Kiderült: ennyit kell fizetnünk, ha érvénytelen autópálya matricával közlekedünk

hvg.hu   
  Megosztom
Kiderült: ennyit kell fizetnünk, ha érvénytelen autópálya matricával közlekedünk

Mindenképp érdemes odafigyelni, hogy időben és jó rendszámra vásároljuk meg az e-matricát, különben akár több 10 ezer forintra is megbüntethetnek minket.

Ha 2018-as éves e-matricával rendelkezik az autónk, akkor a megfelelő díjköteles útszakaszokat 2019 januárjának utolsó napjáig használhatjuk, tehát a tavalyi éves matricával rendelkezőknek még több mint három hetük van arra, hogy megvásárolják az idei esztendőre érvényes matricát, írja a hvg.hu.

Mi történik azonban akkor, ha az autónk nem rendelkezik érvényes matricával? Ilyen esetben a fix kamerás, vagy autókra szerelt kamerás ellenőrzést követően a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának jogosulatlan úthasználat miatt pótdíjat kell fizetnie.

Azoknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat.

Idei újdonság, hogy a D2 és B2 kategóriás járművekre a pótkocsikra érvényes jogosultságot is meg lehet vásárolni, az U kategóriás e-matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek az autósok. Szintén új, hogy amennyiben sem a járműszerelvény D2, B2 kategóriás vontatója, sem U kategóriás pótkocsija nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor idéntől már nem két, hanem csak egy pótdíjat kell fizetni.

A díjköteles úthálózat hossza 1356-ról 1380 kilométerre növekedett, 2019-ben az M35-ös autópálya 481. sz. főút és Berettyóújfalu közötti szakasza, illetve az M4 autópálya Berettyóújfalu és 47. sz. főút közötti szakasza vált fizetőssé.

2019-ben drágult a 10 napos e-matrica, melyért a korábbi 2 975 helyett most már 3 500 forintot kell fizetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autópálya matrica

autópálya

autópályadíj