Új járatokat, sűrűbb menetrend: mutatjuk, mi változik az északi vasútvonalakon

HelloVidék   
  Megosztom
Új járatokat, sűrűbb menetrend: mutatjuk, mi változik az északi vasútvonalakon

Mától tervezhetőbbé, olcsóbbá és vonzóbbá tette a vasúti közlekedést a MÁV-START Észak-Magyarországon Eger, illetve Sátoraljaújhely és Budapest, az Észak-Alföld térségében Püspökladány és Debrecen között. A budapesti külső körvasúton is új korszak kezdődött október 25-től; tesztjelleggel új vonat közlekedik vasárnaptól a hétvégi közlekedési rend szerinti napokon Óbuda és Rákos, holnaptól munkanapokon Piliscsaba és Rákos között.

A menetrendfejlesztésről tartott szerdai sajtótájékoztatón Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a Rákos-Hatvan vonalszakasz fejlesztésének eddigi eredményeire építve óránkénti közvetlen vasúti eljutási lehetőség teremtődött Eger, Hatvan, Gödöllő és a főváros között légkondicionált, alacsonypadlós járművekkel. A keleti határszélről, Sátoraljaújhelyről már csaknem egy órával gyorsabban, alig több mint három óra alatt el lehet jutni Budapestre a napi egy új InterCity vonatpárnak köszönhetően. A szakminisztérium a vidéki nagyvárosok elővárosi forgalmában is kiemelt szerepet szán a vasútnak, ennek megfelelően Püspökladány és Debrecen között a reggeli csúcsidőben sűrűbb, ütemes közlekedést vezettek be.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy az alig három hete bevezetett dunántúli menetrendi intézkedéseket követően gőzerővel halad tovább a vasúttársaság, ígéretüknek megfelelően fokozatosan kiterjesztik a vasúti utazást tervezhetőbbé, olcsóbbá és ezáltal versenyképesebbé tevő intézkedéseiket az ország más régióira is. Most vasárnaptól Eger és Budapest viszonylaton reggel 5 és este 8 óra között óránként indulnak interrégiós járatok modern, alacsonypadlós FLIRT motorvonatokkal. Az InterRégió vonatok már gyorsvonati pótjegy nélkül vehetők igénybe, ezért olcsóbb lett az utazás. Az 1 óra 48 perces menetidejű, Eger és a főváros közötti út menetdíja átlagosan mintegy tíz százalékkal csökkent; ezen a szakaszon a 65 éven felüliek és a 6 év alatti gyerekek pedig ingyen utazhatnak.

Sátoraljaújhely és Budapest között napi egy új, közvetlen InterCity vonatpár közlekedik – csaknem egy órával csökkentve a jelenlegi leggyorsabb menetidőt. A sebesvonatok megszűntek, helyüket – azonos eljutási idővel – a Füzesabony–Sátoraljaújhely közötti személyvonatok és a felármentes egri InterRégió vonatok vették át mától. A füzesabonyi átszállással Budapestre utazó sátoraljaújhelyiek így akár 410 forintot is spórólhatnak utazásonként. Püspökladány és Debrecen között pedig sűrűbben, 15, illetve 30 percenként indulnak a vonatok a reggeli csúcsidőben.

Nemcsak a kelet-pesti és észak-budai lakosok, hanem az esztergomi vasútvonal környéki településeken élők is hasznát veszik annak, hogy mától a budapesti külső körvasúton új korszak vette kezdetét. Most vasárnaptól tesztjelleggel hétvégeken óránként, az Óbuda–Rákos szakaszon, holnaptól munkanapokon félóránként Piliscsaba és Rákos között közlekednek vonatok S76-os jelzéssel. A modern, alacsonypadlós vonatok megállnak az Újpalota elnevezéssel létesített megállóhelyen, a Drégelyvár utcai felüljáró közelében. Az új, akadálymentes megállóhely átszállást biztosít a külső körvasúton, a vonatok és a 7, 7E, 8E, 108E, 133E, 277-es buszok között. Az S76-os vonat menetideje 47 perc Piliscsaba és Rákos között. A fővárosi területén belül a vonatok az Óbuda és Rákos közötti távot 17 perc, az Újpest és Újpalota közötti szakaszt 7 perc alatt teszik meg.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

máv

menetrend

vasút