Ölelni való cukiság lett az év állata: rajtunk múlik, hogy fennmarad-e a fajtájuk

HelloVidék   
  Megosztom
Ölelni való cukiság lett az év állata: rajtunk múlik, hogy fennmarad-e a fajtájuk

A Pilisi Parkerdő, a Budakeszi Vadaspark és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2021-ben indította útjára az azóta sikeresen haladó Vadmacska Fajmegőrzési Programot, amely a Pilis hegység őshonos vadmacska (Felis silvestris) populációjának megőrzését és védelmét szolgálja. A vadvilág napjának alkalmából a Pilisi Parkerdő a hazánkban őshonos és fokozottan védett fajra szeretné felhívni a figyelmet.

Az idén év állatának választott vadmacska, az erdőgazdálkodók, a nemzeti parkok és az állatvédelemmel foglalkozó szakemberek közös munkájának köszönhetően az elmúlt években sokkal nagyobb figyelmet kapott, mint eddig bármikor. Bár a magyar erdők lakója, rejtőzködő életmódja miatt csak nagyon kevesen találkozhatnak vele a vadonban. A Budakeszi Vadasparkban jelenleg két vadmacska él, az idősebb példányt fajuk nagykövetének választották, hogy általa közelebb kerüljön a társadalom a faj megismeréséhez. A vadmacska ökoszisztémánk fontos ragadozója, a Pilis hegység erdeinek eldugott részein él, ahol fontos szerepet játszik az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében, például szabályozza az egérpopulációt.

A Vadmacska Fajmegőrzési Program célja a térség vadmacskáinak megóvása, a genetikailag tisztavérű egyedek és hibridek arányának megismerése, valamint élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, továbbá az őket fenyegető veszélyek csökkentése. Ilyen veszélyek az élőhelyek elvesztése, az illegális vadászat, valamint a házi macskákkal való kereszteződés, ami veszélyezteti a vadmacskák tiszta genetikai állományát.

A program keretében számos kezdeményezés indult, többek között:

  • Élőhelyvédelem: A Pilisi Parkerdő, a Budakeszi Vadaspark és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság aktívan dolgozik azon, hogy megőrizze és helyreállítsa a vadmacskák természetes élőhelyét, biztosítva számukra a megfelelő vadászterületeket és menedéket.
  • Kutatás és monitoring: Rendszeres felmérések és monitoring tevékenységek segítenek nyomon követni a vadmacska-populáció állapotát, eloszlását és genetikai tisztaságát.
  • Tájékoztatás és oktatás: A Budakeszi Vadasparkban és más helyszíneken különleges oktatási programokat szerveznek, hogy növeljék a társadalom tudását a vadmacskákról és azok védelmének fontosságáról, beleértve a tudatos házimacska tartást is.

A Pilisi Parkerdő felelős erdőgazdálkodóként elkötelezett amellett, hogy óvja az őshonos állatfajokat, beleértve a vadmacskát is. Ennek oka egyszerű: az erdei biodiverzitás és az ökoszisztéma egészsége közvetlenül kapcsolódik az őshonos fajok jólétéhez is. A Pilisi Parkerdő által gondozott erdőterületek annál értékesebbek, minél többféle élőhelyet kínálnak a különböző fajoknak. Ez az ökológiai gazdagság nem csak az erdők természetességét biztosítja, hanem hozzájárul a fenntartható erdőgazdálkodás és természetvédelem céljainak megvalósításához is.

A Pilisi Parkerdő és a Budakeszi Vadaspark kötelezettséget vállalt a vadmacska és más őshonos fajok megőrzésére, mely nem csak a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja, hanem örökségünk és természeti értékeink védelmét is. A vadvilág napján különösen fontos hangsúlyozni, hogy a vadmacskák védelme közös felelősségünk, melyhez mindenki hozzájárulása nélkülözhetetlen. A vadmacskák megőrzése nem csak a múltunk tisztelete, hanem a jövőnk ígérete is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pilisi parkerdő

vadmacska

vadmacska-populáció

állatvédelem

vadállat

szórakozás