Ölelni való cukiság lett az év állata: rajtunk múlik, hogy fennmarad-e a fajtájuk

HelloVidék   
  Megosztom
Ölelni való cukiság lett az év állata: rajtunk múlik, hogy fennmarad-e a fajtájuk

A Pilisi Parkerdő, a Budakeszi Vadaspark és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2021-ben indította útjára az azóta sikeresen haladó Vadmacska Fajmegőrzési Programot, amely a Pilis hegység őshonos vadmacska (Felis silvestris) populációjának megőrzését és védelmét szolgálja. A vadvilág napjának alkalmából a Pilisi Parkerdő a hazánkban őshonos és fokozottan védett fajra szeretné felhívni a figyelmet.

Az idén év állatának választott vadmacska, az erdőgazdálkodók, a nemzeti parkok és az állatvédelemmel foglalkozó szakemberek közös munkájának köszönhetően az elmúlt években sokkal nagyobb figyelmet kapott, mint eddig bármikor. Bár a magyar erdők lakója, rejtőzködő életmódja miatt csak nagyon kevesen találkozhatnak vele a vadonban. A Budakeszi Vadasparkban jelenleg két vadmacska él, az idősebb példányt fajuk nagykövetének választották, hogy általa közelebb kerüljön a társadalom a faj megismeréséhez. A vadmacska ökoszisztémánk fontos ragadozója, a Pilis hegység erdeinek eldugott részein él, ahol fontos szerepet játszik az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében, például szabályozza az egérpopulációt.

A Vadmacska Fajmegőrzési Program célja a térség vadmacskáinak megóvása, a genetikailag tisztavérű egyedek és hibridek arányának megismerése, valamint élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, továbbá az őket fenyegető veszélyek csökkentése. Ilyen veszélyek az élőhelyek elvesztése, az illegális vadászat, valamint a házi macskákkal való kereszteződés, ami veszélyezteti a vadmacskák tiszta genetikai állományát.

A program keretében számos kezdeményezés indult, többek között:

  • Élőhelyvédelem: A Pilisi Parkerdő, a Budakeszi Vadaspark és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság aktívan dolgozik azon, hogy megőrizze és helyreállítsa a vadmacskák természetes élőhelyét, biztosítva számukra a megfelelő vadászterületeket és menedéket.
  • Kutatás és monitoring: Rendszeres felmérések és monitoring tevékenységek segítenek nyomon követni a vadmacska-populáció állapotát, eloszlását és genetikai tisztaságát.
  • Tájékoztatás és oktatás: A Budakeszi Vadasparkban és más helyszíneken különleges oktatási programokat szerveznek, hogy növeljék a társadalom tudását a vadmacskákról és azok védelmének fontosságáról, beleértve a tudatos házimacska tartást is.

A Pilisi Parkerdő felelős erdőgazdálkodóként elkötelezett amellett, hogy óvja az őshonos állatfajokat, beleértve a vadmacskát is. Ennek oka egyszerű: az erdei biodiverzitás és az ökoszisztéma egészsége közvetlenül kapcsolódik az őshonos fajok jólétéhez is. A Pilisi Parkerdő által gondozott erdőterületek annál értékesebbek, minél többféle élőhelyet kínálnak a különböző fajoknak. Ez az ökológiai gazdagság nem csak az erdők természetességét biztosítja, hanem hozzájárul a fenntartható erdőgazdálkodás és természetvédelem céljainak megvalósításához is.

A Pilisi Parkerdő és a Budakeszi Vadaspark kötelezettséget vállalt a vadmacska és más őshonos fajok megőrzésére, mely nem csak a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja, hanem örökségünk és természeti értékeink védelmét is. A vadvilág napján különösen fontos hangsúlyozni, hogy a vadmacskák védelme közös felelősségünk, melyhez mindenki hozzájárulása nélkülözhetetlen. A vadmacskák megőrzése nem csak a múltunk tisztelete, hanem a jövőnk ígérete is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pilisi parkerdő

vadmacska

vadmacska-populáció

állatvédelem

vadállat

szórakozás