Figyelmeztet a rendőrség: nagyméretű szerelvények lepik el az utakat

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelmeztet a rendőrség: nagyméretű szerelvények lepik el az utakat

Somogy megye útjain ebben az időszakban több mezőgazdasági vontató, lassú jármű és önjáró munkagép vesz részt a közúti forgalomban - írja a police.hu.

Javában tart a betakarítás, ezért továbbra is nagy számban vesznek részt a közúti forgalomban mezőgazdasági munkagépek, terményszállító járművek. Mivel a nagy terhet szállító, nagyméretű szerelvények lassabban közlekednek, ezért azok jelenléte fokozott baleseti kockázattal jár.

A mezőgazdasági munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a követési távolság be nem tartása, a kanyarodási- és az elsőbbségadási szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be. Vezessünk óvatosabban, mérsékeljük sebességünket, ha lassan haladó mezőgazdasági vontatót közelítünk meg, előzésnél és kikerülésnél tartsunk nagyobb oldaltávolságot!

Az őszi időszakban rövidebbek a nappalok, a völgyekben futó útvonalakon megül a köd, korlátozottabbak a látási viszonyok, ezért különösen fontos, hogy csak kifogástalan műszaki állapotú járművekkel induljunk útnak. A sofőr mielőtt a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormány- és fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések működését ellenőrizni, melynek teljes körűen ki kell terjednie a pótkocsira, illetve egyéb vontatmányokra is!

A mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és az önjáró munkagépek vezetőinek a balesetek megelőzése érdekében az alábbiakra hívják fel a figyelmet:

  • fordítsanak kiemelt figyelmet a rakomány megfelelő rögzítésére, letakarására,
  • a gumiabroncsokra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a forgalomba történő bekapcsolódást megelőzően el kell távolítani, valamint az úttestre felhordott szennyeződéseket le kell takarítani,
  • kombájnok esetében a vágóasztal szállítását nem a jármű elejére szerelve, hanem az erre a célra szolgáló eszközzel kell végezni,
  • különösen fontos hangsúlyozni ebben az esetben is az ittas járművezetés tilalmát.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy türelemmel és fokozott elővigyázatossággal, a mezőgazdasági járművek méreteit, sebességét, a közlekedési sajátosságokat figyelembe véve közlekedjenek, lehetőség szerint az úttest jobb széléhez húzódva tegyék lehetővé az elhaladásukat. A rendőrség kéri továbbá a közlekedés résztvevőit, hogy az úttestre került esetleges szennyeződések észlelése esetén tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívón.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szerelvény

betakarítás

közlekedés

közlekedésbiztonság

rendőrség