Bakancslista: 10 lenyűgöző hazai kilátó, amit nem szabad kihagyni

HelloVidék   
  Megosztom
Bakancslista: 10 lenyűgöző hazai kilátó, amit nem szabad kihagyni

Magyarországon nincsenek két-három-négyezres hegyek, de természeti szépségekben így is bővelkedik, gondoljunk a vadregényes Börzsönyre, a Dunakanyarra, vagy a Balatonra, a magyar tengerre. Érdemes időnként a magasból is megcsodálni ezeket, erre az ország területén található számos kilátó lehetőséget ad. Összegyűjtöttünk tíz kilátót, amit érdemes felkeresni. Szubjektív lista, a teljesség igénye nélkül.

Ez csak 10 hely a számos hazai kilátó közül, és az építkezés nem áll meg: a 2019-es tervek szerint épül egy 15 méter magas kilátó a Börzsönyben, a Királyrét fölött magasodó Várhegyen, a Pilisi Parkerdő pedig Gödöllőn a Margita csúcson, Gerecsében a Nagy-Getén, valamint Szentendrén a Bölcső-hegyen tervez kilátót építeni a következő két évben. És akkor nézzük a HelloVidék szubjektív toplistáját:

Csóványosi kilátó

A Börzsöny legmagasabb pontján, a 938 méteres Csóványos csúcsán áll a 2014-ben átadott, 22,6 méter magas kilátó. A kilátóból látszik a Dunakanyar és a hegyei, de jó időben még a Magas-Tátra vonulatai is láthatók. Az építmény viszonylag hosszú túrákkal közelíthető meg, például Királyrétről.

Dobogókő

A Visegrádi-hegység 699 méter magasan elhelyezkedő kilátójáról mintegy 180 fokos panoráma nyílik északi irányba. Könnyű megközelíthetősége (autóval aszfaltúton elérhető) miatt télen-nyáron tömegek látogatják, a Dobogókőre kirándulóknak érdemes felkészülni akár arra is, hogy sorba kell állni a kilátásért.

Galya-kilátó

A Galya-tető egyik csúcsán, 955 méter magasan található a Galya-kilátó, ami az ország legmagasabban álló, kifejezetten erre a célra épült kilátója. Ennél magasabb építmény Magyarországon csak a Kékestetőn található tv-torony és kilátó. 1934-ben épült a Galya-kilátó, 2014-2015 során újították fel. Az Országos Kéktúra útvonalán található. Tetőteraszán 360 fokos panorámában lehet látni a Börzsönyt, a Cserhátot és tiszta időben akár a Magas-Tátrát, a Mecsek hegyeit vagy akár Budapestet is.

Gömbkilátó

Az egyik legkülönlegesebb balatoni kilátó a Balatonbogláron található Gömbkilátó, vagyis teljes nevén Xantus János Gömbkilátó. A Balaton szintje fölött 60 méter magas álló Várdombon található és a tóra nyújt remek kilátást. Az 1950-es években épült az alumíniumszerkezet, majd az 1980-as évektől többször bezárták felújítások és a romló állapota miatt. Átépítések után 2012-ben nyílt meg ismét a látogatók előtt, de ma már belépődíj ellenében lehet bejutni.

Írott-kői kilátó

A Dunántúl legmagasabb pontjára, 883 méter magasra épült 1913-ban a kilátó, ami Magyarország és Ausztria határán fekszik.

Kalapat-hegyi kilátó

A Bükk 625 méter magas csúcsán álló kilátó az ezredfordulón épült, ezért is kapta a Milleniumi kilátó nevet. A 33 méter magas építményből körpanoráma nyílik, ahonnan látszik Szilvásvárad, a Bél-kő, a Szalajka-völgy, az Istállós-kő és a Mátra is.

Magas-hegyi kilátó

A Zempléni hegység kilátója Sátoraljaújhely mellett, ahonnan rá lehet látni fentről a városra, Hegyaljára, Bodrogköz és Szlovákia felé is. A hegység legmagasabb pontján, az 514 méter Magas-hegyen áll, de libegővel könnyedén fel lehet jutni.

Pécsi tévétorony

A Mecsek 535 méter magas Misina csúcsán áll a 197 méter magas pécsi tévétorony. Az 1973-ban megnyílt épület Magyarország legmagasabb épülete. Lifttel lehet feljutni a tetején található kilátóteraszig, ahonnan látszik Pécs városa, a Baranyai-dombság, a Villányi-hegység, de tiszta időben akár a Badacsony is.

Prédikálószék

2016 őszén adta át a Pilisi Parkerdő Zrt. a Visegrádi-hegység egyik csúcsán, 639 méteren elhelyezkedő fa kilátóját. A 12 méter magas építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő terasszal rendelkezik. A túrázók körében nagy népszerűségnek örvend annak köszönhetően, hogy az egész Dunakanyart be lehet látni a kilátóból. Dömösről vagy Dobogókőről lehet túraútvonalakon megközelíteni.

Vajda Péter kilátó

A Bakony legmagasabb pontján, a Kőris-hegyen 709 méter magasan áll a kilátó. Az építményt 1920-ban emelték, majd 1962-ben és 2002-ben újjáépítették. Az Országos Kéktúra útvonalán fekszik, szép időben látni lehet a Kisalföldet, a Balatont és a Balaton-felvidéket, az Alpokalját és a Vértest is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kirándulás

kilátó

magyarország

túrázás

hegyek

duna

balaton

hellovidék

túra

szépkilátás

túraútvonal

magyarország