Váratlan fordulat: nem akármilyen lesz az idei debreceni nemzetközi kórusverseny

MTI   
  Megosztom
Váratlan fordulat: nem akármilyen lesz az idei debreceni nemzetközi kórusverseny

Megújult formában, 29. alkalommal rendezik meg az idén augusztus 1-4. között Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt Debrecenben.

Az 1961-ben alapított Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny (BBCC) a világ egyik legrangosabb zenei versenye, amelynek célja a kortárs, a cappella kórusművek magas színvonalú bemutatása. A pandémia után megújult formában jelentkező versenyen idén két kategóriában és három-három alkategóriában indulhatnak az énekkarok.

Kocsis-Holper Zoltán, a kórusverseny művészeti bizottságának elnöke kiemelte: leginkább olyan alkalmat szeretnének teremteni, ahol ország-világ énekesei egy nagy, a kóruséneklést szerető és azt magas szinten művelő közösségként jól érzik magukat, miközben megmutathatják és versenyhelyzetben meg is mérethetik tudásukat.

A kortárs kóruszene ünnepe ez, ahol a magas szakmai színvonal mellett fontos, hogy egymás zenekultúrájának megismerésével szakmai kapcsolatok épülhessenek. Ebben kiemelkedő szerephez jutnak a velünk élő, kiváló magyar zeneszerzők és alkotásaik

- fogalmazott a művészeti vezető.

Hozzátette: az eredeti, a világon egyedülálló tartalom megmarad, miközben lehetőséget kívánnak adni olyan kórusoknak is, amelyek egyelőre csak ismerkedni, tapasztalatokat szerezni szeretnének a versennyel.

Idén - a korábbi évektől eltérően - két kategóriában várják a kórusokat, azon belül pedig gyermek- és ifjúsági, valamint egyházzene és szabadon választott alkategóriákban mérhetik össze tudásukat a jelentkezők. Az A kategóriában indulóknak egy-egy kötelező művet is meg kell szólaltatniuk, míg a B kategóriában a kiírásnak megfelelő, szabadon választott kortárs műsorral lehet nevezni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

debrecen

kórus

verseny