Még ne tegyük el az esernyőt: újabb zivatarokra számíthatunk

MTI   
  Megosztom
Még ne tegyük el az esernyőt: újabb zivatarokra számíthatunk

Június jellemzően az év legcsapadékosabb hónapja, ilyenkor átlagosan 70 milliméter eső hullik - mondta az M1 aktuális csatorna esti Híradójában a meteorológus.

Brockhauser Barbarát annak kapcsán kérdezték, hogy vasárnap megdőlt a napi csapadékrekord. A Heves megyei Terpesen egy nap alatt 154,9 milliméter csapadék hullott. A meteorológus összehasonlításként elmondta, hogy 2010-ben - ahogy idén is - három napon is megdőlt a napi csapadékrekord. Akkor jellemzően 100 és 200 milliméter feletti értékeket mértek.

2010 az évszázad legcsapadékosabb évének mutatkozik. De 2015-ben például jóval átlag alatti csapadékmennyiséget mértek, mindössze 30,5 milliméternyi eső esett júniusban. A júniusi abszolút napi csapadékrekord 193 milliméter, amelyet 1958. június 12-én mértek.

- jegyezte meg a szakértő. A meteorológus azt is elmondta, hogy a következő napokban inkább szárazabb, melegebb idő lesz jellemző, 35 fok is lehet. Csütörtökön ismét változékonyabbra fordul a Kárpát-medence időjárása. Emiatt néhány fokos lehűlés várható záporokkal, zivatarokkal. Június utolsó napjaiban 25-30 fok lesz, július elsejére viszont ismét melegszik a levegő.

Az Időkép szerint erre számíthatunk a héten:

A portál szerint szerdán országszerte kánikulár készülhetünk, 31-35 fokos maximumokkal, rengeteg napsütéssel, amit legfeljebb vékony fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatnak meg. Csapadék viszont nem várható.

Ahogy azt fentebb írtuk, csütörtökön még naposan telnek a délelőtti órák - néhol 31-35 fok is várható-, viszont délután egy hidegfront érkezik hazánk felé, ami miatt megnövekszik felhőzet és több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Feltámad a nyugati, majd északnyugatira forduló szél.

Pénteken és szombaton alapvetően száraz, kissé szeles idő várható, friss hajnalokkal, 23-29 fokos délutánokkal. Keleten mérhetjük majd az alacsonyabb, nyugaton a magasabb értékeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

időjárás

június

hónap

eső

csapadék

meteorológus

csapadékrekord