Robban a cukiságbomba: rendkívül ritka jövevények Debrecenben

MTI   
  Megosztom
Robban a cukiságbomba: rendkívül ritka jövevények Debrecenben

Aranykezű tamarinok születtek szenteste a Debreceni Állatkertben: a kis jövevények jól vannak, a négyfős családot már a vadaspark vendégei is láthatják.

Különleges ajándékot kapott karácsonyra a Debreceni Állatkert: december 24-én két egészséges utódnak adott életet az állatkert nőstény aranykezű tamarinja. Az anyuka 2018-ban érkezett Szegedről a kis jövevények apja pedig 2013-ban született Debrecenben. Nagy Gergely Sándor, az intézmény igazgatója elmondta, hogy legutóbb az apa érkezésekor született tamarin a vadasparkban.

Az aranykezű tamarinok a karmosmajmok alcsaládjába tartoznak és Dél-Amerika északi erdőségeiben őshonosak. 4-15 fős csoportokban élnek, amiken belül a domináns nőstény joga a hímekkel való párosodás. Küllemüket tekintve, sötétbarna vagy fekete testszőrzetüktől elüt a narancssárgás, arany kezük, amelyről elnevezésüket kapták.

A tamarinok élőhelyét is veszélyeztető erdőirtások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. A debreceni állatkertben az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretében tartanak aranykezű tamarinokat.

Az egyelőre ismeretlen nemű csöppségek nagyon jól vannak, étvágyuk kifogástalan és a nevelésükkel járó feladatokból mindkét szülő példásan kiveszi a részét: a kis majmok idejük nagy részét apjuk bundájába csimpaszkodba töltik, anyuk pedig táplálja őket. A tamarincsaládot már a látogatók is megtekinthetik az állatkert trópusi házában.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

állatkert

debrecen

debreceni állatkert

állat

újszülött

tamarin