Így változik a menetrend: mutatjuk, hol várható pályafelújítás a vasútvonalakon

MTI   
  Megosztom
Így változik a menetrend: mutatjuk, hol várható pályafelújítás a vasútvonalakon

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A felújítások folytatódnak, ezért az év végéig menetrendi módosítások még várhatók több ütemben is. A legfrissebb menetrendi változások:

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon április 17-től 30-ig módosított menetrend szerint közlekednek egyes S10-es járatok, a Déli pályaudvarról Győrbe 15 perccel korábban indulnak, mert Budaörs és Nagyszentjános között pályakarbantartást végeznek.

Április 18-án, 19-én, valamint 25-én és 26-án a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 2:25-kor induló S72-es vonat módosított menetrend szerint közlekedik. Angyalföld állomáson másik vonatra kell átszállni.

Április 18-án és 19-én, továbbá 25-én és 26-án a Budapest–Esztergom vonal karbantartási munkái miatt a Budapest—Vác–Szob vonalon a Nyugati pályaudvarról Szobra 0:52-kor induló S70-es vonat módosított menetrend szerint közlekedik. Rákospalota-Újpesten másik vonatra kell átszállni.

Esztergom és Almásfüzitő között pótlóbuszok szállítják az utasokat április 17-től 19-ig. Az Esztergom–Almásfüzitő–Komárom közötti vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, karbantartási munkák miatt.

A Székesfehérvár–Szombathely vonal Veszprém és Ajka közötti szakaszán, április 20-tól 29-ig pótlóbuszokkal kell utazni. A Göcsej, a Bakony és a Citadella InterCity vonatok utasait is érinti az átszállás. A vonatok menetrendjét módosították a karbantartás miatt.

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon április 30-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Székesfehérvár és Balatonfüred, valamint Lepsény és Balatonfüred között pótlóbuszok viszik az utasokat. A buszok Székesfehérvárról Balatonfüredre 4:55 és 18:55 között minden páros óra 55. percében indulnak. A Székesfehérvár és Balatonfüred között közlekedő pótlóbuszokkal minden érintett település elérhető. A pótlóbuszok Székesfehérváron napközben a Bakony InterCity vonatokhoz csatlakoznak.

A Déli pályaudvarról 8:35-kor és 14:35-kor induló gyorsvonat Siófokig közlekedik, az észak-balatoni vonalra utazóknak Lepsényben kell átszállniuk pótlóbuszokra, amelyek Balatonfüredig mennek. Lepsényben a nagykanizsai és a siófoki gyorsvonatokhoz csatlakoznak. Balatonfüred és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok, egyes személyvonatok módosított menetrendben közlekednek.

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon május elsejéig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek az Ercsi és Pusztaszabolcs közötti felújítások miatt. A Déli pályaudvarról 23:55-kor induló S40-es (4158-as számú) vonat helyett későbbi időpontban, 0:15-ös indulással S40-es (4110-es számú) vonat közlekedik Pusztaszabolcsig. A Bátaszék–Sárbogárd vonalon a Bajáról a Keleti pályaudvarra tartó Ex839-es számú Gemenc expressz módosított menetrend szerint közlekedik. A felújítás későbbi fázisaihoz igazítva további módosítások is várhatók.

A Dombóvár–Gyékényes vonal Dombóvár és Kaposvár szakaszán, továbbá a Kaposvár–Siófok vonal Kaposvár és Mernye közötti szakaszán április 28-ig pótlóbuszokkal kell utazni. A pótlóbuszok kapacitását úgy határozták meg, hogy az utasok egymástól legalább 1,5-2 méter távolságban tudjanak helyet foglalni a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

A vonatok módosított menetrend szerint közlekednek karbantartások miatt. A vonatpótlás miatt a Kaposvár–Siófok, a Kaposvár-Fonyód, a Nagyatád–Somogyszob, a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs, és a Dombóvár–Gyékényes vonalokon több vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

A kaposvári állomáson a pótlóbuszok le- és felszállási helye (a korábbi évektől eltérően) a vasútállomással szemben az úttest túloldalán lesz. A Pécs–Fonyód–Tapolca közötti vonatok Dombóvár alsó helyett Dombóvár állomásig közlekednek, és onnan indulnak. Dombóvár és Kaposvár között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A Pusztaszabolcs–Börgönd–Székesfehérvár vonalon április 25-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Az eljutás Szabadegyháza állomáson, átszállással biztosított. Szabadegyháza és Zichyújfalu között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A miskolci fővonal Gödöllő és Hatvan közötti szakaszán május 7-ig a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. folytatja a pályafelújítást. Ebben az időszakban a késő esti és reggeli hatvani elővárosi személyvonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. Ez eltérő időpontokban és állomások között érinti a közlekedést, ezért érdemes előre tájékozódni. A pótlóbuszok kapacitását úgy határozták meg, hogy az utasok egymástól legalább 1,5-2 méter távolságban tudjanak helyet foglalni a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

Gödöllői személyvonatok:

A gödöllői S80-as személyvonatok menetrendjét nem érintik a vágányzári korlátozások.

