Komoly baj van a Balatonnál: ha ez így megy tovább, visszafordíthatatlan lesz a kár

infostart.hu   
  Megosztom
Komoly baj van a Balatonnál: ha ez így megy tovább, visszafordíthatatlan lesz a kár

Kiváló a Balaton vízminősége - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete. Bár az enyhe tél miatt a tó nem fagyott be, a tó ökoszisztémáját ez nem zavarta meg. A víz helyenként barnás lehet, ez nem veszélyes, a nádasok fogyása azonban aggodalomra adhat okot – írja az Infostart.

Kulcsfontosságú a Balaton befagyása, mivel sajátos ökológiai környezetet teremt a tó életközösségének: ilyenkor a lebegő anyagok leülepszenek és tisztul a víz, és a vermelő, téli nyugalomra helyezkedő halakat sem zavarja ilyenkor a hullámzás. Az utóbbi évtizedekben egyre kevesebbszer fagyott be a tó, idén is szokatlanul enyhe volt a tél. Ennek azonban nem volt hatása a vízminőségre.

A szint szabályozása előtt volt egy természetes vízszintingadozás, ez volt a legjobb a tó élővilágának, mondta el a tó vízszintjével kapcsolatban Boros Gergely, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa.

A nádasoknak és a halak ívásához is kimondottan ideális lenne, ha a Balaton ki tudna önteni és azután vissza tudna húzódni. A Balaton vízminősége – azt kell, hogy mondjam – kiváló.

- mondta Boros Gergely, hozzátéve, hogy a szabályozott vízszint nem feltétlenül ideális, de most nem alacsony a vízszint, az utóbbi napok esőzése megtette hatását.

Klorofilban szokták jellemezni az algabiomasszát, mely jól mutatja a tó eltartóképességét. Ezen mutató alapján a magyar tenger évek óta nagyon jó értéket mutat, mondta el a szakember. A szakértők algaburjánzásra sem számítanak. A szennyvíztisztítási technológiák modernizálásának, és a tó vízgyűjtő területén történő műtrágyahasználat visszaszorulásának köszönhetően nem érkezik már olyan sok tápanyag a tóba. Emiatt az utóbbi években nem volt olyan mértékű algaburjánzás, illetve nem jelentek meg olyan fajok, amelyek bármilyen veszélyt is jelentenének az emberi szervezetre, és ilyen nem is várható.

Tavasszal megjelentek a part menti köveken a vörös moszatok, ez a víz kiváló minőségét jelzi. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa arra figyelmeztet: a Balaton vize helyenként barnásra színeződhet, ám ez nem veszélyes. A vízgyűjtőről, a Kis-Balaton felől, valamint a déli parti befolyókon huminban gazdag víz jut a Balatonba. Ez a mocsári növényzet lebomlásából származó, magas széntartalmú vegyület, de az emberi egészségre semmilyen kockázatot nem jelent.

A víz tetején úszó barna hab a közhiedelemmel ellentétben nem fekália: a kirajzó árvaszúnyogok bábbőreit sodorja össze a szél, és ezek a vízfelszínen barna hab vagy csomók formájában összeállnak. Bár ez esztétikailag nem túl kellemes, de a tó természetes működésének részét jelenti, és teljesen veszélytelen.

A veszélytelen jelenségek magyarázatán túl arra is figyelmeztet a Balatoni Limnológiai Intézet, hogy a nádasok területe folyamatosan darabolódik és csökken, ami fontos élőhelyek eltűnését jelenti, továbbá a tó életében a nádasok szűrőfunkciót is betöltenek, s így ez is visszaszorul. A túlszabályozott vízszint miatt volt, ahol 2-3 métert is visszavonult a nádas, több területen pedig kiirtották a növényt.

A hínárállomány jól fejlődött a tóban, ami nem csoda az enyhe időben, ez természetes folyamat. Jó néhány olyan halfaj is nagy számban jelen van a tóban, amely része a tó természetes élővilágának, de jól érzi itt magát, megtelepedett, ilyen például a busa, amelyről nem tisztázott, hogy növekszik-e a száma vagy sem, illetve a naphal, az ezüstkárász és a törpeharcsa, mondta el a halállománnyal kapcsolatban Boros Gergely.

Ezekkel főleg az a baj, hogy az élőhelyekért és a táplálékforrásért is versengenek ezek az invazív fajok, amelyek ráadásul gyakran életrevalóbbak az őshonos állatoknál, és képesek őket kiszorítani, vagy legalábbis jelentősen visszaszorítani a populáció méretét.

- mondta el a szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

vízminőség

nyaralás

ellenőrzés

strand