Új fejlesztés a Balatonon: ezen múlhat a tó vízminősége

infostart.hu   
  Megosztom
Új fejlesztés a Balatonon: ezen múlhat a tó vízminősége

Teljessé vált a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer, amelynek utolsó elemét, a Marótvölgyi öblözetet Somogysámson és Sávoly határában adták át. A Kis-Balaton teljes vízrendszere a Balaton vízminőségének egyik fő garanciája, ugyanis ez szűri ki a meghatározó Zala folyón érkező szennyeződéseket és a Balaton számára káros vizeket.

Mivel a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere egy duzzasztott tér, ezért nagyon sok szivárgó víz van benne, ami belvizeket is okozott a térségben. A munkálatok keretében az elmúlt másfél évben 4,6 kilométer töltést, 6 kilométer belvízvédelmi csatornát, és egyebek mellett 22 vízkormányzási műtárgyat építettek Somogysámson, Sávoly és Főnyed területén. Mindez az ár- és belvízvédelmet egyaránt segíti a területen.

A kismaróti vízrendszer lényege, hogy ezeket a vizeket nem engedi a szántóföldekre - és így azokat mentesíti a belvízkároktól -, hanem összegyűjti és bevezeti a vízrendszerbe. Ha pedig szárazság van, ezen a rendszeren keresztül a környező csatornák vízpótlása is megoldható. Ez a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének utolsó eleme, így teljessé vált a fejlesztés

- mondta el az InfoRádióban Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. Az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak az öblözetet érintő közös, 2,3 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásból finanszírozott projektjében töltések, hidak, zsilipek épültek, továbbá csatornákat kotortak ki.

A Kis-Balaton teljes vízrendszere a Balaton vízminőségének egyik fő garanciája, ugyanis ez szűri ki a meghatározó Zala folyón érkező szennyeződéseket és a Balaton számára káros vizeket

- hangsúlyozta a fontosságát Láng István. Ezt a vízvédelmi rendszert az 1980-as években kezdték kiépíteni. Először a Hídvégi-tavat töltötték fel, utána a Fenéki-tavat és az ingói berket. Ez egy komplex rendszer, sok pénz és hosszú idő kellett a kialakításához - foglalta össze az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

kis-balaton

fejlesztés

vízvédelmi rendszer

vízminőség