Fontos dátum közeleg: így módosul a vonatmenetrend decemberben

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos dátum közeleg: így módosul a vonatmenetrend decemberben

December 15-én vasárnap lép életbe a MÁV-START 2019/2020-as menetrendje. Az új vasúti menetrend számos olyan változást hoz az utasok számára, ami bővíti a választható vonatok számát és minőségét, figyelembe veszi az utazási szokásokat, javítja a szolgáltatási színvonalat.

A kialakított menetrendeknek, a jegyértékesítés korszerűsítésének, a pályafejlesztéseknek, a felújított kocsiknak és az új motorvonatoknak köszönhetően 2015-től négy év alatt 138,2 millióról 141,8 millióra nőtt a MÁV-START utasszáma, a növekedés leginkább a nagy elővárosi forgalmat lebonyolító szakaszokon kiugró. A tavalyihoz képest az első három negyedévben közel 1 százalékkal nőtt a MÁV-START vonatain utazók száma, idén szeptember végéig 105 millió utast szállított a vasúttársaság. A Budapest–Hatvan vasútvonalon zajló felújítással járó módosítások és a pótlóbuszozás jelentős csökkenést okozott az érintett vonalakon, ám a nagyobb forgalmat lebonyolító vonalak közül 20 százalék feletti mértékben nőtt az utasszám: a Budapest–Esztergom vonalon 710 ezerrel, a Budapest–Tatabánya szakaszon 640 ezerrel, a Budapest–Kunszentmiklós-Tass szakaszon 320 ezerrel többen választották a vasúti utazást.

A nemzetközi vasúti utasforgalom évek óta folyamatosan nő. 2019 első három negyedévében a vasúttársaságok közötti el- és leszámolás alapján a nemzetközi utasforgalom 2,48 millió főt tett ki, ami az egy évvel korábbi azonos időszakához képest több mint 6 százalékos növekedést jelent, a menetdíjbevétel pedig meghaladta a 8 milliárd forintot, ami 12 százalékos emelkedés. A legnépszerűbb célország Ausztria, ide az előző évhez képest 4 százalékkal többen, 965 ezren utaztak. A legnépszerűbb éjszakai úti cél pedig Zürich a MÁV-START kínálatából. A legdinamikusabban az Ukrajnába irányuló személyszállítás nőtt: a MÁV-START Kárpátaljára közlekedő vonatain 2019 első három negyedévében 194 ezren utaztak, 64 százalékkal többen, mint egy évvel korábban; a menetdíjbevétel pedig duplájára emelkedett. Szintén átlagon felül, 12-13 százalékkal bővült az Erdélybe és Németországba utazók száma is. 2019 első 9 hónapjában háló- és fekvőhelyes kocsiban közel 170 ezren utaztak.

A fejlődés az utazási kényelem, komfort terén a jövőben sem áll meg: 2020-tól az új járműbeszerzések révén az elővárosokban szinte teljes mértékben modern motorvonatok szállítják majd az utasokat. Először a legforgalmasabb Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon állnak forgalomba a KISS motorvonatok. Az összes emeletes jármű hadrendbe állításával 2022 őszére pedig Budapest elővárosában a Budapest–Lajosmizse vonal kivételével kizárólag modern FLIRT vagy KISS motorvonatok közlekednek majd – évente 60 millió ember utazását szolgálva.

A vonattal utazók körében egyre népszerűbb az online vásárlás, különösen az e-vonatjegy. 2019. október végéig már 11,6 millió jegyet vásároltak online (az internetes felületen és a MÁV alkalmazásban együtt), míg 2018-ban egész évben 9,4 millió, 2014-ben pedig még csak 3 millió volt ez a szám. Az internetes jegyvásárlási rendszerben 10-ből 9 esetben választják az e-vonatjegyet az utasok. A MÁV mobilalkalmazás már több mint 400 ezer okostelefonon érhető el, a jegyvásárlásra alkalmas verziót pedig 220 ezren töltötték le. Az új felhasználók több mint fele a nyári figyelemfelhívó kampány hatásának tudható be. Az eladott jegyek száma is jelentősen nőtt: jelenleg a jegyek 8,5 százalékát vásárolják meg az applikációban, míg az év elején ez az arány még csak 4,3 százalék volt. A közeljövőben bérletvásárlási funkcióval bővül az alkalmazás.

