Életveszélyessé vált az alig 10 éves kilátó: lebontották, most újat szeretnének a zalaiak

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Életveszélyessé vált az alig 10 éves kilátó: lebontották, most újat szeretnének a zalaiak

A Szent János-hegy és az ott található, Magyarországon egyedülálló fügeültetvény számos kirándulót vonz, ezért is szeretnék sokan, ha újra megépülne a pár éve lebontott kilátó.

Külön misét megérne, miként lehetséges az, hogy alíg tíz éve Tormaföldén, a Szent János-hegyen megépített faszerkezetű kilátó állapota mostanra annyira leromlott és balesetveszélyessé vált, hogy először lezárták, majd tavaly le is bontották. Ebben az időszakban több faluban is létesült hasonló faszerkezetű kilátótorony - amelyek közül nem egyet szintén le kellett bontani - írja a Zaol.hu.

A tormaföldei Szent János-hegy gyönyörű környezete, az ott található fügeültetvény viszont számos kirándulót vonz, és a régi kilátó is turistacélpont volt, ezért lenne szerencsés, ha újra megépülhetne.

Kaptunk visszajelzéseket, miután lebontottuk a tornyot, hogy remélik, lesz a régi helyett egy másik, ami tovább emeli a hely hangulatát, érdekességét. Emellett több rendezvénynek is helyet adott eddig is a Szent János-hegy, a kilátó környezete, ezért azt határoztuk el, hogy építeni kívánunk egy olyan új kilátótornyot, mely az időjárás viszontagságainak ellenáll, de nem csak a kilátó szerepét tölti be, hanem több funkciót kap. Terveink szerint a látogatóknak lesz lehetőségük a helyi borokat megkóstolni, helyi termékeket megismerni, vásárolni, illetve egy büfének is helyet adna a létesítmény. A hegyháton vannak borosgazdák, akik olyan minőségi borokat állítanak elő, melyek megállják a helyüket, minősítettik is borokat, így ezek kereskedelmi forgalomba kerülhetnek. Továbbá programokat is szerveznénk kínálni.

- közölte Kondákor József polgármester.

A tíz méter magas, vasszerkezetű kilátótornyot a régi helyére és alapjára tervezik. Az alsó szintjére három elárusító helyiséget alakítanának ki. Időszakos nyitvatartást terveznek, előre meghatározott időpontokban, mikor is lehetőség lenne a szolgáltatásokat igénybe venni.

A látványterv elkészült, a hatóságokkal előzetesen egyeztetnek, ugyanis muszáj a település rendezési tervét is módosítani. A fő kérdés persze az, hogy sikerül-e forrást találniuk a megépítéséhez. A teljes kialakítás becsült költsége 60 millió forint lenne.

Addig is, ilyen volt a régi torony:

Címlap kép forrása: Tormafölde honlapja

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kilátó

tormafölde

zala megye