Ezt látni kell: híres magyar művész szobrait avatják fel a Duna-parton

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt látni kell: híres magyar művész szobrait avatják fel a Duna-parton

Olyan új szoborcsoporttal jelentkezik a Duna-parton Kolodko Mihály szobrász, amelyre még nem volt példa a karrierjében. Különleges anyagból készült cápák sora kerül ki a folyó váci szakaszára, amelyek a környezetszennyezésre és annak mértékének csökkentésére hívják fel a figyelmet.

A legújabb Kolodko-szoboregyüttes egyértelmű üzenete a környezettudatos élet szükségszerűsége. Ezt pedig nemcsak a művek formai koncepciója kívánja közvetíteni, hanem azok alapanyaga is szimbolikus kettőséget hordoz. Az elkészülő cápák létezésének szubsztanciája ugyanis a hulladék, kötőelemüknek pedig a Duna-Dráva Cement Kft. alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású cementből készült betont választotta a művész.

A partszakaszok szennyezettségéről árulkodnak a cápák

Minden szoborban érdemi alkotóelemként jelenik meg a Duna-parti hulladék. Elkészítésükhöz ugyanis a kihelyezéshez kiválasztott partszakaszon fellelt szemetet gyűjtött és használt fel a szobrász. Ezúttal tehát a Kolodko-szobrokra jellemző karikaturisztikus vonás már a szoborcsoport anyagválasztásában is tetten érhető, hiszen a szobrok teste egyszerre épül fel a dunai hulladékból és az új betonból.

A cementcápák több mint fél éven keresztül a Váci Tragor Ignác Múzeumban is megtekinthetőek lesznek, hiszen Kolodkó Mihálynak időszakos kiállítása nyílik az intézményben, Dunai Cápa címmel.

Nagy megtiszteltetés, hogy a váci múzeum adhat otthont a művész legújabb alkotásainak. Szeretnénk megmutatni, hogy a kultúra lehet meghökkentő, szórakoztató és egyben elgondolkodtató is. Egy-egy cápaszobor mondanivalója túlmutat önmagán, felkiáltójel a Duna védelmében. Reméljük a környezetszennyezés csökkentésének üzenetét is magukkal viszik a kiállítás látogatói

– mondta Fehérváriné Tóth Helga, a Tragor Ignác Múzeum igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

vác

utazás

kultúra

szobor

művészet

környezetvédelem

duna

hulladék