Robban a cukiságbomba: rendkívül ritka jövevények Debrecenben

MTI   
  Megosztom
Robban a cukiságbomba: rendkívül ritka jövevények Debrecenben

Aranykezű tamarinok születtek szenteste a Debreceni Állatkertben: a kis jövevények jól vannak, a négyfős családot már a vadaspark vendégei is láthatják.

Különleges ajándékot kapott karácsonyra a Debreceni Állatkert: december 24-én két egészséges utódnak adott életet az állatkert nőstény aranykezű tamarinja. Az anyuka 2018-ban érkezett Szegedről a kis jövevények apja pedig 2013-ban született Debrecenben. Nagy Gergely Sándor, az intézmény igazgatója elmondta, hogy legutóbb az apa érkezésekor született tamarin a vadasparkban.

Az aranykezű tamarinok a karmosmajmok alcsaládjába tartoznak és Dél-Amerika északi erdőségeiben őshonosak. 4-15 fős csoportokban élnek, amiken belül a domináns nőstény joga a hímekkel való párosodás. Küllemüket tekintve, sötétbarna vagy fekete testszőrzetüktől elüt a narancssárgás, arany kezük, amelyről elnevezésüket kapták.

A tamarinok élőhelyét is veszélyeztető erdőirtások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. A debreceni állatkertben az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretében tartanak aranykezű tamarinokat.

Az egyelőre ismeretlen nemű csöppségek nagyon jól vannak, étvágyuk kifogástalan és a nevelésükkel járó feladatokból mindkét szülő példásan kiveszi a részét: a kis majmok idejük nagy részét apjuk bundájába csimpaszkodba töltik, anyuk pedig táplálja őket. A tamarincsaládot már a látogatók is megtekinthetik az állatkert trópusi házában.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

állatkert

debrecen

debreceni állatkert

állat

újszülött

tamarin