Kiderült: ennyit kell fizetnünk, ha érvénytelen autópálya matricával közlekedünk

hvg.hu   
  Megosztom
Kiderült: ennyit kell fizetnünk, ha érvénytelen autópálya matricával közlekedünk

Mindenképp érdemes odafigyelni, hogy időben és jó rendszámra vásároljuk meg az e-matricát, különben akár több 10 ezer forintra is megbüntethetnek minket.

Ha 2018-as éves e-matricával rendelkezik az autónk, akkor a megfelelő díjköteles útszakaszokat 2019 januárjának utolsó napjáig használhatjuk, tehát a tavalyi éves matricával rendelkezőknek még több mint három hetük van arra, hogy megvásárolják az idei esztendőre érvényes matricát, írja a hvg.hu.

Mi történik azonban akkor, ha az autónk nem rendelkezik érvényes matricával? Ilyen esetben a fix kamerás, vagy autókra szerelt kamerás ellenőrzést követően a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának jogosulatlan úthasználat miatt pótdíjat kell fizetnie.

Azoknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat.

Idei újdonság, hogy a D2 és B2 kategóriás járművekre a pótkocsikra érvényes jogosultságot is meg lehet vásárolni, az U kategóriás e-matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek az autósok. Szintén új, hogy amennyiben sem a járműszerelvény D2, B2 kategóriás vontatója, sem U kategóriás pótkocsija nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor idéntől már nem két, hanem csak egy pótdíjat kell fizetni.

A díjköteles úthálózat hossza 1356-ról 1380 kilométerre növekedett, 2019-ben az M35-ös autópálya 481. sz. főút és Berettyóújfalu közötti szakasza, illetve az M4 autópálya Berettyóújfalu és 47. sz. főút közötti szakasza vált fizetőssé.

2019-ben drágult a 10 napos e-matrica, melyért a korábbi 2 975 helyett most már 3 500 forintot kell fizetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autópálya matrica

autópálya

autópályadíj