Új járatokat, sűrűbb menetrend: mutatjuk, mi változik az északi vasútvonalakon

HelloVidék   
  Megosztom
Új járatokat, sűrűbb menetrend: mutatjuk, mi változik az északi vasútvonalakon

Mától tervezhetőbbé, olcsóbbá és vonzóbbá tette a vasúti közlekedést a MÁV-START Észak-Magyarországon Eger, illetve Sátoraljaújhely és Budapest, az Észak-Alföld térségében Püspökladány és Debrecen között. A budapesti külső körvasúton is új korszak kezdődött október 25-től; tesztjelleggel új vonat közlekedik vasárnaptól a hétvégi közlekedési rend szerinti napokon Óbuda és Rákos, holnaptól munkanapokon Piliscsaba és Rákos között.

A menetrendfejlesztésről tartott szerdai sajtótájékoztatón Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a Rákos-Hatvan vonalszakasz fejlesztésének eddigi eredményeire építve óránkénti közvetlen vasúti eljutási lehetőség teremtődött Eger, Hatvan, Gödöllő és a főváros között légkondicionált, alacsonypadlós járművekkel. A keleti határszélről, Sátoraljaújhelyről már csaknem egy órával gyorsabban, alig több mint három óra alatt el lehet jutni Budapestre a napi egy új InterCity vonatpárnak köszönhetően. A szakminisztérium a vidéki nagyvárosok elővárosi forgalmában is kiemelt szerepet szán a vasútnak, ennek megfelelően Püspökladány és Debrecen között a reggeli csúcsidőben sűrűbb, ütemes közlekedést vezettek be.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy az alig három hete bevezetett dunántúli menetrendi intézkedéseket követően gőzerővel halad tovább a vasúttársaság, ígéretüknek megfelelően fokozatosan kiterjesztik a vasúti utazást tervezhetőbbé, olcsóbbá és ezáltal versenyképesebbé tevő intézkedéseiket az ország más régióira is. Most vasárnaptól Eger és Budapest viszonylaton reggel 5 és este 8 óra között óránként indulnak interrégiós járatok modern, alacsonypadlós FLIRT motorvonatokkal. Az InterRégió vonatok már gyorsvonati pótjegy nélkül vehetők igénybe, ezért olcsóbb lett az utazás. Az 1 óra 48 perces menetidejű, Eger és a főváros közötti út menetdíja átlagosan mintegy tíz százalékkal csökkent; ezen a szakaszon a 65 éven felüliek és a 6 év alatti gyerekek pedig ingyen utazhatnak.

Sátoraljaújhely és Budapest között napi egy új, közvetlen InterCity vonatpár közlekedik – csaknem egy órával csökkentve a jelenlegi leggyorsabb menetidőt. A sebesvonatok megszűntek, helyüket – azonos eljutási idővel – a Füzesabony–Sátoraljaújhely közötti személyvonatok és a felármentes egri InterRégió vonatok vették át mától. A füzesabonyi átszállással Budapestre utazó sátoraljaújhelyiek így akár 410 forintot is spórólhatnak utazásonként. Püspökladány és Debrecen között pedig sűrűbben, 15, illetve 30 percenként indulnak a vonatok a reggeli csúcsidőben.

Nemcsak a kelet-pesti és észak-budai lakosok, hanem az esztergomi vasútvonal környéki településeken élők is hasznát veszik annak, hogy mától a budapesti külső körvasúton új korszak vette kezdetét. Most vasárnaptól tesztjelleggel hétvégeken óránként, az Óbuda–Rákos szakaszon, holnaptól munkanapokon félóránként Piliscsaba és Rákos között közlekednek vonatok S76-os jelzéssel. A modern, alacsonypadlós vonatok megállnak az Újpalota elnevezéssel létesített megállóhelyen, a Drégelyvár utcai felüljáró közelében. Az új, akadálymentes megállóhely átszállást biztosít a külső körvasúton, a vonatok és a 7, 7E, 8E, 108E, 133E, 277-es buszok között. Az S76-os vonat menetideje 47 perc Piliscsaba és Rákos között. A fővárosi területén belül a vonatok az Óbuda és Rákos közötti távot 17 perc, az Újpest és Újpalota közötti szakaszt 7 perc alatt teszik meg.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

máv

menetrend

vasút