Hatvani személyvonatok:

  • Az S80-as járatok a Keleti pályaudvarról minden páratlan óra 35. percében indulnak és Hatvanba páros óra 44 perckor érkeznek. Hatvanból páratlan óra 12-kor indulnak és a Keleti pályaudvarra minden páros óra 25 perckor érkeznek.
  • A vágányzár teljes időtartama alatt, azaz május 7-ig a Keleti pályaudvarról munkanapokon 5:05-kor és 6:05-kor Hatvanig, illetve Hatvanból a Keleti pályaudvarra munkanapokon 7:35-kor és naponta 8:25-kor érkező S80-as személyvonatok helyett Aszód és Hatvan között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Hatvanból 7:17-kor pótlóbusz közlekedik Aszódra, amely minden állomáson és megállóhelyen megáll.
  • Április 25-ig a Keleti pályaudvarról 23:50-kor induló S80-as személyvonat helyett Aszód és Hatvan között pótlóbusz viszi az utasokat.
  • Április 26-ig a Hatvanból a Keletibe munkanapokon 4:20-kor és 5:25-kor, illetve naponta 4:55-kor érkező S80-as személyvonatok helyett pótlóbuszok közlekednek Hatvan és Aszód között.
  • Április 26-tól május 7-ig a Keleti pályaudvarról 22:40-kor és 23:50-kor induló S80-as személyvonatok helyett Isaszeg és Hatvan között pótlóbuszok közlekednek. Április 27-től május 7-ig a Hatvanból induló és a Keletibe munkanapokon 4:20-kor és 5:25-kor, illetve naponta 4:55-kor érkező S80-as személyvonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat Hatvan és Isaszeg között.
  • A Keleti pályaudvarról Hatvanba 20 és 22 órakor induló G80-as gyorsított személyvonatok naponta közlekednek. Alapmenetrendben munkanapokon közlekednének, az utasok kérésére most naponta járnak.

InterCity vonatok:

Az InterCity-k menetrendjét nem érintik a vágányzári korlátozások. A Keleti pályaudvarról 6:30-kor induló Rákóczi és a 18:30-kor induló Hernád InterCity Miskolc-Tiszai pályaudvarig közlekedik. A Keleti pályaudvarra 9:30-kor érkező Hernád és 21:30-kor érkező Rákóczi InterCity Miskolcról indul. A határállomások lezárása és a nemzetközi vonatközlekedés szünetelése miatt Miskolc–Kassa, illetve Kassa–Miskolc között kimaradnak a menetrendből.

Egri gyorsvonatok:

Az egri gyorsvonatok a Keleti pályaudvar és Hatvan között minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Hatvan és Eger között változatlan menetrend szerint járnak. A Keleti pályaudvarról 25 perccel korábban, minden páros óra 35. percében indulnak. A Keleti pályaudvarra 25 perccel később, minden páratlan óra 25. percében érkeznek. Az 5500-as, 5508-as, 5509-es és 541-es számú vonatok S87-es jelzéssel közlekednek.

Sátoraljaújhelyi sebesvonatok:

A Keleti pályaudvar és Hatvan viszonylatban nem közlekednek a sátoraljaújhelyi sebesvonatok, helyettük a hatvani S80-as személyvonatokkal utazhatnak az utasok, Hatvanban biztosítják az átszállást. Hatvan–Füzesabony–Miskolc–Sátoraljaújhely viszonylatban változatlan menetrend lesz érvényes. A Keletiből 21 órakor Miskolcra, a 22:40-kor Füzesabonyba, továbbá a Füzesabonyból 3:50-kor, az Egerből 4:35-kor, illetve a Sátoraljaújhelyről 3:56-kor és vasárnaponként 17:50-kor induló vonatok a Keleti pályaudvarig a teljes útvonalon közlekednek.

