Így utazunk 2020 őszén: ez a 10 település a magyarok kedvence

MTI   
  Megosztom
Így utazunk 2020 őszén: ez a 10 település a magyarok kedvence

Idén szeptemberben a magyarországi szálláshelyekre érkezett 695 ezer vendég közül 640 ezer belföldi volt. A leglátogatottabb 10 település a főváros mellett Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Hévíz és Siófok, Gyula, Zalakaros, Eger, Miskolc és Debrecen.

Idén szeptemberben továbbra is a magyarok tartották mozgásban a szálláshelypiacot, összes vendégéjszakájuk negyedét a Balaton térségben töltötték. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (Ntak) adatai alapján készült elemzés szerint a belföldi forgalomélénkítő kampányoknak is köszönhető, hogy idén szeptemberben a magyarországi szálláshelyekre érkezett 695 ezer vendég közül 640 ezer belföldi volt.

Lényeges különbség augusztushoz képest, hogy nőtt a szállodákra eső vendégéjszakák aránya (46 százalékra), míg az egyéb és magánszálláshelyeké 33 százalék lett. Ennek oka, hogy az utóbbi kategóriában elterjedtebb a szezonális nyitvatartás, illetve az, hogy az MTÜ és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. közös pályázatán több mint 14 ezer szálláshely nyert el fejlesztési támogatást, amelyet a szezonzárás után kezdhetnek el. A nyertesek közül több mint 5,5 ezer a Balaton térségben van. A Balaton mellett az összes belföldi vendégéjszaka 12 százaléka jutott a Mátra-Bükk térségre, 7 százaléka Budapestre és környékére és ugyanennyi Debrecenre és térségére (7 százalék).

Az összes vizsgált városban a belföldi vendégéjszakák aránya átlagosan 80 százalék volt.
A legtöbb külföldi vendégéjszakát Budapesten, Debrecenben és Hévízen töltötték el. Szeptemberben 51 ezer vendég, 189 ezer vendégéjszakát töltött a fővárosban. A Budapesten megszálló vendégek 69 százaléka volt magyar, az eltöltött vendégéjszakák 55 százaléka származott belföldiektől. Az MTÜ adatai szerint augusztusban ezek az arányok még fordítottak voltak: az összes fővárosban megszálló vendég 62 százaléka külföldi volt és a vendégéjszakák 64 százalékát is a külföldiek adták.

A szállodák 3,4 millió vendéget és 8,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Míg a teljes időszakban vidéken a belföldi vendégek voltak többségben (86 százalék), addig Budapesten a külföldiek (73 százalék). A belföldi vendégek száma az év első kilenc hónapjában a tavalyi 80 százalékát érte el.

A Szép-kártya feltöltések összege az első kilenc hónapban 206 milliárd forint volt, ez 17 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakinál. A megemelt kereteket szívesen használták a hazai utazók, hiszen az év első kilenc hónapjában közel 29 százalékkal 181 milliárd forintra nőtt a költés - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

utazás

szeptember