Ezeket a gasztrohétvégéket nem szabad kihagyni idén a Balatonnál

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Ezeket a gasztrohétvégéket nem szabad kihagyni idén a Balatonnál

Badacsonyról legtöbbünknek a bor és a Borhetek jutnak eszünkbe, de sokkal több lehetőséget nyújt ez a vidék, mint elsőre gondolnánk. Számtalan művészt inspirált és rejtett el a világ elől. Berecz Nikolett Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézményének vezetője avatta be a HelloVidéket a környék adta lehetőségekbe.

Milyen lehetőségeket nyújt Badacsony (és környéke) az ott élő- és az oda látogató családok számára?

Születésem óta élek az ország egyik legcsodálatosabb helyén, a több mint ezer éves múltra visszatekintő, történelmi hangulatot árasztó üdülővárosban Badacsonytomajon. Minden, ami a természetben fellelhető, a természeti értékek, kincsek, a tó lágy vize, a tanúhegyek nyugalma, a bazaltorgonák és mindaz, amit az ember már felfedezett itt a Balaton északi oldalán, a Balaton-felvidék nyugati részében, Badacsony táján, alig néhány négyzetkilométeren terül el. Mindenből fellelhető valami, ami ízelítőt ad, a magyar tengerből, hegyóriásból, bazaltsziklából, vulkanikus eredetű talajból, erdőségekből. Badacsonytomaj vonzereje nemcsak a bor és fürdőturizmusban merül ki, hanem sok élő hagyomány növeli rangját és ismertségét.

A város szellemiségét sokak ugyan elsősorban a borhoz, a borkultúrához, a borászatokhoz, pincészetekhez, szőlőműveléshez kötik, de Badacsonytomaj számos emlékhelye a múlt szellemiségét sugározza.

Számos író, költő, gondolkodó, művész élt és él Badacsonytomajon, ahol megtalálták azokat a feltételeket, impressziókat és inspirációkat, melyek alkotó tevékenységükhöz nélkülözhetetlenek. Talán nincs még egy olyan alkotó, akinek művészetét annyira azonosítanák a Balatonnal, mint a badacsonyi kötődésű festőművészét Egry Józsefet. A Badacsony lábánál, a művészről elnevezett sétányon 1973-ban, a festő születésének 90. évfordulóján nyílt meg a hajdani műteremlakásban és a hozzá épített kiállító teremben az Egry József Emlékmúzeum, mely tavasztól őszig fogadja a látogatókat. A Szegedy Róza Ház a 18. század vége óta a badacsonyi táj különleges szépségét gazdagítja. A méreteiben is impozáns épületet és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza, a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. Az épületben az egykor ott élt házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait csodálhatják meg a látogatók.

Természetesen nem csoda, hogy ez a környék vonzotta/vonzza a művészeket, hiszen páratlan természeti kincsekkel találkozhatunk itt, a panorámát pedig a szőlőültetvények teszik még varázslatosabbá.

A badacsonyörsi Folly Arborétum, azaz elvarázsolt hely, mely településünk egyik legcsendesebb szeglete, ahol ciprusok és cédrusok között sétálva élvezhetjük a friss levegőt és a pazar panoráma mellett egy jó pohár bort vagy házi szörpöt sem utasítunk vissza. Szinte nincs olyan rendezvénye Badacsonytomajnak, ahol ne lehetne érzékelni a szőlő és borkultúra jelenlétét. A badacsonyi borászok példaértékű összefogásának eredményeként megszületett rendezvény a Borbarangolás és a Bortriatlon rendezvénysorozat. A Borbarangolás keretében a badacsonyi borászok január és június között, szombat esténként bemutatják a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes programokkal tesznek még felejthetetlenebbé. A Bortriatlon keretében a különböző borászatok és pincészetek 3 bortúrával, 3 hónap - 3 hétvégéjére hívják a kalandra vágyókat, a fókuszban a Szürkebarát, Kéknyelű és a Rizling áll. 2018 októberében Gasztrohegy néven indított programsorozatot 9 badacsonyi vendéglátó, 7 tematikus gasztrohétvégével. Céljuk, hogy egészen áprilisig megmutassák a gasztronómiai csúcsokat. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak és arra invitálnak mindenkit, hogy fogásról- fogásra, lépésről- lépésre ismerjék meg Badacsonyt.

Miért tartod fontosnak a családi programok szervezését?

A kulturális intézmény célja olyan rendezvények szervezése, mely bővíti a térség turisztikai funkcióit, attrakcióját, valamint erősíti, segíti a kisközösségek összefogását, összekapcsolását. Erre tökéletesen alkalmasnak mutatkozik a szőlő és a bor, a hegy, a gasztronómia valamint a népi hagyományok felelevenítése, megőrzése és ápolása. Ehhez a település kulturális, valamint természeti értékei, hagyományai stabil alapot nyújtanak, és egyfajta garanciát biztosítanak. A bor, a gasztronómia, a hagyományőrzés azon dolgok és értékek településünkön, mely kiindulópontja és alapja rendezvényeinknek.

