Korszerűsítés a szegedi egyetemen: így újítják fel a népszerű kar épületét

MTI   
  Megosztom
Korszerűsítés a szegedi egyetemen: így újítják fel a népszerű kar épületét

Ősszel kezdődhet el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kara Tisza Lajos körúti főépületének rekonstrukciója. A beruházásnak köszönhetően, amelyre a kormány 1,65 milliárd forintot biztosít, az oktatási-kutatási tér 470 négyzetméterrel növekszik - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

A háromszáz éve szabad királyi város Szeged érdeke is, hogy a "nagy árvíz" utáni újjáépítésben fontos elemnek számító egykori leányiskola épülete visszakapja a megközelítően eredeti arculatát. Eközben bele kell simulnia a 21. századi modernségű településről és a számos nemzetközi ranglista szerint is a legjobb magyar egyetemnek számító SZTE-ről alkotott képbe - mondta Balogh Elemér, a kar dékánja.

Műszaki szempontból az egyik legkomolyabb beavatkozást a pince átépítése jelenti, ahol - a könyvtárraktár felújítása mellett - büfét és fogadóteret alakítanak ki. Fölötte az aula konferenciateremként vagy kari rendezvények helyszíneként használható, a szomszédos klub pedig a hallgatói lét színtereként szolgál majd. Az aulát az első emelet magasságában lefedik, a jelenlegi folyosók mint közlekedők egy légtérbe kerülnek a teremmel.

Megújulnak a tantermek, a közlekedők, a tetőtérben dolgozói étkezdét rendeznek be, és arra a szintre kerül a modernizált épület gépészete is. A most háromszintes épületre visszakerülő torony fölidézi az eredeti látványt, miközben alkalmazkodik az épület jelenlegi arányaihoz. Ott egy újabb iroda vagy közösségi szoba alakítható ki. A rekonstrukció alatt, ősztől az egyetemi és az egyetemhez közeli épületekben folyik majd ideiglenesen az oktatás. A jogi kar a tervek szerint a 2020-2021-es tanév elején veheti újra birtokba a teljesen felújított és kibővített épületet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szeged

egyetem

jogi egyetem