Újabb lakóval bővült a Szegedi Vadaspark: oroszlánbébi született

MTI   
  Megosztom
Újabb lakóval bővült a Szegedi Vadaspark: oroszlánbébi született

Világos, szinte fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban, a ritka színváltozathoz tartozó kölyök gondozóitól a Szonja nevet kapta.

Veprik Róbert igazgató a kölyök pénteki orvosi vizsgálatát követően elmondta, hogy az állatkert nőstény oroszlánja, Nadja május 15-én hozta világra utódját.

Az anyaállat, miután a gondozók készültek az ellésre, már napok óta a ház biztonságában várta a szülést, ami rendben zajlott le. A nőstény kölyök szépen gyarapszik, másfél kilósan születhetett, és azóta csaknem megduplázta tömegét.

A kölyök néhány hetes koráig az apát, Timbát elkülönítik a kölykétől és párjától, de azt követően az egész családot láthatja a közönség az oroszlánok tágas kifutójában. Addig az érdeklődők az oroszlánházban figyelhetik meg a kölyköt, akinek lépéseit kamera is követi, így egy monitoron és az állatkert honlapján akkor is látható, ha nincs az üvegfal közelében.

Az igazgató elmondta, ez a második alkalom, hogy sikerült szaporítani a ritka színváltozathoz tartozó oroszlánokat Szegeden. A Szonja néhány éves nővérét, Amalit már a győri Xantus János Állatkertben nevelik.

A kölyök természetvédelmi szempontból is értékesnek számít, hiszen viszonylag kevés a dél-afrikai oroszlán (Panthera leo krugeri) alfajához tartozó világos színváltozat genetikailag tiszta egyedeinek száma. Állatkertekben és tenyészfarmokon háromszáz példány élhet, természetes körülmények között számuk pedig csupán egy tucat körül lehet.

A fehérnek nevezett, de valójában halvány bézs színű oroszlán Afrika egyik legtitokzatosabb állata, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létét, viszont csak kevesen látták. Az első feljegyzés az 1930-as évekből származik, de ezt akkor csak a fantázia szüleményének vélték. 1975-ben azonban egy biológus fotókat készített, amikor családjával véletlen meg pillantotta őket Dél-Afrikában, Timbavati térségében.

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

oroszlán

kölyök

szeged

szegedi vadaspark