Nem semmi ötlettel rukkoltak elő: új színházi teret varázsolnak a vidéki múzeum pincéjéből

HelloVidék   
  Megosztom
Nem semmi ötlettel rukkoltak elő: új színházi teret varázsolnak a vidéki múzeum pincéjéből

Új színházi játszóhelyet avatnak hamarosan Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum pincéjében, amely az eredetileg városi Takarékpénztárnak készült épület két évvel ezelőtt befejeződött felújítása során vált közösségi térré. Itt jön létre ezen a tavaszon a Kazamata névre hallgató játszóhely, ahova a 2005-ben alakult ZAZEE Kulturális Egyesület szervez színházi előadásokat - írta a Zaol.hu.


 


 

Wettstein Tamás, a ZAZEE elnöke elmondta, az egyesület törekvése, hogy a művészeti-kulturális eseményeket szokatlan helyszínekkel házasítsák össze, így rendeztek fesztivált irodaházban, koncertet kocsmában, kiállítást gyárépületben, könyvtárat telefonfülkében. Ezúttal a múzeum pincéjébe színházat hoznak. Nadrai Róbert egyesületi alelnöktől a megyei lap megtudta,hogy négy kamaraelőadásra készülnek a Kazamatában:

  • Április 18-án Gyabronka József játssza a Pokol című monodrámát. Az Orlai Produkció és a Katona József Színház közös előadása Dante misztikus utazásának azt a részét mutatja be, amelyben a Poklot járja végig Vergilius vezetésével Nádasdy Ádám 2016-ban készült fordítása segítségével. A kalandos történet különböző mozzanataihoz mindenki más-más asszociációkat társít aszerint, hogy kinek-kinek mit jelent a Pokol a 20-21. században.
  • Május 13-án érkezik a győri RÉV Színház, a drámapedagógusokból álló társulat négy tagja a Fábián Péter rendezte Jókedvvel, bőséggel! című szatírát hozza Zalaegerszegre. A sztori szerint a Magyar Szavalatért Egyesület Kárpát-medencei versmondó versenyt hirdet a Himnusz megszületésének kétszázadik évfordulója alkalmából.
  • Május 24-én Háy János A cégvezető című nagy sikerű regényéből készült monodrámát az egykor a zalaegerszegi színház stúdiójában is tanult Sághy Tamás adja elő, a produkció a székesfehérvári Vörösmarty Színház kötelékében jött létre.
  • Június 9-én mutatják be az Ecsedi Erzsébet színművész által játszott Mintapinty című monodrámát, Kovács Dominik és Kovács Viktor színművét.

A helyszín gazdája, Havasi Bálint, a Zalai Vármegyei Múzeumok Igazgatósáságnak főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, az ötlet illeszkedik a számukra fontos törekvéshez, az úgynevezett közösségi múzeum elképzeléseihez, hiszen ezzel kiléphetnek a hagyományos szerepkörből, szívesen bocsátják rendelkezésre a különleges teret.

A Kazamata 50 fő befogadóképességű, az előadások 19 órakor kezdődnek, a jegyeket a ZAZEE honlapján online módon máris meg lehet megvásárolni, bérletet is kínálnak az érdeklődőknek

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

színház

kamaraszínház

zalaegerszeg