Nagy dobásra készülnek Békéscsabán: különleges előadás várja a látogatókat

MTI   
  Megosztom
Nagy dobásra készülnek Békéscsabán: különleges előadás várja a látogatókat

Gyermek-ifjúsági előadásként, egy felvonásban állítják színpadra Jókai Mór A bolondok grófja című vígjátékát Halasi Imre Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész rendezésében a Békéscsabai Jókai Színházban március 26-án.

"Bohóság zenével" megjelöléssel készül ez a "jópofa, humoros, de nem felététlenül gyerekeknek íródott vígjáték" - mondta az olvasópróbán Seregi Zoltán igazgató. Hozzátette, jelentős átdolgozással próbálják ezt a "szinte lehetetlenül tágas korosztályt", az általános iskolásokat és a középiskolásokat megszólítani.

Halasi Imre rendező "frappáns, jól játszható, kedves játéknak" nevezte a 60 percesre húzott darabot. A történetről szólva kifejtette, egy fiatalember elhagyva a nagyvárost, apja segítségével egy vidéki kúriába kerül, ahol a szolgáló személyzet tagjai mind bolondok. Később kiderül, nem azok, csak eljátsszák, hogy ne kelljen részt venniük a kor társadalmi életében. Az egyik azt terjeszti magáról, hogy megölte a bátyját, pedig nem is volt testvére. Egy másik libériai hercegnek állítja be magát; egy harmadik úgy próbál elbújni, hogy azt állítja, egy baleset miatt folyamatosan mérges gázok törnek elő belőle.

Mindenki saját korábbi foglalkozásával összefüggésben választ valamilyen nem-beszámíthatóságot, azért, hogy minél tovább élhessen egy olyan közösségben, amelyben szívesen él, és ne kelljen olyanban élnie, amilyenben nem szeretne. El tudom képzelni, hogy a kiegyezés előtt valóban sokan így, ilyen passzív rezisztenciában éltek

- fogalmazott Halasi Imre.

A darab egy vidéki kastély belsejében játszódik, "amely nem egyértelműen reális, de valódi"; amelyben lesz egy sejtelmességet keltő tüll fal. Egyed Zoltán a díszlet mellett tervezett egy különleges, "lélek-transzfúziós" eszközt is, amellyel meg akarják akadályozni, hogy a néma grófkisasszonyt intézetbe vigyék, s ezzel elvegyék a birtokot is. A kis fakocsihoz hasonló eszköz nagy tölcsért, locsolókannát tartalmaz, és sok-sok lámpát villogtat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

színház

békéscsaba

előadás