Durván elszálltak az árak a Balatonnál: ennyiért vitorlázik 2024-ben a magyar elit

Szurok Dávid   
  Megosztom
Durván elszálltak az árak a Balatonnál: ennyiért vitorlázik 2024-ben a magyar elit

A tavasz beköszöntével lassan a Balaton környéke újból feléled, és a parti sétányok is megtelnek, már-már kora nyári hangulatot idézve, és egyre többen merészkednek ki a nyílt vízre vitorlázni is. Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vitorlázás, ami nem is csoda, hiszen nagyon jók a Balaton adottságai. A Magyar Vitorlás Szövetség lapunk megkeresésére elmondta, hogy a hazai vitorlások száma mára már eléri a 35 ezer főt. Az elszálló árak, energiaválság ugyanakkor mély nyomot hagyott az ágazaton, cirka öt év alatt a duplájára emelkedtek a kikötőhelyi díjak.

Reneszánszát éli a hazai vitorlázás

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a balatoni szólóvitorlázás aranykorát éli. Manapság már nem csupán a nagy vitorlásokra és a hosszabb túrákra van igény a Balatonon, hanem versenyekre is, mint szabadidős sportokra.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre népszerűbb időtöltés, hogy több család, vagy baráti társaság egy időben egymás közötti túraverseny keretében indul felfedezni a Balatont. Az elmúlt évtizedben ráadásul több történelmi siker is született a hazai, és nemzetközi sportéletben, legyen szó olimpia ezüstéremről, vb- EB 1 helyről is.

A vitorlázók becsült száma mára eléri a 35 000 főt. Sportágunkban rendszeresen versenyzők száma 4200 fő/év, rendszeresen pedig 20 000 fő vitorlázik

- hívta fel a figyelmet lapunk megkeresésére a Magyar Vitorlás Szövetség

Ami a tó "telítettségét" illeti, a Balaton keleti medencéjében az aktivitás hagyományosan, első sorban Budapest közelsége okán nagyobb. A balatoni kikötőben, mintegy 10 000 vitorlás hajó található, míg a Fertő-tavon 16 000 vitorlással hajóznak.

Emellett 22 közforgalmi kikötő található a tó körül. Érdekes adat, hogy mintegy 10 000 csónak és 8 000 tőkesúlyos vitorlás található a Magyar Tengeren.

A Balatononra jellemző hajók mérete is egyre nagyobb, mára egyre több a 40 láb feletti vitorláskishajó

- tették hozzá.

Mint írták, 2022-ig egyértelműen keresleti piac jellemezte kikötői üzletágat, mára az elmúlt évek kikötőfejlesztései és a gazdaság lassulása okán 100-as nagységrendeben vannak, szabad helyek. A tó terhelhetősége EU-s normák szerint 4 hajó/ha, jelenleg 0,4-0,5 hektárnál járunk, ugyanakkor vannak még kihasználatlan területek, első sorban a nyugati-medencében.

Durván elszálltak az árak

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy az elszálló árak, az energiaválság, hogyan befolyásolták a szektort. Az ezt firtató kérdésünkre a szövetség elárulta, hogy a kikötőhelyi díjak 5 év alatt közel a duplájukra emelkedtek, a hajók száma viszont nem, de az összetételük változott (nagyobb hajók jelentek meg).

2023-ban a kiköti tartózkodás lerövidült, kevesebb napot töltöttek a vitorlázók hajóikon, illetve a charter hajókon. Az energia válság kapcsán számos kikötő tette mérhetővé az áram és vízfogyasztást, így a bérlőkkel a pontos fogyasztás alapján számolnak el

- magyarázták.

A Magyar Vitorlás Szövetség szerint a vitorlás bérlést nagyban befolyásolja a hajó mérete, felszereltsége, illetve az anyakikötő elhelyezkedése. Mint mondták, általánosságban elmondható, hogy amennyiben a hajóbefogadóképességével megegyező létszámú legénység vitorlázik egy bérelt hajón, akkor már 10 000 Ft/fő/nap alatti összegnél többet nem kell fizetni fejenként.

Ahhoz, hogy valaki vízre szállhasson, 10 négyzetméter alatti vitorlás hajók esetén a vezetéséhez még nem szükséges engedély. Az ennél nagyobb hajók kapcsán általában minimum 1 főnek kell kishajóvezetői engedéllyel rendelkeznie, a legénység tagjainak nem.

A képzésekre szakosodott vitorlás iskolák a Balatonon és kisebb tavainkon is megtalálhatók, márciustól novemberig általában heti rendszerességgel tartanak képzéseket

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

vitorlázás

balaton

kikapcsolódás