Havazás jön pénteken: erre figyeljenek nagyon, akik útnak indulnak

HelloVidék   
  Megosztom
Havazás jön pénteken: erre figyeljenek nagyon, akik útnak indulnak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a lehetséges helyeken elvégzik a megelőző síkosságmentesítési munkákat, majd a havazással együtt ütemezetten ellátják a további hóeltakarítási munkákat, emellett figyelmeztetik a sofőröket is.

A meteorológiai előrejelzések alapján a csütörtök esti óráktól az esőzés havas esőbe, helyenként havazásba válthat át.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a lehetséges helyeken elvégzik a megelőző síkosságmentesítési munkákat, majd a havazással együtt ütemezetten ellátják a további hóeltakarítási munkákat. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az időjárási frontokkal együtt

A csütörtök estére, péntek hajnalra várható havazás elsősorban az északkeleti, keleti megyékben valószínű, majd reggelre a Dunántúl északi felén is jellemzően havas eső eshet, a magasabb pontokon hó. Az Északi-középhegységben, a Mátrában és a Bükkben akár 10-15 centiméter friss hó is hullhat. A reggelre érkező hidegfronttal északnyugatira fordul a szél és az ország nyugati felén viharossá fokozódik, helyenként elérhetik a 100 km/órát is a széllökések.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte, hogy az országos közúthálózaton összesen mintegy 1000 munkagépet (nehézgépjárművek, rakodógépek, hómarók) képes hadrendbe állítani.

Tehát még a havazás előtt síkosságmentesítő anyagot juttatnak a szükséges helyekre, ezt a munkát ugyanakkor nehezíti, hogy a havazás előtt a legtöbb helyen folyamatos esőzés is várható, így a csapadék lemoshatja az előre kijuttatott síkosságmentesítő anyagok egy részét.

A cég 94 mérnökségi telephelyéről minden munkagép előre meghatározott útszakaszokon avatkozik be és útról-útra látják el feladataikat. A 32 ezer kilométeres hálózaton a közel 800 hóeltakarító munkagépre egyenként 40-50 kilométernyi szakasz jut. Ezen gépek fordulóköre – a kijelölt útszakaszra való oda és visszajutással együtt - több óra is lehet, így az időjárástól függően újabb jelentősebb mennyiségű hó is hullhat ennyi idő alatt a burkolatra is, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek mindaddig, amíg a havazás el nem áll.

A társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülnie az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén időszakosan téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is, így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére.

Az aktuális útviszonyokról a társaság Útinform szolgálatánál és megyei diszpécsereinél, valamint az Útinform oldalán lehet érdeklődni. Téli közlekedési tanácsokat, információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. weboldalán kaphatnak a közlekedők.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

időjárás

havazás

magyar közút nonprofit zrt.