Utolsókat rúgja a tél: ezt a 8 programot kár lenne kihagyni most a Balatonnál

HelloVidék   
  Megosztom
Utolsókat rúgja a tél: ezt a 8 programot kár lenne kihagyni most a Balatonnál

Tényleg közhely ma már, hogy a Balaton télen is számtalan programot kínál az odalátogatóknak. Alábbi cikkünkben egy szubjektív listát állítottunk össze a gasztronómia területének érintése nélkül, amely kizárólag olyan programokat tartalmaz, amelyeken mi magunk is bármikor örömmel részt veszünk, illetve amelyeket jó szívvel ajánlunk másoknak is.

Korcsolyázás a tavon, műjégen

Hatalmas élmény a befagyott Balatonon korcsolyázni, azt követően ugyanis, hogy a jégréteg elérte a sportoláshoz szükséges biztonságos vastagságot, akár órákig tartó túrát is tervezhetünk, amely során több települést is érinthetünk a tó jegén haladva. Akkor sem kell lemondani a korizásról, hogyha az enyhébb időjárás miatt nem fagy be annyira a Balaton, hogy az alkalmas legyen a sportolásra, a tó körül ugyanis több korcsolyapálya létesült, amelyek télen várják a vendégeket.

A legismertebb talán a szigligeti strand 30 X 15 méteres műjégpályája, amely a hét minden napján várja az idelátogatókat. A tó déli partján pedig ott van a balatonlellei BL Yacht műjégpályája, ahol lehetőségünk van kombinált jegy megvásárlására is, így a korcsolyázás fáradalmait rögtön kipihenhetjük a BL YachtClub wellness részlegében.

Résztvevők várnak az indulásra a jégen Badacsony közelében a Balaton-átcsúszáson 2017. január 28-án. A célállomás a fonyódi főstrand volt. Forrás: MTI/Mohai Balázs
Résztvevők várnak az indulásra a jégen Badacsony közelében a Balaton-átcsúszáson 2017. január 28-án. A célállomás a fonyódi főstrand volt. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Kenutúra a Hévíz-patakon

Kevés olyan csodálatos dolog van, mint a kizárólag decembertől március közepéig megrendezésre kerülő kenutúrák a Hévíz-patakon. Magyarország egyetlen evezhető meleg vizű patakját a Hévízi-gyógytó táplálja, így annak vize farkasordító hidegben sem fagy be. Alap esetben a 6 órás szervezett túrákra, amelyből az aktív evezés 3-4 órát tesz ki, hétvégén kerül sor.

A bő 9 kilométeres távot az élővilág védelme érdekében lassú tempóban teszik meg a résztvevők, így különösebb nehézséget, fizikai megterhelést nem jelent annak teljesítése. Hasznos tanács lehet és a szervezők is felhívják rá a figyelmet, hogy azok, akik kedvet kaptak a téli kenuzáshoz, szélálló, esőálló és legfőképpen meleg ruházatot viseljenek majd.

Téli csukázás a Balatonon

Az igazán elszánt horgászoknak remek időtöltést jelenthet a Balatonon, a szükséges engedélyek birtokában és a horgászati tilalmi időt figyelembe véve, a csukázás. Ezek a ragadozóhalak ugyanis egész évben keresik a táplálékot, így kellő szerencsével kapásra bírhatók még a téli hónapokban is.

A fogási esélyeinket persze jelentősen növelhetjük, hogyha a természetes vízfelület helyett olyan magántavat választunk, mint a siófoki hajókikötőtől csupán néhány kilométerre elhelyezkedő Hidegvölgyi horgásztó. A kapitális csukáiról ismert közel 4 hektáros terület egész évben várja a pergető horgászokat napkeltétől egészen napnyugtáig. Az időjárást viszont mindenképpen érdemes figyelni, illetve előzetesen érdeklődni, ugyanis kizárólag a pergető horgászat engedélyezett, ezért amikor a tó befagy, nem látogatható.

Pancsolás télen is

A Balaton vize télen nyílván nem alkalmas strandolásra, fürdésre, ugyanakkor számos szálloda rendelkezik saját wellness részleggel, amelyeket a vendégek ingyen, a külsős odalátogatók pedig térítés ellenében vehetnek igénybe. Nekünk nagy kedvencünk a siófoki Hotel Azúr, ahol az óriási élménymedence és a különböző szaunák mellett lehetőség van az edzőterem és a ping-pong asztalok használatára is. És van egy tippünk azoknak, akik csupán néhány órát szeretnének fürdőzéssel eltölteni: a 4 500 forintos felnőtt belépőjegy ára 17:00 óra után 1 900 forintra csökken.

Persze nem csak a szállodák kínálnak pancsolási lehetőséget télen, Siófokon érdemes ellátogatni a Galerius fürdőbe. Számos medence, élménymedence, csúszda és szauna várja az odalátogatókat reggeltől egészen estig. Bár egy egész nap is villámgyorsan elrepül a fürdőben, itt is elérhetőek a kedvezményes gyerek és felnőtt belépők 17:00 óra után.