A fontosabb változások a következők lesznek:

 • Zalaegerszegre InterCity vonattal lehet eljutni: Göcsej InterCity néven kétóránként, napi 7 pár vonat közlekedik gyorsvonati kocsikkal kiegészítve Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg között, ennek köszönhetően 17-34 perccel csökken a menetidő.
 • Budapest és Szombathely között – Veszprémen át – kétóránként közlekednek a Bakony IC-k.
 • Az új, ütemes menetrend eredményeként megvalósul Győr és térségének közvetlen balatoni vasúti összeköttetése: a Győr–Celldömölk–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban kétóránként napi 7 pár InterRégió vonat közlekedik.
 • Rövidebb lesz a pécsi InterCity-k menetideje, Budapest és Kaposvár között változik az IC-k közlekedése.
 • Budapest és Szeged között vasárnaponként Televonat közlekedik, változik az InterCity-vonatok közlekedése és megállási rendje.
 • Az esztergomi elővárosi vonalon, napközben nagyobb a vonatkínálat és egyenletesebb az eloszlásuk; Budapest és Piliscsaba között munkanapokon átlagosan 15 percenként fognak a vonatok közlekedni.
 • A váci zónázó vonatok közlekedését kiterjesztik a reggeli és az esti órákra, ennek eredményeként tovább nő a kínálat.
 • A Mezőzombor–Sátoraljaújhely vonalszakasz villamosításának eredményeként az eljutási idő Miskolc és Sátoraljaújhely között átlagosan 5 perccel csökken, míg a leggyorsabb eljutást biztosító Budapest–Sátoraljaújhely viszonylatú, pénteken illetve vasárnap közlekedő közvetlen IC vonatpár menetideje mintegy 35 perccel lesz rövidebb.
 • Szamos néven egy új vonatpár közvetlen vasúti összeköttetést teremt Szatmárnémeti és Budapest, illetve Bécs között.

Kiemelt belföldi menetrendi változások:

Budapest–Győr–Hegyeshalom vonal

 • Új, Iseum elnevezésű InterCity közlekedik 19:40-es indulással a Keleti pályaudvarról, Győrön át Szombathelyre, későbbi eljutást és jobb csatlakozásokat biztosítva. A változás miatt a 19:10-kor induló Sopron Bank InterCity nem fog továbbítani szombathelyi közvetlen kocsikat, illetve a 20:10-kor induló Arrabona InterCity a menetrendváltástól nem közlekedik.
 • Új, G10-es elővárosi gyorsított vonat közlekedik péntekenként, 13:53-kor a Keleti pályaudvarról Győrbe.
 • A hétvégén Győrből 16:26-kor induló, 1945-ös számú vonat a Déli helyett a Keleti pályaudvarra érkezik, Bicskén is megáll.
 • Új, elővárosi G10-es gyorsított vonat indul vasárnaponként 15:26-kor, Győrből a Keleti pályaudvarra.
 • A Győrből 4:45-kor Budapestre induló, 4919-es számú vonat Tatabánya és Kelenföld között gyorsvonati megállásokkal közlekedik: Alsógallán, Bicske alsón és Biatorbágyon is megáll – gyorsabb eljutást biztosítva a vonalon található több településről.

Budapest–Esztergom vonal

 • Az esztergomi vonalon decembertől új menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok. A vonal menti nagyobb települések kiszolgálása ezzel tovább javul, sűrűbb és gyorsabb eljutást biztosítunk Piliscsabáról, és Pilisvörösvárról csúcsidőn kívül is. A jelenlegi menetrendhez képest, hogy a vonatok csúcsidőn kívül is sűrűn, ütemesen 30 percenként közlekednek.
 • A gyorsított (G72) vonatok helyett az új menetrendben sűrűbben, S72-es és Z72-es vonatok fognak közlekedni, ezáltal a menetrend a korábbinál átláthatóbb lesz.

