Átadták az új kiállítást a Soproni Múzeumban: brutális összeget költöttek a tárlatra

MTI   
  Megosztom
Átadták az új kiállítást a Soproni Múzeumban: brutális összeget költöttek a tárlatra

Átadták a Soproni Múzeum állandó régészeti kiállítását. A Múzeumnegyedben található Sopron örök című tárlatot a Magyar Géniusz Program 80 millió forintos támogatásából fejlesztették. Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a hétfőn tartott megnyitón hangsúlyozta, hogy Sopron évszázadok óta híres a muzeológiájáról, ami sokszínű és szerteágazó is.

Amikor az 1500-as években találtak egy római kori sírkövet, azt a város akkora becsben tartotta, hogy amikor később megsemmisült, egy másolatot készítettek róla - mondta, hozzátéve, hogy ennek a ténynek a fényében a megújult kiállítás címe - Sopron örök - helytálló.

Elmondta, hogy a kis múzeum kategóriának technikai oka van, hiszen nagy múzeumnak a vármegyei és országos hatókörű intézményeket tekintik. Ugyanakkor a kis múzeum kategória megkérdőjelezhető, ha azt nézzük, hogy milyen és mekkora gyűjteménnyel rendelkezik a Soproni Múzeum. Vincze Máté kitért arra is, hogy Sopronnak ezer arca van, amit ezer féle módon jelenít meg a múzeumban is. Hozzátette: a városban a turisztika és a múzeum egymásra épül.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere azt hangoztatta, hogy a Múzeumnegyed a Modern városok program Sopron belvárosát érintő fejlesztéseinek az ékköve. Elmondta, hogy szintén a Modern városok program segítségével újult meg a Lenck-villa, ami szintén a Soproni Múzeumhoz tartozik.

A Múzeumnegyed projekt nem tartalmazta a régészeti kiállítás felújítását

A Sopron örök című kiállításról úgy fogalmazott, hogy megpróbál párhuzamot vonni Róma és Sopron között, hiszen amikor Rómát alapították, időszámításunk előtt 753-ban, akkor a Várhelyen már állt az erődrendszer. Róma kereskedelmi központja volt egy nagybirodalomnak, Sopron fontos állomása volt a borostyánkőútnak.

Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója elmondta, hogy a Múzeumnegyed projekt nem tartalmazta a régészeti kiállítás felújítását, ezért a Soproni Múzeum külön pályázatot nyújtott be a Magyar Géniusz Program által 2021-ben kiírt pályázatra. Az állandó kiállításon bronzkori kincseket, aranyakat és ezüstöket, a vaskoriak világát és a Római Birodalom korszakát fedezhetik fel a látogatók. A tízezer év történelmét felölelő tárlaton bemutatják az elmúlt évek fontosabb felfedezéseit is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

sopron

múzeum

régészet

kiállítás

szórakozás

kultúra