Tűzoltók pillepalacktutajon: akciójukkal a környezetvédelemre hívják fel a figyelmet

MTI   
  Megosztom
Tűzoltók pillepalacktutajon: akciójukkal a környezetvédelemre hívják fel a figyelmet

Kéthetes, több mint hétszáz kilométeres, a Maroson megtett út után kedden pillepalacktutajukon megérkeztek Szegedre a gyergyói tűzoltók, akik akciójukkal a környezetvédelem fontosságára akarják felhívni a figyelmet.

A tutajosokat Szegeden Botka László polgármester és Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke fogadta. A nyolcfős csapat április elsején a Hargita megyei Gyergyóremetéről - a Maros forrásától 50 kilométerere - indult el tutajával. Az úszóalkalmatosság két egyenként 12 négyzetméteres felületű fémvázból és az azokat megtöltő háromezer pillepalackból áll, irányítását kormánylapát és evezők segítik.

Az érkezést követően Szabó Zoltán zászlós az újságíróknak elmondta, hogy útjuk nagyjából a terveknek megfelelően alakult, csupán a folyó sodrását becsülték egy kicsit túl, így az utazás a tervezett két hét helyett tizenhat napig tartott.

A legnehezebb feladat az volt, amikor a tutajt ketté kellett bontani, hogy a gátaknál kiemeljék, de ebben a környékbeli települések tűzoltói alkalmanként segítségükre voltak. Nehézségeket okozott az elmúlt hét esőzése is, de az út végére a jó idő is visszatért, mondta Szabó Zoltán.

A nyolc tűzoltó a testületen belül is együtt dolgozik és a vízi túra sem ismeretlen számukra, tavaly az Oltot járták be, igaz akkor még csónakkal. Szabó Zoltán szerint a Maros felső szakasza különösen szép, akár vadvízi evezésnek is beillett az út első fele. Az erős sodrás, a szűk kanyarok nyomai a tutajon is látszanak, szinte minden nap javítani kellett valamit a járművön.

Bár találkoztak szemetesebb területekkel, a folyó völgye az előre számítottnál tisztább volt, mondta a zászlós, hozzátéve, hogy bízik benne, akciójukkal sikerült a Maros-mentén élők figyelmét felhívni arra, jobban figyeljenek oda környezetükre.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűzoltók

tutaj

szeged

maros