Munkanapok:

 • Félóránként Z72-es vonatok közlekednek Budapest-Nyugati és Esztergom között. A megállási rend a jelenlegihez képest változik: a vonatok Piliscsaba és Pilisvörösvár között nem állnak meg Klotildligetnél és Szabadságligetnél. Piliscséven és Magdolnavölgyön, valamint Angyalföldön és Rákosrendezőn csak minden második Z72-es vonat áll meg felváltva, 60 percenként.
 • Félóránként S72-es vonatok közlekednek Piliscsaba és Angyalföld között. A reggeli időszakban egyes vonatok Budapest-Nyugatiig meghosszabbítva közlekednek (Piliscsabáról 5:43-kor, 6:37-kor és 7:37-kor induló vonatok), egyéb időszakokban Újpesttől az M3-as metróval érhető el a Nyugati pályaudvar és a belváros. Ürömön és Óbudán csak minden második S72-es vonat áll meg felváltva, 60 percenként.

Menetrend szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint:

 • A Nyugati pályaudvar és Esztergom között munkaszüneti napokon egész nap, óránként zónázó vonatok, valamint szintén egész nap óránként, Piliscsév megálló kivételével mindenhol megálló személyvonatok is közlekednek. A zónázó vonatok a Nyugati pályaudvarról 6:21 és 21:21 között, Esztergomból pedig 5:34 és 20:34 között indulnak. A személyvonatok a Nyugati pályaudvarról 6:51 és 20:51 között, Esztergomból 5:55 és 20:55 között indulnak. A fenti időszakon kívül (peremidőben) a személyvonatok megállnak Piliscsév megállóhelyen is.
 • Új éjszakai vonat indul munkaszüneti napokon (szombat és vasárnap hajnalban), a Nyugati pályaudvarról 2:25-kor Esztergomba, mindenhol megáll.

Győr–Celldömölk vonal

 • A vonalon új, ütemes menetrend lép életbe, melynek eredményeként megvalósul Győr és térségének közvetlen balatoni vasúti összeköttetése. Győr–Celldömölk–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban, kétóránkénti ütemben, napi 7 pár InterRégió vonat közlekedik. Korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált Desiro motorvonatok szállítják az utasokat. A vonatok Győrből a Budapest felől érkező railjet vonatokhoz csatlakozva indulnak. Ezek csak Győr-Gyárváros, Győrszabadhegy, Gyömöre-Tét, Szerecseny, Vaszar, Pápa, Celldömölk, Jánosháza, Sümeg, Tapolca, Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás és Keszthely állomásokon állnak meg. Balatonszentgyörgyön mindkét irányban átszállási lehetőség nyílik a Budapest–Nagykanizsa gyorsvonatokra. Az InterRégió vonatokkal a jelenlegihez képest csaknem 30 perccel csökken az eljutási idő Győr és Balatonszentgyörgy között, a nyugat-dunántúli városok és a Balaton közötti kapcsolat számottevően javul.
 • Győrből páratlan órákon 12. percben indulnak és páros óra 47 perckor érkeznek, Balatonszentgyörgyről páros órakor indulnak és páratlan óra 59 perckor érkeznek. Az első vonat Győrből Balatonszentgyörgyre 7:12-kor indul, az utolsó 20:47-kor érkezik. Balatonszentgyörgyről az első vonat 6 órakor indul, az utolsó 21:59-kor érkezik meg.
 • Az InterRégió vonatok indításával változik a Győr–Celldömölk vonat menetrendje is. A kétóránként közlekedő InterRégió vonatok mellett kétóránként személyvonatok fognak közlekedni, melyek több helyen állnak meg. A vonatok indulási és érkezési ideje a jelenlegihez képest fél órával eltolódik, emiatt Győrben változnak az indulási és érkezési időpontok, illetve a csatlakozások. Ménfőcsanak, Győrszemere, Halipuszta és Gyömöre állomásokon nem állnak meg a vonatok, az alacsony utasforgalom és a párhuzamos buszos eljutási lehetőségek miatt.

Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely vonal

Szombathelyi vonatok

 • A vonalon kétóránként, 7 pár vonat közlekedik Budapest–Székesfehérvár–Szombathely között, Székesfehérvár, Várpalota, Pétfürdő, Öskü, Hajmáskér, Veszprém, Ajka, Devecser, Boba, Celldömölk és Sárvár állomáson állnak meg. Újdonság, hogy a vonatokban InterCity kocsik is lesznek, egységesen Bakony InterCity vonatként állnak az utasok rendelkezésére. A Déli pályaudvarról az első vonat 6 órakor indul, az utolsó 21:59-kor érkezik, Szombathelyről 6:27-kor indul és 21:27-kor érkezik.
 • Az InterCity vonatokkal az utazás a korábbinál kényelmesebb lesz, a kocsik magasabb komfortszintet nyújtanak. A Bakony InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész, és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót-és helyjegy váltása kötelező, így ebben a kocsiban garantált ülőhelyet biztosítunk a forgalmasabb napokon is. A kocsik WiFi-vel és légjavító berendezéssel felszerelt, csendes utazást biztosító kocsik lesznek, a gyorsvonati kocsiknál kényelmesebb, nagyobb lábtérrel.
 • Egyes csúcsidőn kívüli vonatokra 20%-os online kedvezményt biztosít a vasúttársaság, ezeket a vonatokat a menetrendi keresőben @ jellel jelölik.
 • Az IC909-es és az IC908-as számú vonatok (Szombathelyről 6:27-kor, illetve a Déliből 18 órakor induló) – a regionális utazási igényeket kielégítve – továbbra is megállnak mindenhol Szombathely és Celldömölk között. Karakószörcsök, Somlóvásárhely elérése megmarad, de Herenden nem állnak meg.

Veszprémi vonatok

 • A Budapest–Veszprém közötti elővárosi járatok a reggeli és a délutáni csúcsidőben továbbra is önálló vonatként közlekednek. A Déli pályaudvarról a sűrítő veszprémi vonatok munkanapokon 15:30, 16:30, 17:30 és 18:30-kor indulnak, míg ellenirányban 5:30 és 6:54-kor indulnak Veszprémből, így a Bakony és Göcsej IC vonatokkal közösen egyes időszakokban félórás követés valósul meg a főváros és Veszprém között.
 • Új vonatpár közlekedik naponta Budapest–Veszprém között, a Déli pályaudvarról 22 órakor indul, Veszprémből pedig 6:32-kor.
 • Veszprém–Ajka–Celldömölk–Szombathely viszonylatban a regionális és az ajkai három műszakos munkarend kiszolgálása érdekében továbbra is közlekednek a mindenhol megálló személyvonatok.
 • Celldömölk és Szombathely között a GYSEV-vel történt megállapodás eredményeként a váltott órás gyors- és személyvonati eljutási gyakoriság továbbra is meglesz, melyet csúcsidőben ún. hivatásforgalmi vonatok egészítenek ki a diákok és a munkába vagy haza utazók számára. Reggeli csúcsidőben a személyvonatok 30-60 percenként indulnak Szombathely felé, délutáni csúcsidőben pedig 45-75 percenként indul személyvonat Szombathely és Celldömölk között mindkét irányban.
 • A vasárnapi rend szerint közlekedő 19203-as számú vonat Szombathelyről 15:05-kor indul Budapestre, Pápa–Győr útirányon át gyorsvonatként; Ostffyasszonyfán, Nagysimonyiban és Kemenesmihályfán nem áll meg.

Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg vonal

 • Menetrendváltástól versenyképes eljutást biztosítunk Zalaegerszeg és Budapest között. 17-34 perccel, 3 óra körülre csökken a menetidő. Az új, ütemes menetrend szerint Göcsej InterCity néven kétóránként, napi 7 pár vonat közlekedik gyorsvonati kocsikkal kiegészítve Budapest–Székesfehérvár–Zalaegerszeg között. Székesfehérvár, Várpalota, Pétfürdő, Veszprém, Ajka, Jánosháza, Ukk, Zalabér-Batyk és Zalaszentiván állomáson állnak meg. A Déli pályaudvarról az első vonat 7 órakor indul, az utolsó 20:59-kor érkezik, Zalaegerszegről az első vonat 5:49-kor indul az utolsó 22:08-kor érkezik.
 • Vasárnaponként (iskolai időszakban) este plusz vonatot közlekedtetünk, így 2 órával később, 19:49-kor indul az utolsó Göcsej InterCity Zalaegerszegről Budapestre.
 • Az InterCity kocsik a korábbinál kényelmesebbek, magasabb komfortúak lesznek. Göcsej InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész, és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót-és helyjegy váltása kötelező, így ebben a kocsiban garantált ülőhelyet biztosítunk a forgalmasabb napokon is. A WiFi-vel és légjavító berendezéssel felszerelt, nagyobb lábtérrel rendelkező kocsik a gyorsvonati kocsiknál csendesebb, kényelmesebb utazást biztosítanak. A vonatok többi kocsija gyorsvonati kocsi, melyek gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe. A vonat utolsó vagy első kocsijának peronján (előterében) limitált számban lehetséges a kerékpárok szállítása.
 • Egyes csúcsidőn kívüli vonatokra 20%-os online kedvezményt biztosít a vasúttársaság, ezeket a vonatokat a menetrendi keresőben @ jellel jelölik.
 • A Celldömölk–Zalaegerszeg viszonylatban közlekedő személyvonatok délelőtt négy óránként (Celldömölkről 6:04 és 14:04 között, Zalaegerszegről 6:40 és 14:40 között), az új távolsági menetrendi struktúrába illeszkedően indulnak. A déli órákban egy vonatpár csak munkanapokon közlekedik (Celldömölkről 12:04-kor indul, illetve Zalaegerszegről 12:40-kor indul), 14 órától megmarad a kétórás ütem.
 • Naponta egy vonatpár Citadella nemzetközi gyorsvonatként Zalaegerszegtől meghosszabbítva, Őriszentpéteren át Ljubljanába közlekedik, a Göcsej InterCity vonatok menetrendjébe illesztve, hasonló menetidővel és megállási helyekkel.
 • A 19801-es számú vonat iskolai időszakban, vasárnaponként Zalaegerszegről 19:43-kor indul Győrbe, Zalaszentiván–Szombathely–Csorna útirányon át.

Ukk–Tapolca–Balatonszentgyörgy

 • Az InterRégió vonatok indításával változik az Ukk–Balatonszentgyörgy vonal menetrendje is. Az InterRégió vonatok csak a nagyobb településeket érintik, az átutazók gyorsabb menetidejének érdekében.
 • A MÁV-START az InterRégió vonatok által nem kiszolgált települések elérésére tesztjelleggel autóbuszokat indít Ukk és Sümeg között. A buszok Sümeg vasútállomástól az InterRégió vonatokhoz csatlakozva indulnak, Zalagyömrő (autóbusz-váróterem mh.) és Gógánfa (Vasút utca) érintésével közlekednek Ukk vasútállomásig. Itt átszállási lehetőség van Zalaegerszeg felé, és Zalaegerszeg felől a Göcsej InterCity vonatokra. A buszon a vasúti bérletek és menetjegyek érvényesek. Amennyiben az utas a busszal kiszolgált megállóhelyen kezdi meg az utazást, a vonatra történő átszálláskor Sümegen, az állomáson, illetve Ukktól a vonaton pótdíj nélkül válthatja meg menetjegyét.
 • Fenékpuszta megállóhelyen a rendkívül alacsony utasforgalomra való tekintettel menetrendváltástól nem állnak meg a vonatok, az eljutás a Volánbusz járataival lehetséges.

Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonal

 • A Zalaegerszeg és Szombathely felé módosuló menetrend miatt kismértékben változik a menetrend a vonalon.
 • A Budapest és Tapolca között közlekedő gyors- és sebesvonatok indulási és érkezési ideje fél órával eltolódik (a menetidő változatlan marad).
 • Székesfehérváron változnak a személyvonati csatlakozások, ami érinti a Tapolca és Balatonfüred között közlekedő személyvonatokat.

Budapest–Székesfehérvár–Siófok–Balatonszentgyörgy–Gyékényes vonal

Székesfehérvári vonatok

A Zalaegerszeg és Szombathely felé módosuló menetrend miatt változik a Budapest–Székesfehérvár vonal menetrendje is.

A személyvonatok közlekedése változatlan marad, azonban egyes gyorsvonatok indulása eltolódik, így a korábbinál egyenletesebb gyorsvonati közlekedés alakul ki Székesfehérvár és a főváros között. A hétköznapi csúcsidőszakban továbbra is félóránként fognak gyorsvonatok közlekedni, változatlan (38 perces) menetidővel.

