Kiakadtak a magyar horgászok, ilyet még nem pipáltak: durva büntetést kaptak a nyakukba

HelloVidék   
  Megosztom
Kiakadtak a magyar horgászok, ilyet még nem pipáltak: durva büntetést kaptak a nyakukba

Olyan történt Tiszaalpáron, amire még a legöregebb horgászok sem emlékeznek. Megbüntették azokat a csónakkal rendelkező pecásokat, akiknek névtábla volt a csónakján, és azt élőfához kötötték ki - írta a Baon.

Felháborodott horgászok keresték meg a baon.hu Bács-Kiskun vármegyei portált azzal, hogy a vízi rendőrség megbüntette őket 26 ezer forintra, mert a csónakjukat élőfához kötötték ki az Alpári Holt-Tiszánál.

Mint azt elmondták, ilyenre még nem volt példa. A nyár- és fűzfákat, amelyek a Holt-Tisza partján állnak, apáik, nagyapáik ültették, némelyik már a száz évet is meghaladja. Sajnos olyan is van, amelyik már teljesen kiszáradt, de még nem vágták ki, bármikor beledőlhet a vízbe, maga alá temetve több csónakot is, mint erre van is példa.

A horgászati törvényben szerepel ugyanis, hogy aki csónakokat tart a Holt-Tiszánál, annak névtáblán kell feltüntetni azt, hogy ki a tulajdonosa, és hol lakik. A horgászok egy része ezt meg is tette, de most éppen őket büntették meg. A vízi rendészet ugyanis ellenőrzést tartott a parton, és azokat a személyeket, akik betartották azt a szabályt, hogy névtáblát helyeznek el a csónakjukon, megbüntették.

Ahogy Papp József a lapnak elmondta, gyermekkora óta horgászik a holtágon:

Ezeknek a fáknak négy-öt centis kérgük van, mondja. – Ha ahhoz kikötnek egy 150-200 kilós csónakot, az körülbelül annyit jelent, mintha egy pad lábához oda láncolnának egy egeret. Engem azért büntettek meg, mert előző este horgászni voltam, és nem akartam már a vaskarómhoz kötni, így ahol megálltam, ahhoz a fához kötöttem ki. Szerencsétlenségemre másnap ellenőrzést tartottak a rendőrök, és szabálytalannak minősítették a csónak fához való kikötését. Kifizetem a szabálysértést, nem arról van szó, de miért nem tudták előtte felhívni a figyelmünket, hogy ez nem lehetséges. Eddig még itt Tiszaalpáron soha senkit sem büntettek meg ezért, pedig háromszáz körüli csónak van a Holt-Tisza partján. Azoknak a nagy része fához volt és van kikötve. Akik vaskaróhoz kötötték ki, azoknak az árvíz alkalmával elsüllyedt. Úgy szoktuk ezt mondani, hogy feljebb kötöm a ladikot, ha jön az árvíz. Más az, ha valaki az élőfába ver bele egy cöveket, amin van egy karika és ahhoz láncolja hozzá. Az már természetkárosítás.

A vízi közlekedési szabályok megsértése miatt büntették meg a horgászokat, áll abban a levélben, amit valamennyien megkaptak. Az indoklásban az szerepel, hogy Tisza Vízrendészeti Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Vízrendészeti Rendőrőrs által tett feljelentés szerint megállapítást nyert, hogy a horgászok a Holt-Tisza partján lévő csónakjukat a parton álló fához kötötték.

Ezzel szabályértést követtek el, mert figyelmen kívül hagyták a vízi közlekedés rendjéről szóló 57/2011 NFM rendelet első rész 704. cikk harmadik pontjában foglaltakat, mely szerint kikötéshez vagy zátonyról leszabadításra tilos élőfát, mellvédet oszlopot, kilométerkövet, fémlépcsőt vagy korlátot használni. Aki a fenti szabálysértést megvalósítja, az a vízi közlekedési szabályok megsértése szabálysértést követi el.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

horgászat

tisza