Egy ilyen programunk a Családi Élménytekerés, melynek alapkoncepciójának az ötletgazdája a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület.

A program célja, a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, kerékpáros baráttá tenni a településünk, hogy a kerékpározás és a közösségi közlekedés kapcsolatának akadálymentes biztosítása megvalósuljon. A társadalmi attitűd megváltozása lassan halad (elfogadó, együttműködő), lokális hatású egyedi akciókkal, programokkal kívánjuk elérni ennek előmozdítását. Talán az ehhez hasonló rendezvények rávilágítanak a mozgás szükségességére. Az emberek nem akarnak időt szakítani a testmozgásra, nehezen szánják rá magukat bármilyen sportra. Mindazok, akik a kellemeset szeretnék összekötni a hasznossal és az aktív kikapcsolódás hívei, kívánom, hogy pattanjanak nyeregbe és válasszák a kerékpározást.

Milyen más hasonló kezdeményezésetek van? Akár az önkormányzatnak, akár más "szervezetekkel" összefogásban?

A hagyományokra fontos emlékezni és szép dolog. Az emlékek tanúskodnak a múltról, hogy mások is tanulhassanak belőle, hogy ünnepelhessék a sikereket. Évek óta sokak összefogásának köszönhető a szüreti mulatságunk sikere. A vidék legszebb hagyományai közé tartozik a badacsonyi szüreti mulatság, mely egyes elmondások szerint, a hegyaljai mellett a legfényesebb volt Magyarországon már a 18. és a 19. században is. A 19. században számtalan Badacsonyt és az itteni szüretet magasztaló írás jelent meg. A rendezvény évszázadok óta Badacsony egyik legfontosabb és legszebb ünnepe. A szüreti kulturális program központjában a szüreti felvonulás áll, mely az ország leghosszabb szüreti menete; 5 km hosszúságú. Felvonulnak az ország idelátogató borrendjei, mikrotérség települései, testvérvárosok, Badacsonytomaj civil szervezetei és városrészei, vállalkozói és vállalkozó szellemű lakosai, határon túli és külföldi néptáncegyüttesek, citerazenekarok, menyecskekórusok, lovas fogatok, hagyományőrző egyesületek és sokan mások.

Példás közösségi összefogás és több szervezet együttes munkájának köszönhetően, az önkormányzat anyagi támogatásával valósul meg a több évtizedes múltra visszatekintő Badacsony Bor7 rendezvény minden év júliusában, mely minőségi borokkal, magyar és nemzetközi fellépőkkel, workshopokkal és helyi ételekkel várja az érdeklődőket 17 napon keresztül a Badacsony Parkban.

A Kéknyelű a Badacsony bora. A júniusban megrendezésre kerülő Kéknyelű Virágzás Ünnepe számtalan lehetőséget kínál a finom ételek és a remek nedűk kedvelőinek Badacsonytomajban. A Kéknyelű Virágzás Ünnepét a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Badacsonyi Kutatóállomása, 2002 óta a VinumVulcanum Badacsonyi Borlovagrenddel közösen minden évben megrendezi. A rendezvény keretében a szakmai előadások mellett ma már Országos Borlovagrendi Találkozóra is sor kerül. Az ünnepségen kerül kihirdetésre a Badacsonyi Hegyközségi Borverseny keretében évente megrendezésre kerülő Kéknyelű Borverseny eredménye. A rendezvényen a plébános a bő és jó termés reményében megáldja a Kéknyelű tőkéket.

Akadnak-e nehézségeitek a rendezvények kapcsán?

Badacsonytomajnak a település széttagoltsága mellett, van egy fajta kettőssége: míg a helyi lakosok az év egészében itt élnek, a turisták az évnek csak a töredékét, nyaralótulajdonosok esetében legfeljebb fél esztendőt töltenek itt. Meg kell teremteni a helyi lakosok számára azt az érzést, hogy jól és ne másodrangúnak érezzék magukat saját lakóhelyükön. Fontosnak tartom, hogy az egyén váljon részesévé a kulturális programoknak. Egy rendezvényszervezésnél sok mindenre oda kell figyelni, hogy minden akadálytalanul működjön és semmilyen probléma ne történjen. Sokszor azonban az apró hibák elkerülhetetlenek. Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk kiszolgálni minden korosztályt. A már megszokott rendezvényeinket évről-évre próbáljuk színesíteni, még inkább élvezhetőbbé tenni, hogy minden érdeklődő megtalálja a számára megfelelő programot. Rendezvényeink esetében a szponzorok/ támogatók felkutatása, bevonása, az önkéntesség hiánya és a felmerülő rendezvényhelyszínek infrastruktúrális feltételeinek biztosítása okoz problémát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidék interjú

badacsony

badacsonytomaj

berecz nikolett

kéknyelű virágzás Ünnepe

kéknyelű

vinumvulcanum badacsonyi borlovagrend

badacsonyi hegyközségi borverseny

badacsony bor7

családi Élménytekerés

badacsonyi céh turisztikai egyesület

borbarangolás

bortriatlon