Így őriznék meg a természeti kincseket: tavak újulnak meg ebben a megyében

MTI   
  Megosztom
Így őriznék meg a természeti kincseket: tavak újulnak meg ebben a megyében

Hamarosan megkezdődnek a dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak rehabilitációjának kivitelezési munkái Bács-Kiskun megyében, amelyek eredményeként védett madaraknak otthont adó vizes élőhelyek újulnak meg a Duna egykori árterén - tájékoztatott Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

A közlemény szerint a nemzeti park mintegy 300 millió forint európai uniós támogatást nyert el a két természetvédelmi terület megújítására. A dávodi Földvári-tó a Dunáról egykor lefűződött folyókanyar, medermaradvány, amely jelenleg egy öt tóegységből álló élőhelyrendszert alkot. Nagy számban fészkel ott vörösgém, törpegém, kis kócsag és nagy kócsag, a közelben fészkelő rétisasok és barna kányák táplálkozóterülete. Védett természeti értékei közé tartozik a sulyom, a tavirózsa, a tündérfátyol és még számos növény- és állatfaj. A Földvári-tónál vidra is előfordul.

A közeli Hercegszántó mellett található karapancsai erdei tavak térsége természetvédelmi értékekben ugyancsak gazdag terület. A különálló tóegységek itt is korábban lefűződött morotvatavak, holtág-maradványok, de a legnagyobb nyílt vízfelület emberi beavatkozás eredményeképpen jött létre. A gazdag madárvilág mellett említést érdemelnek az olyan fajok, mint a tavi denevér, a mocsári teknős vagy a vidra. A karapancsai erdőtömbben található erdei tavak rendszerének jelentőségét az adja, hogy ilyen nagy vízfelületek zárt erdőtömbben igen ritkák - olvasható a közleményben.

Az összegzés felidézi, hogy mindkét tórendszer esetében az elmúlt évtizedekben a medrekben az üledékréteg megvastagodott, a víztér csökkent, egyes tóegységek időnként ki is száradtak. Jelentős probléma továbbá a vízutánpótlást biztosító műtárgyak leromlott állapota, melynek eredményeként vízáteresztő képességük csökkent, továbbá az összekötő vízkormányzó árkok, csatornák helyenként feltöltődtek, számos helyen benőtte azokat a növényzet.

A gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása érdekében az igazgatóság az elnyert európai uniós támogatás segítségével a műtárgyakat felújítja, a csatornákat kitisztítja, egyes tavakban kotrást végez. A dávodi Földvári-tó egyik tóegységében pedig bioremediációs kezeléssel javítja a tó állapotát - írják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dráva

duna

vizes élőhely

madár

állat

védelem