Kiderült, miért tűnt el a víz a Harangodi-tóból

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, miért tűnt el a víz a Harangodi-tóból

Néhány napja eltűnt a víz a tározóból Nagykálló-Harangodon. A vízügyi szakemberek rendszeresen leeresztik a vizet, azonban most hosszabb ideig száraz lehet a tófenék. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) igazgatója arról árult el részleteket a szon.hu-nak, hogy mi történt a tóval, mikor vehetik ismét birtokba a halak és a kirándulók.

A Harangodi-tározó és az azt tápláló és többletvizeit elvezető Kállai-főfolyás a FETIVIZIG vagyonkezelésében van. Elsődlegesen belvíztározásra, a halászatra szolgál, emellett pedig természetvédelmi élőhely is.

Az igazgatóságnak kötelezettsége az állami tulajdonban lévő vízi létesítmények üzemeltetése, fenntartása, rekonstrukciója és fejlesztése. Ennek a feladatnak tesz eleget a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság azzal, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF), valamint más vízügyi igazgatóságokkal konzorciumban pályázatot adtak be felújítási munkák elvégzésére. A beadott pályázat megkapta a támogatást.

Az 1979-ben épült tározón üzembe helyezése óta ütemezetten nem történt nagyobb volumenű mederkotrás, rekonstrukció, ezért az évek alatt felhalmozódott és leülepedett iszap kedvezőtlen hatással volt a tározó vízminőségére. A felújítás előkészítése során több alkalommal egyeztettünk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, a tározó halászati hasznosítójával és a helyi önkormányzattal, hogy általuk is támogatott tervek szülessenek

– mondta el Bodnár Gáspár, a FETIVIZIG igazgatója.

A kivitelezés tavaszal indul, melynek első lépése az iszap kiszárítása. Jövő héten nyitják meg a száradást segítő víztelenítő csatornákat, év közepétől pedig nagyobb volumenű, látványosabb munkák kezdődnek. A mederkotrást év végére tervezik befejezni, a tározó feltöltése csak ezután indul majd.

A jövő évi mezőgazdasági, halászati és turisztikai idényt kedvező hidrológiai helyzet esetén már megfelelő vízkapacitással tudja kiszolgálni a tározó

– mondta Bodnár Gáspár.

A projektnek köszönhetően várhatóan javul a belvízelvezető rendszer üzembiztonsága, az aszályos időben felhasználható öntözővíz mennyisége nő és a minősége is jobb lesz.

Címlapképünk illusztráció.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nagykálló

harangod

víztározó

szárazság

fejlesztés