Amerikai mintára készül iskolabuszprogram vidéken: elkezdődött a fejlesztés

Magyar Idők   
  Megosztom
Amerikai mintára készül iskolabuszprogram vidéken: elkezdődött a fejlesztés

A kormányzat iskolabuszprogramja és a Volán-társaságok járműigénye biztos megrendelést jelent a két hazai járműgyártónak, valamint számos beszállítónak. A debreceni ITK megkapta első nagyobb állami megrendelését – írja a Magyar Idők.

Az Ikarus Egyedi Autóbuszgyártó csődje után is folytatódik a hazai buszgyártás. A műanyag karosszériájú elektromos, valamint hagyományos dízelhajtású csuklós buszokat fejlesztő cég elsősorban a fővárosnak szállított volna, azonban ez finanszírozási problémák miatt meghiúsult.

A hazai gyártók azonban továbbra is működnek: az elővárosi és városközi személyszállításban eddig is fontos szerepet betöltő Kravtex ezután is kész évi háromszáz jármű előállítására, a debreceni Intertanker (ITK) Holding Zrt. pedig hamarosan bekapcsolódik a járműgyártásba, miután elnyerte ötven Mercedes-Benz Connecto NG városi szóló busz végszerelését.

Az ITK tervei közt nemcsak összeszerelés, hanem gyártás is szerepel: hamarosan kezdődik Debrecenben a Mercedes-Benz Reform 500 LE busz sorozatgyártása. Az első ütemben olyan alacsony belépésű városi, elővárosi buszok készülnek, amelyek első két ajtaja alacsony padlós, és amelyekhez az EvoBus Hungária Kft. szállítja a járóképes alvázat. Ez azt jelenti, hogy a jármű motorja, váltója, futóműve készen érkezik a Mercedestől. Az ITK leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. pedig saját fejlesztésű alvázfelépítményét teszi hozzá.

A cég 2016-ban kötött hosszú távú együttműködést a Daimlerhez tartozó EvoBus Hungária Kft.-vel, melynek részeként összesen 12 típusból álló termékcsalád fejlesztését tervezik, többek között helyközi, elővárosi, városi, csuklós és turistabuszokat is gyártanak majd.

A Kravtex 120 Econell 12 típusú autóbuszt adott át a Volán-társaságoknak a napokban. A járműveket Euro 6 C emissziós besorolású, környezetkímélő FPT-motorral, robotizált sebességváltóval és fejlett fedélzeti diagnosztikai rendszerrel szállítják, ami lehetőséget biztosít a jármű- és menetadatok valós idejű online nyomon követésére, illetve a flottamenedzsment-rendszerekkel való együttműködésre.

Az utasok kényelmét GPS-vezérlésű audiovizuális utasinformációs rendszer, valamint nagy teljesítményű klímaberendezés szolgálja. A jármű akadálymentes a kerekesszékkel és babakocsival közlekedőknek.

A mosonmagyaróvári és nyugat-magyarországi gyártó 2018 és 2020 között saját forrásból kétmilliárd forint összértékű beruházási programot hajt végre, amely magában foglalja a győri és mosonmagyaróvári üzemek összesen ötezer négyzetméteres bővítését, a Kühne öntödéjének teljes körű rekonstrukcióját, és a megkezdett stratégiai gépbeszerzések folytatását.

A cég kapacitásai felfuttatásával akár évi 500 jármű készítését is vállalja. Jövőre pedig bemutatkozik a cégcsoport új generációs regionális busza, a Credobus lnovell 13+, amely növelt befogadóképességével, újragondolt padlókoncepciójával és kibővített szolgáltatáskínálatával az egyik legsokoldalúbb terméke lesz. A jármű ideális lesz például iskolások szállításához és más csoportos utazásokhoz.

Ez azért is fontos, mert az innovációs tárca a közelmúltban jelentette be iskolabuszprogramját, amelynek keretében speciális, gyerekszállításra kifejlesztett járműveket állítanak forgalomba, amelyek különleges fedélzeti szolgáltatásokat kínálnak. Ezek közé tartozik például az, hogy a szülők mobiltelefonos applikáción követhetik a jármű útját, vagy ellenőrizhetik, hogy rajta ül-e a gyermekük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

busz

tömegközlekedés

volán