Terítéken a Balaton legbizarrabb helye: lerántjuk a leplet a legendás villa történetéről

Szurok Dávid   
  Megosztom
Terítéken a Balaton legbizarrabb helye: lerántjuk a leplet a legendás villa történetéről

Évről-évre rengetegen keresik fel Fonyód egyik látványosabb helyét a Kripta-villát, aminek pont olyan bizarr a története, mint amilyen a neve. A Sipos-hegyen elhelyezkedő mediterrán stílusú épület csodás panorámájával gyönyörű látványt nyújt a magyar tengerre. A hely népszerűségét azonban leginkább annak a szerelemi történetnek köszönheti, ami mind a mai napig mágnesként vonzza a látogatókat.

A helyiek körében csak örök szerelem házaként emlegetett hely varázsa minden ide látogató pár számára elhozza a soha véget nem érő szerelmet. A kőbe foglalt örök frigy története egy férfi és egy nő beteljesületlen szerelméről szól.

Fonyód egyik látványossága közé tartozik a Kripta villa, amit még 1941-ben építette Rédiger Ödön, Erdélyben élő gyógyszerész. A férfi szívét akkoriban teljesen rabul ejtette egy bájos és gyönyörű lány, Magdus, akit el is jegyzett. Ödön mennyasszonya azonban az esküvőjük előtt 3 héttel tragikus hirtelenséggel elhunyt

- kezdte lapunknak Slezák Barnabás.

A hely üzemeltetője szerint, Rédiger Ödön sosem tudta feledni imádott hölgye emlékét, ezért hosszas előkészítés után az épületbe vörös homokkőből faragtatta ki nászágyukat, rajta Magdus és saját maga fekvő alakjával.

A kőbe faragott, életnagyságú nászágyat - amin egy férfi- és egy nőalak fogja egymás kezét - Benczédi Sándor szobrászművész készítette. A villába kerültek volna Magdus hamvai, ám a háború meghiúsította a tervet.

Forrás: kripta Villa
Forrás: Kripta Villa

A történelem hamarosan ismét közbeszólt, 1949-ben ugyanis a kommunista hatalomátvétel következtében a férfi családjának minden vagyonát államosították, köztük a villát is. Ödön terve az volt, hogy koporsóknak szánt a szobába két oldalt beépített hármas szekrény nagyságának megfelelő rekeszekkel ellátott mélyedésekbe helyezteti az imádott kedves és saját családja hamvait. Szerencsétlenségére ez a terve is szertefoszlott amint Kolozsvár, ahol Magdust helyezték örök nyugalomra, román kézre került.

A város önkormányzata az ezredfordulón felújította az épületet, és megvalósította Ödön vágyát, ugyanis a villa földszinti helyiségében egy kő szerelmespár alszik már szerelmesen, egymás kezét fogva, kapcsolatuk beteljesülésében.

Az Örök szerelem házaként emlegetik, varázsa miatt minden ide látogató pár számára elhozza a soha véget nem érő szerelmet. A legenda szerint, ha a nászágy fölött egy lány és egy fiú megfogja egymás kezét, akkor szerelmük örökké tart majd

- hívta fel a figyelmet.

A beteljesületlen szerelem

2017-ben végül, az önkormányzat újra felújíttatta a villát, a szobor mai napig látogatható egy mini-múzeum keretein belül, a kávézó nyitvatartásával megegyező időben. A látogatók bővebb információt kaphatnak Ödön munkásságáról, az Abrudbányai családról és magáról a Villa épületéről.

Ugyancsak itt helyezték el a fonyódi születésű, 1986-ban tragikusan elhunyt szépségkirálynő, Molnár Csilla mellszobrát is.

- magyarázta.

Forrás: Kripta Villa
Forrás: Kripta Villa

Az alagsorban ma is ott a látogatható kripta, fent és a kertben kedves kávézó működik. A tetőteraszról egészen Keszthelytől Tihanyig elláthatnak az ide látogató vendégek .Magdus és Ödön kőbe vésett mása pedig ma is az alagsorban alussza örök álmát, hirdetve, hogy ez a szerelem a sírnál sem ért véget.

Nyiltvatartás

A hely egyelőre csak egy héten háromszor van nyitva, (Péntek-Szombat-Vasárnap) 09:00-18:00, de a nyári szünidőben hétfőtől-csütörtökig 09:00-18:00, péntek szombat vasárnap 09:00-21:00 óráig várják majd a látogatókat.

Belépő

  • 14 év felett egység áron: 500 Ft/ fő

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

fonyód

villa

kikapcsolódás