A hatvani vonal felújítása miatt több, más vonalon is módosul a menetrend:

  • Az Aszód–Balassagyarmat (78-as) vonalon a 33516-os számú vonat a teljes útvonalán 10 perccel korábban közlekedik, Aszódról 13:53-kor indul és Balassagyarmatra 15:18-kor érkezik. A 33513-as számú vonat a teljes útvonalán 10 perccel korábban közlekedik, Balassagyarmatról 14 órakor indul, Aszódra 15:23-kor érkezik.
  • A Budapest–Újszász–Szolnok (120a) vonalon a Szolnokról munkanapokon 4:43-kor induló G60-as gyorsított személyvonat a Keleti pályaudvarra 6:30 helyett 6:35-kor érkezik. Szintén Szolnokról 5 perccel korábban 5:58-kor indul a G60-as gyorsított személyvonat, a Keletibe 7:50-kor érkezik. Nagykátáról munkanapokon 5 perccel korábban, 6:56-kor indul S60-as személyvonat, mely a Keletibe 5 perccel korábban 8 órakor érkezik.
  • A Budapest–Kunszentmiklós-Tass (150-es) vonalon az S25-ös jelzésű személyvonatok változatlanul a Keleti pályaudvarra érkeznek, és onnan indulnak. A Keleti pályaudvarról 11:57-kor induló Ivo Andrić vonat Kelebiáig közlekedik, a Keleti pályaudvarra 18:04-kor érkező Ivo Andrić vonat pedig Kelebiáról indul. Nem közlekednek Kiskunhalas–Kelebia között a 15:24-es indulási idejű, illetve ellenkező irányban a 16:05-ös indulási idejű személyvonatok.

A felújítások folytatódnak, ezért az év végéig menetrendi módosítások még várhatók több ütemben is.

Hatvan és Pásztó között április 25-től 26-ig pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Hatvan–Somoskőújfalu vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, pályakarbantartás miatt. A pótlóbuszok útvonala jelentősen eltér a vonatokétól.

A Miskolc–Nyékládháza–Tiszaújváros vonalon április 19-től 25-ig – az éjszakai órákban, 20 órától 6 óráig – pótlóbuszok szállítják az utasokat karbantartás miatt. A Miskolcról 4:20-kor, Nyékládházáról 20:15-kor és 21:15-kor, továbbá Tiszaújvárosról 20:45-kor, 22:30-kor és 5:14-kor induló vonatok helyett pótlóbuszokkal kell utazni a teljes útvonalon.

Április 20-tól 23-ig, a Miskolc-Tiszai pályaudvar és Forró-Encs között pótlóbuszok közlekednek a Miskolcról 23:11-kor és 3:42-kor, továbbá a Hidasnémetiből 22:04-kor és 3:31-kor induló vonatok helyett. A buszok Felsőzsolcát nem érintik, Szikszó-Vásártér, Aszaló és Csobád vasúti megállóhelyek helyett a 3-as számú főúton kijelölt buszmegállónál állnak meg.

Április 23-tól 30-ig, Halmaj és Hidasnémeti között pótlóbuszok közlekednek a Miskolcról 20:44-kor, 23:06-kor és 3:43-kor, továbbá a Hidasnémetiből 21:42-kor és 3:37-kor induló vonat helyett. A pótlóbuszok Csobádon, a 3-as számú főútvonalon kijelölt buszmegállóhelyen, Mérán a Vasút utca 56-os szám előtti Volánbusz megállóhelyen állnak meg.

A Budapest–Cegléd–Szolnok vonal Albertirsa és Ceglédbercel-Cserő közötti szakaszán április 20-tól 23-ig pályakarbantartást végeznek. Emiatt a Nyugati pályaudvarról Szolnokra 2:47-kor induló S50-es és a Nyugatiból Záhonyba 3:43-kor induló S51-es vonat, továbbá a Szolnokról 21:15-kor induló S51-es és 22:30-kor a Nyugati pályaudvarra induló S50-es vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

A Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vonalon, április 23-án és 30-án egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Április 23-án Tokaj és Nyíregyháza, Rakamaz és Nyíregyháza, április 30-án Tokaj és Nyíregyháza, valamint Görögszállás és Nyíregyháza között pótlótóbuszokkal kell utazni. A Keleti pályaudvarról induló Dália, Jázmin, Kamilla és Rózsa, illetve a Nyíregyházáról Budapestre induló Páva, Rigó, Kócsag és Vércse InterCity-k helyett mindhárom jelzett napon, Tokaj és Nyíregyháza között közvetlen IC-pótlóbuszok szállítják az utasokat. A pótlóbuszok kapacitását úgy határozták meg, hogy az utasok egymástól legalább 1,5-2 méter távolságban tudjanak helyet foglalni a fertőzésveszély elkerülése érdekében. A kör InterCityk Nyíregyházáig közlekednek.

Tuzsér és Záhony között április 21-én végzett pályakarbantartási munkák miatt pótlóbuszok szállítják az utasokat a 6 órától 11 óráig közlekedő vonatok helyett. A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Sáp és Biharkeresztes között április 28-án 8:30-tól 20:30-ig pótlóbuszok viszik az utasokat. A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon emiatt módosították a vonatok menetrendjét is.

A Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonalon, június 19-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között végzett pályaépítés következő fázisában is. Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pályafelújítás

menetrend

menetrend változás

karbantartás

vasút

máv