Dél-balatoni vonatok

 • Egyes sebesvonatok indulási ideje fél órával eltolódik, illetve a székesfehérvári személyvonati csatlakozások is változnak.
 • A Déli pályaudvarról Fonyódra 10:05-kor és a Fonyódról 17:39-kor a Déli pályaudvarra induló vonatok hétvégén közlekednek elő- és utószezonban is (május 1. és június 19. között, valamint és augusztus 31. és szeptember 20. között).

Budapest–Pusztaszabolcs–Sárbogárd–Dombóvár–Pécs vonal

 • Az S40-es, Budapest–Százhalombatta viszonylatú vonatok munkanapokon 5:25-től 17:25-ig óránként közlekednek.

Pécsi IC-k

 • A Budapest és Pécs között közlekedő InterCity vonatok menetideje a menetrendváltástól 8-13 perccel rövidül a jelenlegi megállási rend módosításával. A Keleti pályaudvari indulás és érkezés nem változik, de Pécsről később, páratlan óra 27 perckor indulnak és korábban, páros óra 32 perckor érkeznek.
 • A Budapest és Pécs között közlekedő alapütemű InterCity vonatok Budapest és Pécs között csak Sárbogárdon, Dombóváron, és Szentlőrincen állnak meg, Pincehely és Sásd állomásokon nem. A megállási rend módosítása az InterCity vonatok értékesítési és utasforgalmi adatainak elemzésével történt, a kihagyott megállók alacsonyabb le- és felszálló utasforgalma miatt.
 • A kétóránkénti ütemes vonatokon felül reggel Budapest felé, illetve délután Pécs felé további egy vonatpár közlekedik (Tubes IC), Budapest és Dombóvár között a Somogy InterCity-vel egyesítve. Ez a vonatpár megáll Pincehelyen és Sásdon is, első osztályú kocsit nem továbbít.
 • Sásdot menetrendváltástól a kétóránként közlekedő személyvonatok szolgálják ki, illetve kora reggel Budapest felé, késő este pedig Pécs felé közlekedő ütemes InterCity, valamint a Tubes InterCity vonat is megáll az állomáson.
 • Pincehelyre az S40-es személyvonatokkal, illetve napi 3 pár kaposvári InterCity vonattal lehetséges az eljutás.

Kaposvári IC-k

 • A Budapest és Kaposvár között közlekedő InterCity vonatok a menetrendváltástól a pécsi vonatoktól különválasztva közlekednek, a Somogy/Tubes InterCity vonaton felül napi 2 pár önálló vonatként. A pécsi és kaposvári InterCity vonatok így Budapest és Dombóvár között egyes időszakokban közösen óránkénti követést biztosítanak.
 • A kaposvári InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót- és helyjegy váltása kötelező, a gyorsvonati kocsikban gyorsvonati pótjegy váltása kötelező.
 • A kaposvári InterCity vonatok Budapest és Kaposvár között csak Simontornyán, Pincehelyen és Dombóváron állnak meg, Sárbogárdon viszont nem.

Budapest–Vác–Szob vonal

 • A Budapest–Vác–Szob vonalon az alap menetrend változatlan marad, a kora reggeli és késő esti órákban a korábbinál jobb kínálatú eljutást fogunk biztosítani Budapestről Vác felé.
 • A Budapest-Nyugatiból Szob felé induló Z70-es vonatok üzemideje bővül, az első vonat a jelenleginél 1 órával korábban, 6:07-kor fog indulni, valamint késő este 1 órával tovább, 22:07-ig közlekedik.
 • Szobról Budapest felé este szintén 1 órával tovább, 19:55-ig indulnak a Z70-es vonatok. A változással együtt az kora reggeli és késő esti S70-es vonatok menetrendje is némileg módosul.

