Így változik a menetrend: mutatjuk, hol várható pályafelújítás a vasútvonalakon

MTI   
  Megosztom
Így változik a menetrend: mutatjuk, hol várható pályafelújítás a vasútvonalakon

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A felújítások folytatódnak, ezért az év végéig menetrendi módosítások még várhatók több ütemben is. A legfrissebb menetrendi változások:

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon április 17-től 30-ig módosított menetrend szerint közlekednek egyes S10-es járatok, a Déli pályaudvarról Győrbe 15 perccel korábban indulnak, mert Budaörs és Nagyszentjános között pályakarbantartást végeznek.

Április 18-án, 19-én, valamint 25-én és 26-án a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 2:25-kor induló S72-es vonat módosított menetrend szerint közlekedik. Angyalföld állomáson másik vonatra kell átszállni.

Április 18-án és 19-én, továbbá 25-én és 26-án a Budapest–Esztergom vonal karbantartási munkái miatt a Budapest—Vác–Szob vonalon a Nyugati pályaudvarról Szobra 0:52-kor induló S70-es vonat módosított menetrend szerint közlekedik. Rákospalota-Újpesten másik vonatra kell átszállni.

Esztergom és Almásfüzitő között pótlóbuszok szállítják az utasokat április 17-től 19-ig. Az Esztergom–Almásfüzitő–Komárom közötti vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, karbantartási munkák miatt.

A Székesfehérvár–Szombathely vonal Veszprém és Ajka közötti szakaszán, április 20-tól 29-ig pótlóbuszokkal kell utazni. A Göcsej, a Bakony és a Citadella InterCity vonatok utasait is érinti az átszállás. A vonatok menetrendjét módosították a karbantartás miatt.

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon április 30-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Székesfehérvár és Balatonfüred, valamint Lepsény és Balatonfüred között pótlóbuszok viszik az utasokat. A buszok Székesfehérvárról Balatonfüredre 4:55 és 18:55 között minden páros óra 55. percében indulnak. A Székesfehérvár és Balatonfüred között közlekedő pótlóbuszokkal minden érintett település elérhető. A pótlóbuszok Székesfehérváron napközben a Bakony InterCity vonatokhoz csatlakoznak.

A Déli pályaudvarról 8:35-kor és 14:35-kor induló gyorsvonat Siófokig közlekedik, az észak-balatoni vonalra utazóknak Lepsényben kell átszállniuk pótlóbuszokra, amelyek Balatonfüredig mennek. Lepsényben a nagykanizsai és a siófoki gyorsvonatokhoz csatlakoznak. Balatonfüred és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok, egyes személyvonatok módosított menetrendben közlekednek.

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon május elsejéig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek az Ercsi és Pusztaszabolcs közötti felújítások miatt. A Déli pályaudvarról 23:55-kor induló S40-es (4158-as számú) vonat helyett későbbi időpontban, 0:15-ös indulással S40-es (4110-es számú) vonat közlekedik Pusztaszabolcsig. A Bátaszék–Sárbogárd vonalon a Bajáról a Keleti pályaudvarra tartó Ex839-es számú Gemenc expressz módosított menetrend szerint közlekedik. A felújítás későbbi fázisaihoz igazítva további módosítások is várhatók.

A Dombóvár–Gyékényes vonal Dombóvár és Kaposvár szakaszán, továbbá a Kaposvár–Siófok vonal Kaposvár és Mernye közötti szakaszán április 28-ig pótlóbuszokkal kell utazni. A pótlóbuszok kapacitását úgy határozták meg, hogy az utasok egymástól legalább 1,5-2 méter távolságban tudjanak helyet foglalni a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

A vonatok módosított menetrend szerint közlekednek karbantartások miatt. A vonatpótlás miatt a Kaposvár–Siófok, a Kaposvár-Fonyód, a Nagyatád–Somogyszob, a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs, és a Dombóvár–Gyékényes vonalokon több vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

A kaposvári állomáson a pótlóbuszok le- és felszállási helye (a korábbi évektől eltérően) a vasútállomással szemben az úttest túloldalán lesz. A Pécs–Fonyód–Tapolca közötti vonatok Dombóvár alsó helyett Dombóvár állomásig közlekednek, és onnan indulnak. Dombóvár és Kaposvár között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A Pusztaszabolcs–Börgönd–Székesfehérvár vonalon április 25-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Az eljutás Szabadegyháza állomáson, átszállással biztosított. Szabadegyháza és Zichyújfalu között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A miskolci fővonal Gödöllő és Hatvan közötti szakaszán május 7-ig a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. folytatja a pályafelújítást. Ebben az időszakban a késő esti és reggeli hatvani elővárosi személyvonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. Ez eltérő időpontokban és állomások között érinti a közlekedést, ezért érdemes előre tájékozódni. A pótlóbuszok kapacitását úgy határozták meg, hogy az utasok egymástól legalább 1,5-2 méter távolságban tudjanak helyet foglalni a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

Gödöllői személyvonatok:

A gödöllői S80-as személyvonatok menetrendjét nem érintik a vágányzári korlátozások.

