Gombászok figyelem: így szigorodott a gyűjtéssel kapcsolatos jogszabály

HelloVidék   
  Megosztom
Gombászok figyelem: így szigorodott a gyűjtéssel kapcsolatos jogszabály

Általánosságban nem lehet beszélni a Mecsekben található gombafajtákról, hiszen megjelenésüket inkább az időjárás, és egyéb tényezők befolyásolják, mintsem az évszakok. Ezenfelül a Mecsekben rendkívül változatos a gombafelhozatal, amelyeket akár családi gyűjtés keretében is leszedhetünk - írja a bama.hu.

A portál szerint a szakértők azt tanácsolják, ha még nem voltunk gombát szedni és most először indulunk gyűjtésre, akkor érdemes a vargányákat keresni, mivel azok között igen kevés a mérgező, ráadásul könnyebb megkülönböztetni őket más fajtáktól.

A leggyakrabban a vargányát gyűjtik és kínálják eladásra, mivel a köztudatban a legízletesebb gombafajtaként tartják számon. Az országban a jelenlegi jogszabályok szerint mintegy hetvenöt fajta árusítható. A legtöbben a sárga rókagombát, a szegfűgombát és a nyári vargányát hozzák a csarnokba ellenőrzésre. Azt azonban meg kell említeni, hogy az elmúlt napokban az esti órák meglehetősen hűvösek voltak, ezért sok őszi faj is megjelent az erdőkben. Viszont amennyiben melegebbek lesznek az éjszakák, akkor a vargánya fog dominálni, ugyanis melegkedvelő révén szüksége van a napközbeni huszonkét fokra és az éjjeli tizennégyre

– emelte ki Orbán Imre, gombaszakellenőr.

Az eladás tekintetében az árakat az szabja meg, hogy mennyit sikerül összeszedni az elmúlt napokban, de attól is függ, hogy mennyit kell érte menni. Most még kevés a gomba az erdőkben, így jelenleg magasabb áron adják a gombákat. A portál szerint a rókagombát kiemelten magas áron, 5000 forintért adják kilóját, de az őzlábért csak 3000-et kérnek az árusok. A népszerű pörkölt alapanyagnak használt vargányát pedig már 4000 forintos kiló áron is megvehetjük.

Szigorúbb szabályozásra lehet számítani

Még áprilisban történt jogszabály módosítás, ami kimondja, hogy a lakosság magáncélra két kiló gombát gyűjthet engedély nélkül az állami erdőkben. Ha árusítani szeretnénk őket, szükség van egy őstermelői kártyára, amelybe bele van írva, hogy jogosult erdei termények gyűjtésére.

Ez még nem minden: kell egy gyűjtési engedély is, amit lehet kérni az állami erdő vagy magánerdő tulajdonosától. Az iratokon kötelező két tanút és a tulajdonos telefonszámát is feltüntetni, hogy később le tudják ellenőrizni az irat hitelességét.

Változás még az is, hogy az új gombaminőségi engedélyen rajta kell lennie az árusok lakcímének, nevének és az ellenőrzést végző személy nyilvántartási kódjának utolsó négy számjegyének is, ugyanezek a szabályok vonatkoznak a magáncélra gyűjtő gombászokra is. Az árusok 600 ezer forintig adómentesen tudják értékesíteni a gombákat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gomba

gombaszakértő

gombagyűjtés

gyűjtögetés

szedés

gombász