Gigabírságokat osztogat a vasút: van, aki már közel 10 millióval lóg a MÁV-nak

Világgazdaság   
  Megosztom
Gigabírságokat osztogat a vasút: van, aki már közel 10 millióval lóg a MÁV-nak

A MÁV-Start Zrt. jegyvizsgálói az idei harmadik negyedévig 238,5 millió forint bírságot szabtak ki, ebből az utasok eddig 71,8 millió forintot fizettek meg - írja a Világgazdaság.

A MÁV arról tájékoztatta a lapot, hogy a tíz legtöbbet bliccelő embert személyenként több mint kétszázszor büntették meg. Van olyan utas, aki már több mint hatszázszor bliccelt. A vasúttársaság közlése szerint a legtöbb tartozással rendelkező utastól már 9,5 milliót követel a MÁV.

A MÁV gyakorlata szerint az számít bliccelőnek, aki jegy nélkül száll fel a vonatra és a jegyvizsgálónál sem vált menetjegyet, de azokat is ebbe a körbe sorolják, akik jogosulatlanul vesznek igénybe kedvezményt. A jogosulatlan kedvezménnyel történő utazás tavaly 37 ezer alkalommal fordult elő, ám a MÁV szerint ez az adat természetesen csak arra vonatkozik, akiknél fény derült a szabálytalanságra a jegyvizsgálatkor, tehát ez a szám még nagyobb lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

máv

vasút

jegyvizsgáló

menetjegy

jegyvásárlás

bliccelés

tartozás

bírság