Budapest–Hatvan–Miskolc–Sátoraljaújhely vonal

 • A Mezőzombor–Sátoraljaújhely vonalszakasz villamosításának eredményeként az eljutási idő Miskolc és Sátoraljaújhely között átlagosan 5 perccel csökken, míg a leggyorsabb eljutást biztosító Budapest–Sátoraljaújhely viszonylatú, pénteken illetve vasárnap közlekedő közvetlen IC vonatpár menetideje mintegy 35 perccel lesz rövidebb.
 • Péntekenként a Keleti pályaudvarról 16:30-kor induló Sajó InterCity Sátoraljaújhelyig meghosszabbítva közlekedik. Vasárnaponként Sátoraljaújhelyről Budapestre 16:22-kor indul a közvetlen eljutást biztosító Zemplén InterCity, mely Miskolctól a Szinva InterCity-vel egyesítve közlekedik. A két IC Szerencs és Sátoraljaújhely között csak Bodrogkeresztúron, Olaszliszka-Tolcsván és Sárospatakon áll meg.

Debrecen–Nyírábrány vonal

Egy új vonatpár közvetlen vasúti összeköttetést teremt Szatmárnémeti és Budapest, illetve Bécs között. Bécs–Budapest–Püspökladány viszonylatban a Transilvania vonattal egyesítve, Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány–Szatmárnémeti között pedig EC686 és EC687 számú, Szamos IC-ként. Az EC686-os vonat Szatmárnémeti felé 16:50-kor indul Debrecenből, az EC687-es vonat pedig 10:26-kor indul Nyírábrányból az ellenkező irányba. A vonatok belföldi forgalomban is igénybe vehetők, és megállnak Vámospércsen.

Budapest–Cegléd–Kecskemét–Kiskunfélegyháza–Szeged vonal

 • A vonalon változik az ütemesen közlekedő InterCity-vonatok menetrendje és megállási rendje: naponta 2 vonatpár Szeged és Budapest-Nyugati között nem áll meg, menetideje 18 perccel rövidül. A reggeli és délutáni csúcsidőszakban így színvonalas közvetlen összeköttetés áll majd az üzleti céllal utazók és az egyetemisták rendelkezésére, számukra megfelelő időpontokban. A fővárosból alig több mint két óra alatt elérhetővé válik az egyik legfontosabb megyeszékhely. A többi vonat menetrendje a változáshoz igazodva módosul.
 • A gyorsított vonatok megállásainak pótlása érdekében új vonatok közlekednek Kőbánya-Kispest és Kecskemét között.
 • Az IC738-as és IC1733-es számú, Szent Gellért InterCity helyett Televonatok közlekednek – iskolai tanítási rend szerint – vasárnapokon. A Televonat a Nyugati pályaudvarról 11:28-kor indul, felszállás céljából megáll Zuglón és Kőbánya-Kispesten, továbbá le- és felszállás céljából Kecskeméten. A Televonat Szegedről 14:12-kor indul, megáll Kecskeméten, leszállás céljából pedig Kőbánya-Kispesten és Zuglón.
 • A Televonat a többi InterCity vonatnál gyorsabb menetidővel közlekedik, Kőbánya-Kispest és Szeged között csak Kecskeméten áll meg.
 • A Televonat modern, légkondicionálással, Wifi-vel, és konnektorokkal felszerelt Flirt motorvonattal közlekedik. Csak televonat-jeggyel vehető igénybe, mely egy kedvezményes, a hagyományos 50%-os jegynél is olcsóbb jegytípus. Így a diákoknak, fiataloknak, és a teljesárú felnőtt utasoknak is megéri ezt a vonatot választani. A Televonatra más (pl. diák-, csoportos, 26 év alatti stb.) kedvezmény, utazásra jogosító okmány (pl.: viszonylati IC kártya, START Klub kártyacsalád tagjai stb.) nem érvényes.

Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonal

 • Az S25-ös jelzésű személyvonatok a menetrendváltástól ismét Kőbánya-Kispest fordulóállomással közlekednek. Tartanak az egyeztetések annak érdekében, hogy a Budapest–Hatvan vasútvonal további vágányzárai esetében a kunszentmiklósi térség utasai igényeinek minél jobban megfeleljen a szolgáltatás, és a vonatok vágányzári menetrend keretében továbbra is a Keleti pályaudvart használhassák.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

menetrend

menetrend változás

vasút

vasúti közlekedés

vasúti közlekedés

utazás

módosítás