Hatvani személyvonatok:

  • Az S80-as járatok a Keleti pályaudvarról minden páratlan óra 35. percében indulnak és Hatvanba páros óra 44 perckor érkeznek. Hatvanból páratlan óra 12-kor indulnak és a Keleti pályaudvarra minden páros óra 25 perckor érkeznek.
  • A vágányzár teljes időtartama alatt, azaz május 7-ig a Keleti pályaudvarról munkanapokon 5:05-kor és 6:05-kor Hatvanig, illetve Hatvanból a Keleti pályaudvarra munkanapokon 7:35-kor és naponta 8:25-kor érkező S80-as személyvonatok helyett Aszód és Hatvan között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Hatvanból 7:17-kor pótlóbusz közlekedik Aszódra, amely minden állomáson és megállóhelyen megáll.
  • Április 25-ig a Keleti pályaudvarról 23:50-kor induló S80-as személyvonat helyett Aszód és Hatvan között pótlóbusz viszi az utasokat.
  • Április 26-ig a Hatvanból a Keletibe munkanapokon 4:20-kor és 5:25-kor, illetve naponta 4:55-kor érkező S80-as személyvonatok helyett pótlóbuszok közlekednek Hatvan és Aszód között.
  • Április 26-tól május 7-ig a Keleti pályaudvarról 22:40-kor és 23:50-kor induló S80-as személyvonatok helyett Isaszeg és Hatvan között pótlóbuszok közlekednek. Április 27-től május 7-ig a Hatvanból induló és a Keletibe munkanapokon 4:20-kor és 5:25-kor, illetve naponta 4:55-kor érkező S80-as személyvonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat Hatvan és Isaszeg között.
  • A Keleti pályaudvarról Hatvanba 20 és 22 órakor induló G80-as gyorsított személyvonatok naponta közlekednek. Alapmenetrendben munkanapokon közlekednének, az utasok kérésére most naponta járnak.

InterCity vonatok:

Az InterCity-k menetrendjét nem érintik a vágányzári korlátozások. A Keleti pályaudvarról 6:30-kor induló Rákóczi és a 18:30-kor induló Hernád InterCity Miskolc-Tiszai pályaudvarig közlekedik. A Keleti pályaudvarra 9:30-kor érkező Hernád és 21:30-kor érkező Rákóczi InterCity Miskolcról indul. A határállomások lezárása és a nemzetközi vonatközlekedés szünetelése miatt Miskolc–Kassa, illetve Kassa–Miskolc között kimaradnak a menetrendből.

Egri gyorsvonatok:

Az egri gyorsvonatok a Keleti pályaudvar és Hatvan között minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Hatvan és Eger között változatlan menetrend szerint járnak. A Keleti pályaudvarról 25 perccel korábban, minden páros óra 35. percében indulnak. A Keleti pályaudvarra 25 perccel később, minden páratlan óra 25. percében érkeznek. Az 5500-as, 5508-as, 5509-es és 541-es számú vonatok S87-es jelzéssel közlekednek.

Sátoraljaújhelyi sebesvonatok:

A Keleti pályaudvar és Hatvan viszonylatban nem közlekednek a sátoraljaújhelyi sebesvonatok, helyettük a hatvani S80-as személyvonatokkal utazhatnak az utasok, Hatvanban biztosítják az átszállást. Hatvan–Füzesabony–Miskolc–Sátoraljaújhely viszonylatban változatlan menetrend lesz érvényes. A Keletiből 21 órakor Miskolcra, a 22:40-kor Füzesabonyba, továbbá a Füzesabonyból 3:50-kor, az Egerből 4:35-kor, illetve a Sátoraljaújhelyről 3:56-kor és vasárnaponként 17:50-kor induló vonatok a Keleti pályaudvarig a teljes útvonalon közlekednek.

