Ez a nap más lesz mint a többi: mutatjuk, mire készül ez a vidéki város a hétvégén

MTI   
  Megosztom
Ez a nap más lesz mint a többi: mutatjuk, mire készül ez a vidéki város a hétvégén

A hanamit, a cseresznyefa-virágzást köszöntik szombaton a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, ezen a napon a látogatókat a japán kultúrát bemutató programok is várják.

A japánkertben március végétől bontják szirmaikat a cseresznyefák virágai, és a napokban nyújtják a legszebb látványt. A botanikus kertben a japán díszcseresznye számos fajtáját gondozzák. A Európában sorfaként és parkokban is elterjedt a kagyló alakú koronájáról felismerhető kanzan, amely azonban őshazájában viszonylag ritkának számít.

A felfelé törő lombjáról kapta nevét a tejutat jelentő amanogawa fajta, de látható a füvészkertben japán csüngő díszcseresznye, a néha ősszel is virágzó higan és tajvani - harangvirágú - díszcseresznye is. Ez utóbbi nyílik legkorábban, tél végén, ezért Európában nem is nagyon merték ültetni, de ahogy melegebbé vált a klíma, már nem kell annyira tartani a fagyoktól.

Az egész napos programok során a vendégek betekintést nyerhetnek a szusikészítésbe, és japán teákkal, italokkal, desszertekkel is találkozhatnak. Bonsaibemutatót rendeznek, melyen nemcsak idős példányokat láthatnak az érdeklődők, hanem segítséget is kaphatnak az apró növények ápolásához, neveléséhez. A Somogyi-könyvtár standján japán könyvek és képregények mellett az origamihajtogatás rejtelmeibe vezetik be a látogatókat, akik a mangarajzolást is kipróbálhatják.

Kora délután a japándobon játszó Taiko Hungary szegedi csoportjának tagjait láthatja és hallhatja a közönség, majd a Magyar Battodo Szövetség tart harcművészeti bemutatót. A látogatókat szakvezető kalauzolja körbe a japán kertben, majd azt is megtanulhatják, miként kell elkészíteni a levelek gőzölésével és több lépcsős sodrásával feldolgozott teát, a szencsát.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

szeged

cseresznyevirágzás

program