Egyre több a műanyag a Tiszában, mint a Dunában

Index   
  Megosztom
Egyre több a műanyag a Tiszában, mint a Dunában

A 2000-es évek elején indult meg látványosan a szemétzajlás a Tisza felső szakaszán, egyre több műanyag került a folyóba – akár az ártereken kialakult illegális hulladéklerakókból, akár közvetlenül a háztartásokból – ami aztán az árterek magyarországi szakaszán rakódik le.

Legalább 15-ször annyi mikroműanyag van a Tiszában az Ukrajnához közeli szakaszon, mint Bécsnél a Dunában – derült ki a Tisza megtisztítására indított PET-Kupa ötletgazdájának összefoglalójából, amely a közelmúltban a kárpátaljai Visken tartott Tiszai Kerekasztalról készült – írja az index.hu

A Természetfilm.hu kisfilmjéből kiderül, most még meg lehetne előzni a folyó szemétbe fullasztását, ha sikerül Kárpátalján és egész Ukrajnában megfelelő hulladékkezelési programot beindítani.

Magyarország már vizsgálja a lehetőségét annak, hogy milyen jogi lehetőségek vannak a kártalanítási igények érvényesítésére Ukrajnával és Romániával szemben. Ennél azonban fontosabbak lennének a felső-tiszai kommunális hulladék eltávolítását biztosító beruházások, amelyek előkészítését a kormány októberi határozatában is támogatta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tisza

hellovidék

szemét