Átadták az új kiállítást a Soproni Múzeumban: brutális összeget költöttek a tárlatra

MTI   
  Megosztom
Átadták az új kiállítást a Soproni Múzeumban: brutális összeget költöttek a tárlatra

Átadták a Soproni Múzeum állandó régészeti kiállítását. A Múzeumnegyedben található Sopron örök című tárlatot a Magyar Géniusz Program 80 millió forintos támogatásából fejlesztették. Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a hétfőn tartott megnyitón hangsúlyozta, hogy Sopron évszázadok óta híres a muzeológiájáról, ami sokszínű és szerteágazó is.

Amikor az 1500-as években találtak egy római kori sírkövet, azt a város akkora becsben tartotta, hogy amikor később megsemmisült, egy másolatot készítettek róla - mondta, hozzátéve, hogy ennek a ténynek a fényében a megújult kiállítás címe - Sopron örök - helytálló.

Elmondta, hogy a kis múzeum kategóriának technikai oka van, hiszen nagy múzeumnak a vármegyei és országos hatókörű intézményeket tekintik. Ugyanakkor a kis múzeum kategória megkérdőjelezhető, ha azt nézzük, hogy milyen és mekkora gyűjteménnyel rendelkezik a Soproni Múzeum. Vincze Máté kitért arra is, hogy Sopronnak ezer arca van, amit ezer féle módon jelenít meg a múzeumban is. Hozzátette: a városban a turisztika és a múzeum egymásra épül.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere azt hangoztatta, hogy a Múzeumnegyed a Modern városok program Sopron belvárosát érintő fejlesztéseinek az ékköve. Elmondta, hogy szintén a Modern városok program segítségével újult meg a Lenck-villa, ami szintén a Soproni Múzeumhoz tartozik.

A Múzeumnegyed projekt nem tartalmazta a régészeti kiállítás felújítását

A Sopron örök című kiállításról úgy fogalmazott, hogy megpróbál párhuzamot vonni Róma és Sopron között, hiszen amikor Rómát alapították, időszámításunk előtt 753-ban, akkor a Várhelyen már állt az erődrendszer. Róma kereskedelmi központja volt egy nagybirodalomnak, Sopron fontos állomása volt a borostyánkőútnak.

Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója elmondta, hogy a Múzeumnegyed projekt nem tartalmazta a régészeti kiállítás felújítását, ezért a Soproni Múzeum külön pályázatot nyújtott be a Magyar Géniusz Program által 2021-ben kiírt pályázatra. Az állandó kiállításon bronzkori kincseket, aranyakat és ezüstöket, a vaskoriak világát és a Római Birodalom korszakát fedezhetik fel a látogatók. A tízezer év történelmét felölelő tárlaton bemutatják az elmúlt évek fontosabb felfedezéseit is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

sopron

múzeum

régészet

kiállítás

szórakozás

kultúra