A hatvani vonal felújítása miatt több, más vonalon is módosul a menetrend:

  • Az Aszód–Balassagyarmat (78-as) vonalon a 33516-os számú vonat a teljes útvonalán 10 perccel korábban közlekedik, Aszódról 13:53-kor indul és Balassagyarmatra 15:18-kor érkezik. A 33513-as számú vonat a teljes útvonalán 10 perccel korábban közlekedik, Balassagyarmatról 14 órakor indul, Aszódra 15:23-kor érkezik.
  • A Budapest–Újszász–Szolnok (120a) vonalon a Szolnokról munkanapokon 4:43-kor induló G60-as gyorsított személyvonat a Keleti pályaudvarra 6:30 helyett 6:35-kor érkezik. Szintén Szolnokról 5 perccel korábban 5:58-kor indul a G60-as gyorsított személyvonat, a Keletibe 7:50-kor érkezik. Nagykátáról munkanapokon 5 perccel korábban, 6:56-kor indul S60-as személyvonat, mely a Keletibe 5 perccel korábban 8 órakor érkezik.
  • A Budapest–Kunszentmiklós-Tass (150-es) vonalon az S25-ös jelzésű személyvonatok változatlanul a Keleti pályaudvarra érkeznek, és onnan indulnak. A Keleti pályaudvarról 11:57-kor induló Ivo Andrić vonat Kelebiáig közlekedik, a Keleti pályaudvarra 18:04-kor érkező Ivo Andrić vonat pedig Kelebiáról indul. Nem közlekednek Kiskunhalas–Kelebia között a 15:24-es indulási idejű, illetve ellenkező irányban a 16:05-ös indulási idejű személyvonatok.

A felújítások folytatódnak, ezért az év végéig menetrendi módosítások még várhatók több ütemben is.

Hatvan és Pásztó között április 25-től 26-ig pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Hatvan–Somoskőújfalu vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, pályakarbantartás miatt. A pótlóbuszok útvonala jelentősen eltér a vonatokétól.

A Miskolc–Nyékládháza–Tiszaújváros vonalon április 19-től 25-ig – az éjszakai órákban, 20 órától 6 óráig – pótlóbuszok szállítják az utasokat karbantartás miatt. A Miskolcról 4:20-kor, Nyékládházáról 20:15-kor és 21:15-kor, továbbá Tiszaújvárosról 20:45-kor, 22:30-kor és 5:14-kor induló vonatok helyett pótlóbuszokkal kell utazni a teljes útvonalon.

Április 20-tól 23-ig, a Miskolc-Tiszai pályaudvar és Forró-Encs között pótlóbuszok közlekednek a Miskolcról 23:11-kor és 3:42-kor, továbbá a Hidasnémetiből 22:04-kor és 3:31-kor induló vonatok helyett. A buszok Felsőzsolcát nem érintik, Szikszó-Vásártér, Aszaló és Csobád vasúti megállóhelyek helyett a 3-as számú főúton kijelölt buszmegállónál állnak meg.

Április 23-tól 30-ig, Halmaj és Hidasnémeti között pótlóbuszok közlekednek a Miskolcról 20:44-kor, 23:06-kor és 3:43-kor, továbbá a Hidasnémetiből 21:42-kor és 3:37-kor induló vonat helyett. A pótlóbuszok Csobádon, a 3-as számú főútvonalon kijelölt buszmegállóhelyen, Mérán a Vasút utca 56-os szám előtti Volánbusz megállóhelyen állnak meg.

A Budapest–Cegléd–Szolnok vonal Albertirsa és Ceglédbercel-Cserő közötti szakaszán április 20-tól 23-ig pályakarbantartást végeznek. Emiatt a Nyugati pályaudvarról Szolnokra 2:47-kor induló S50-es és a Nyugatiból Záhonyba 3:43-kor induló S51-es vonat, továbbá a Szolnokról 21:15-kor induló S51-es és 22:30-kor a Nyugati pályaudvarra induló S50-es vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

A Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vonalon, április 23-án és 30-án egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Április 23-án Tokaj és Nyíregyháza, Rakamaz és Nyíregyháza, április 30-án Tokaj és Nyíregyháza, valamint Görögszállás és Nyíregyháza között pótlótóbuszokkal kell utazni. A Keleti pályaudvarról induló Dália, Jázmin, Kamilla és Rózsa, illetve a Nyíregyházáról Budapestre induló Páva, Rigó, Kócsag és Vércse InterCity-k helyett mindhárom jelzett napon, Tokaj és Nyíregyháza között közvetlen IC-pótlóbuszok szállítják az utasokat. A pótlóbuszok kapacitását úgy határozták meg, hogy az utasok egymástól legalább 1,5-2 méter távolságban tudjanak helyet foglalni a fertőzésveszély elkerülése érdekében. A kör InterCityk Nyíregyházáig közlekednek.

Tuzsér és Záhony között április 21-én végzett pályakarbantartási munkák miatt pótlóbuszok szállítják az utasokat a 6 órától 11 óráig közlekedő vonatok helyett. A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Sáp és Biharkeresztes között április 28-án 8:30-tól 20:30-ig pótlóbuszok viszik az utasokat. A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon emiatt módosították a vonatok menetrendjét is.

A Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonalon, június 19-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között végzett pályaépítés következő fázisában is. Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pályafelújítás

menetrend

menetrend változás

karbantartás

vasút

máv