Nagy veszély leselkedik az autósokra: karácsonykor a legsúlyosabb a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy veszély leselkedik az autósokra: karácsonykor a legsúlyosabb a helyzet

A karácsony közeledtével rengeteg tényező nehezíti meg a közlekedést. Ebben az időszakban általában 20 százalékkal növekedik meg a forgalom, ezen felül a megváltozott útviszonyok és az ünnepi stressz is hozzájárulhat ahhoz, hogy nem mindig felhőtlen az autóban töltött idő. Tegyük félre a stresszt és ne hagyjuk, hogy kihozzanak minket a sodrunkból, készüljünk fel előre az útra. A Europcar Autókölcsönző által összeállított tanácsok segíthetnek abban, hogy semmi se zökkentsen ki minket az ünnepi hangulatból.

Az ünnepi időszakban még inkább szükség van arra, hogy összeszedettek legyünk és a karácsonyi zenék, fények és kapkodás mellett koncentrálni tudjunk a biztonságos vezetésre. Legyen szó családi látogatásról vagy egy téli kirándulásról, az alábbi tippek hozzájárulnak ahhoz, hogy gondtalan legyen az utazás:

Tervezzünk előre és készítsünk listát, hogy mit kell bepakolni az autóba

Ebben az időszakban rengeteg dolgot kell magunkkal vinni és ilyenkor, hogy semmi ne maradjon otthon, nagy segítség lehet egy lista írása, amit célszerű elindulás előtt kétszer is leellenőrizni.

Tipp: Próbáljunk meg tényleg csak a legszükségesebb dolgokra szorítkozni. Törekedjünk arra, hogy csak a csomagtartóba pakoljunk, mert az utastérbe tenni a csomagokat nem biztonságos.

Nézzük vagy nézessük át gépjárművünket

Hogy ne érjen minket váratlan meglepetés, érdemes az ünnepek előtti családlátogatás előtt megnézni az autónk állapotát, hogy garantáltan odaérjünk a célállomásra. Jó állapotban lévő téligumi és ablaktörlő, a rendeltetés szerűen működő fényszórók és fűtés elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Tipp: Amennyiben nem vagyunk teljesen biztosak az autónk állapotában, béreljünk autót az ünnepekre. Akár már egy napra is igénybe vehetjük ezt a szolgáltatást és még az autópálya matricán is spórolhatunk, mert a Europcarnál minden autó rendelkezik országos matricával. Ezen kívül az igényeinknek megfelelően választhatjuk ki az utazásunkhoz legmegfelelőbb autót, amit folyamatosan karbantartanak.

Tankoljunk fel

Érdemes az ünnepekre tele tölteni üzemanyaggal a tankot, és ellenőrizni a motorolajat és az ablakmosófolyadékot. Ezeken kívül készüljünk az útra innivalóval és némi rágcsálnivalóval. Tegyünk be a csomagtartóba takarót és meleg ruhákat is, ha esetleg mégis valahol lerobbanna az autó.

Tipp: Télen is ügyeljünk a folyadékbevitelre, mert dehidratáltan vezetni majdnem ugyanolyan veszélyes, mint alkoholfogyasztás után.

Tervezzünk több útvonalat:

Nézzünk ki előre több útvonalat a célállomásunkhoz. Indulás előtt pedig tervezzük válasszuk ki az adott időszakban optimálisat valamelyik útvonaltervező applikáció segítségével.

Tipp: Menjünk biztosra és nézzük meg két alkalmazáson is az ideális útvonalat. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a parkolók is tele vannak karácsony előtt. Inkább parkoljunk le messzebb ezzel elkerülve a hosszadalmas helykeresést. Amennyiben külföldre készülünk számítsunk megnövekedett forgalomra a határátkelőknél, nézzünk utána, hogy hol érdemes és mikor átlépni a határt.

Csökkentsük a sebességet

Tudjuk, hogy a karácsonyi rohanásban mindenki szeret jobban rátaposni a gázpedálra, de gondoljunk csak bele, hogy megéri-e kockáztatni magunk és környezetünk épségét azért, hogy néhány perccel előbb érjünk oda valahova. Inkább induljunk el előbb és akkor nem kell száguldozni.

Tipp: Kipihenten üljünk csak a volán mögé, vagy ha fáradtak vagyunk, inkább engedjük át másnak a kormányt. Az utazás során pedig törekedjünk még inkább a defenzív vezetésre. Ha hosszabb útra megyünk, akkor tartsunk többször szünetet.

Ne feledkezzünk meg a zéró toleranciáról

Ha csak rövid időre ülünk is autóba, akkor se engedjük meg magunknak vagy sofőrünknek, hogy szeszes italt fogyasszunk, még egy pohárral sem. Már egy kevés alkoholtól is lelassul a reakcióidőnk, ami veszélyezteti a biztonságos közlekedést.

Tipp: Készüljünk alkoholmentes sörrel vagy gyermekpezsgővel és koccintsunk azzal az ünnepek alatt, amikor a vendégség után autóba kell ülnünk.

Bízunk benne, hogy a fenti tippek és tanácsok hozzájárulnak az ünnepek alatti biztonságos és békés közlekedéshez.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

közlekedés

vezetés

ünnepek

karácsony

autó