Komoly baj van a Balatonnál: ha ez így megy tovább, visszafordíthatatlan lesz a kár

infostart.hu   
  Megosztom
Komoly baj van a Balatonnál: ha ez így megy tovább, visszafordíthatatlan lesz a kár

Kiváló a Balaton vízminősége - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete. Bár az enyhe tél miatt a tó nem fagyott be, a tó ökoszisztémáját ez nem zavarta meg. A víz helyenként barnás lehet, ez nem veszélyes, a nádasok fogyása azonban aggodalomra adhat okot – írja az Infostart.

Kulcsfontosságú a Balaton befagyása, mivel sajátos ökológiai környezetet teremt a tó életközösségének: ilyenkor a lebegő anyagok leülepszenek és tisztul a víz, és a vermelő, téli nyugalomra helyezkedő halakat sem zavarja ilyenkor a hullámzás. Az utóbbi évtizedekben egyre kevesebbszer fagyott be a tó, idén is szokatlanul enyhe volt a tél. Ennek azonban nem volt hatása a vízminőségre.

A szint szabályozása előtt volt egy természetes vízszintingadozás, ez volt a legjobb a tó élővilágának, mondta el a tó vízszintjével kapcsolatban Boros Gergely, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa.

A nádasoknak és a halak ívásához is kimondottan ideális lenne, ha a Balaton ki tudna önteni és azután vissza tudna húzódni. A Balaton vízminősége – azt kell, hogy mondjam – kiváló.

- mondta Boros Gergely, hozzátéve, hogy a szabályozott vízszint nem feltétlenül ideális, de most nem alacsony a vízszint, az utóbbi napok esőzése megtette hatását.

Klorofilban szokták jellemezni az algabiomasszát, mely jól mutatja a tó eltartóképességét. Ezen mutató alapján a magyar tenger évek óta nagyon jó értéket mutat, mondta el a szakember. A szakértők algaburjánzásra sem számítanak. A szennyvíztisztítási technológiák modernizálásának, és a tó vízgyűjtő területén történő műtrágyahasználat visszaszorulásának köszönhetően nem érkezik már olyan sok tápanyag a tóba. Emiatt az utóbbi években nem volt olyan mértékű algaburjánzás, illetve nem jelentek meg olyan fajok, amelyek bármilyen veszélyt is jelentenének az emberi szervezetre, és ilyen nem is várható.

Tavasszal megjelentek a part menti köveken a vörös moszatok, ez a víz kiváló minőségét jelzi. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa arra figyelmeztet: a Balaton vize helyenként barnásra színeződhet, ám ez nem veszélyes. A vízgyűjtőről, a Kis-Balaton felől, valamint a déli parti befolyókon huminban gazdag víz jut a Balatonba. Ez a mocsári növényzet lebomlásából származó, magas széntartalmú vegyület, de az emberi egészségre semmilyen kockázatot nem jelent.

A víz tetején úszó barna hab a közhiedelemmel ellentétben nem fekália: a kirajzó árvaszúnyogok bábbőreit sodorja össze a szél, és ezek a vízfelszínen barna hab vagy csomók formájában összeállnak. Bár ez esztétikailag nem túl kellemes, de a tó természetes működésének részét jelenti, és teljesen veszélytelen.

A veszélytelen jelenségek magyarázatán túl arra is figyelmeztet a Balatoni Limnológiai Intézet, hogy a nádasok területe folyamatosan darabolódik és csökken, ami fontos élőhelyek eltűnését jelenti, továbbá a tó életében a nádasok szűrőfunkciót is betöltenek, s így ez is visszaszorul. A túlszabályozott vízszint miatt volt, ahol 2-3 métert is visszavonult a nádas, több területen pedig kiirtották a növényt.

A hínárállomány jól fejlődött a tóban, ami nem csoda az enyhe időben, ez természetes folyamat. Jó néhány olyan halfaj is nagy számban jelen van a tóban, amely része a tó természetes élővilágának, de jól érzi itt magát, megtelepedett, ilyen például a busa, amelyről nem tisztázott, hogy növekszik-e a száma vagy sem, illetve a naphal, az ezüstkárász és a törpeharcsa, mondta el a halállománnyal kapcsolatban Boros Gergely.

Ezekkel főleg az a baj, hogy az élőhelyekért és a táplálékforrásért is versengenek ezek az invazív fajok, amelyek ráadásul gyakran életrevalóbbak az őshonos állatoknál, és képesek őket kiszorítani, vagy legalábbis jelentősen visszaszorítani a populáció méretét.

- mondta el a szakember.

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

vízminőség

nyaralás

ellenőrzés

strand