Ezek a sportok télen is várják a Balaton szerelmeseit

Kertész Dorina   
  Megosztom
Ezek a sportok télen is várják a Balaton szerelmeseit

A hideg, téli hónapokban sokan nagyon nehezen vesszük rá magunkat, hogy elinduljunk és keressünk egy kis elfoglaltságot a szabadban, hiszen a hóesés és a zúzmara szebb a meleg szobából.

A Balaton és a környező települések télen is sok sportolási lehetőséggel kecsegtetnek és csalogatnak ki mindenkit a nagy hidegbe. Ha más nem is, anyukáink régi jó tanácsa segíthet az indulásban: ha mozogsz, nem fázol!

Természetesen a tó és a környező vizek számtalan vízi sportolási lehetőséget nyújtanak. Hévízen például több éve a termál tó levezető csatornáján lehet kenuval szelni a habokat. A víz melegsége, és a levegőt belengő pára miatt a nagyon fázósoknak sem kell megijedni. A Vidra-túra a szervezők szerint kezdőknek és gyerekeknek is kellemes. A jelentkezőknek biztosítanak hajókat, a kezdőknek oktatást, a túra végén pedig egy nagy bögre meleg teát.

Az úszás szerelmeseinek sem muszáj csak az uszodák medencéiben ázniuk, a hévízi tó télen is alkalmas a fürdőzésre. A tó vize a legnagyobb hidegben is 22-24 °C-os. Figyelnünk kell azonban, hogy ilyenkor sem ajánlott fél óránál tovább pancsolnunk, mivel a víz magas ásványi anyag összetétele megterhelheti a szervezetet.

Rengeteg vidéki kisvárosban találhatunk már műjégpályát, viszont akkor is csak a balatoni jég az igazi. Ha elég szerencsések leszünk és a tó befagy, akkor elő a korcsolyával, fakutyával és irány a Balaton. Ha a jég kellőképpen megvastagszik és minden feltétel adott lesz, a szervezők ezen a télen is megtartják majd a Balaton-átcsúszást. A menet Badacsonyból indul és körülbelül 2 óra alatt ér át Fonyódra. Az út teljes egészét vízimentők biztosítják az előre letesztelt útvonalon, így balesetnek igen kicsi a kockázata.

Ha valaki pedig egy kicsit gyorsabb tempóra vágyik, de unja már a síelést, a Balaton Eplénytől sincsen túl messze, így érdemes lehet lecsusszani egy kicsit a jégre, és kipróbálni a jégvitorlázást. A szakavatatlan szemeknek ez egy fura kis jármű, ami úgy néz ki, mint egy pici csónak vitorlával, sílécekkel megtoldva. A jégvitorlázáshoz vitorlás jogosítvány szükséges, aki nem bír ilyen szuperképességgel, annak sem kell lemondania a száguldásról. Balatonfüreden biztosítanak olyan hajót is, amihez egy szakképzett kapitányt is mellékelnek, így teljes kényelemben és biztonságban szelhetjük a jeget.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

sport

sportturizmus

magyar tenger