A gyógyulni, pihenni vágyóknak érdemes felkeresniük a Hévizi-gyógytavat, ahol a Tófürdő, a Fedett Fürdő és a Festetics Fürdőház medencéinek, gyógymedencéinek, szaunáinak, gőzfürdőinek, jégfürdőinek, sóbarlangjainak és szolgáltatásainak végeláthatatlan sorával várja a fiatalabb és az idősebb korosztályt egyaránt.

Tihanyt télen is vétek kihagyni

Hatalmas élményben lehet része annak, aki télen ellátogat Tihanyba, nyoma sincs ugyanis a nyaranta megszokott turistaáradatnak, sokszor napközben is magunk sétálhatunk az üres utcákon, élvezve a csendet és a pazar kilátást a Balatonra, vagy éppen a Belső-tóra. Egyben lehetőségünk van arra is, hogy számos nevezetességet, mint például a Tihanyi Bencés Apátságot, vagy az Aranyház gejzírkúpot sokkal nyugodtabb körülmények között látogassuk meg, mint a főszezonban. A levendula szerelmesei télen is megtalálhatják számításukat, annak ellenére, hogy a növény virágzása és az ehhez kapcsolódó programok nyáron vannak. A Levendula Ház Látogatóközpont ugyanis várja vendégeit, akiknek lehetőségük van arra is, hogy természetismereti sétán vegyenek részt.

Vízimadarak a részben befagyott Balatonban Tihanynál, a háttérben a Szántódról érkező komppal. Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vízimadarak a részben befagyott Balatonban Tihanynál, a háttérben a Szántódról érkező komppal. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A panorámánál maradva

Azoknak, akik szeretnek a Balatonban gyönyörködni, remek időtöltést kínál a 45 méter magas siófoki víztorony és a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont. Előbbi több szórakozási, kikapcsolódási lehetőséggel várja a vendégeket. A 360°-ban körbejárható nyitott kilátó rész, a Szentkirályi oxigén bár, a Panoráma kávézó és a Samsung élményközpont egyaránt rendelkezésére áll az odalátogatóknak. A felső rész külön érdekessége, hogy forgásával egyhelyben ülve is lehetőség van a teljes körpanoráma megtekintésére.

A Hajózástörténeti Központhoz ellátogatva a balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállításon vehetünk részt. A látogatóközpont különlegessége, hogy egy hajó alakú épületben kapott helyett, melynek árboca a Balaton legmagasabb épített kilátója. Magassága 25 méter, ennek köszönhetően a mintegy 40 méteres magasparttal együtt közel 70 méteres magasságból lehet végignézni a Balatonon Balatonakarattyától egészen Keszthelyig.

A Balaton látképe az új Hajózástörténeti Látogatóközpont kilátójából Balatonföldváron a megnyitó előtti napon. Forrás: MTI/Varga György
A Balaton látképe az új Hajózástörténeti Látogatóközpont kilátójából Balatonföldváron a megnyitó előtti napon. Forrás: MTI/Varga György

A veszprémi állatkert

Érdemes egy kicsit eltávolodni a Balatontól és ellátogatni a veszprémi állatkertbe, amely hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. A Fejes-völgyi területen egyrészt olyan hagyományos állatkerti állatok láthatók, mint az egzotikus élőhelyről származó nagymacskák, a fekete medvék, az élénk színekben pompázó vízimadarak, másrészt akadnak különleges állatok is szép számmal, mint például a játékos madagaszkári félmajmok, az igazán különleges dzselada páviánok, a sarkantyús teknős, vagy éppen a mindig kíváncsi ormányosmedvék és az elragadó kis pandák.

Az állatkert területén található a gyerek nagy kedvence, az egyedileg tervezett és kivitelezett Kölyökdzsungel játszóház is. A felső, úgynevezett Gulya-dombi részen került kialakításra Magyarország egyik legszebb és legnagyobb Afrika-szavanna kifutója, ahol zebrákat, impalákat és egy háromfős szélesszájú orrszarvúcsaládot is meg lehet nézni.

Tevecsalád a veszprémi állatkertben. Forrása: MTI/Bodnár Boglárka
Tevecsalád a veszprémi állatkertben. Forrása: MTI/Bodnár Boglárka

Irány Közép-Európa legszuperebb planetáriuma!

Szintén kicsit el kell távolodnunk a Balaton partjától, hogy ellátogathassunk Magyarország első számú csillagászati ismeretterjesztő centrumába, a Bakonybélben található Pannon Csillagdába. Az utazás nagyon megéri, ugyanis a csillagásztörténeti kiállítás megtekintése mellett kipróbálhatjuk a távcsőpark berendezéseit is, amelyek segítségével derült égbolt mellett nappal a napkitörésekben, éjszaka pedig a csillagos égboltban gyönyörködhetünk. Ráadásul beülhetünk egy filmvetítésre a 3D-s moziba, vagy ismeretterjesztő filmeket nézhetünk Közép-Európa első és egyetlen Ultra HD felbontású digitális planetáriumában.

A Pannon Csillagda ismeretterjesztő komplexum épülete Bakonybélen. Forrás: MTI/Mohai Balázs
A Pannon Csillagda ismeretterjesztő komplexum épülete Bakonybélen. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hello tourist

balaton