Gigaberuházás Egerben: mutatjuk, mire futja félmilliárdból

MTI   
  Megosztom
Gigaberuházás Egerben: mutatjuk, mire futja félmilliárdból

Csaknem félmilliárd forintos támogatásból végzik el a következő két évben az egri vár állagmegóvását - jelentette be sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, a város és a térség országgyűlési képviselője; valamint Habis László polgármester.

Nyitrai Zsolt közölte: a kabinet az állagmegóvási munkákra 460 millió forintot különített el. A képviselő az elmúlt évet összegezve úgy fogalmazott: az egriek 2018-ban több, régen várt fejlesztésre kaptak támogatást. Ennek köszönhetően a terveknek megfelelően zajlik az M25-ös autóút építése és elkezdődhet a helyi intermodális csomópont tervezése. Belátható időn belül a várost elkerülő út tervezése is megindul - tette hozzá.

Emellett ugyancsak idén született kormánydöntés arról, hogy több mint egymilliárd forint jut egyebek mellett a termálvizes létesítmények és a déli iparterület fejlesztésére, az egri vár területén pedig a Varkoch-kapu és a Zárkándy-bástya helyreállítására, valamint egy panorámalift kialakítására.

Habis László hozzátette: a most jóváhagyott pénz a Nemzeti Várprogramban kapott mintegy másfél milliárd forintos keret kiegészítése, amellyel teljessé válhat az ország egyik leglátogatottabb turisztikai látványosságának, egyben nemzeti emlékhelyének megőrzése és megújítása.

A részletekről elmondta: a program részeként között megújul a déli bejárat, ahol fogadóépület, pénztár és több kiszolgáló helyiség is épül. A Varkoch-kapubástya emelettel, tetőszerkezettel, farkasveremmel és felvonóhíddal történő újjáépítését a projekt legemblematikusabb elemeként említve megjegyezte: a várnak ez a része új fogadópontként működik majd.

A programcsomag másik pillére az egykori ágyúdomb újjáépítése és funkcióváltása. Ott 70 férőhelyes rendezvény- és vetítőterem, valamint turisztikai látogatóközpont létesül, mely az év egészében működik majd és a vár turistaforgalmának szezonalitását mérséklő, új vonzerő lesz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eger

támogatás

fejlesztés

beruházás

vár