Nem minden a Balaton: íme 8 kevésbé ismert tó Magyarországon, ami télen is csodás látványt mutat

HelloVidék   
  Megosztom
Nem minden a Balaton: íme 8 kevésbé ismert tó Magyarországon, ami télen is csodás látványt mutat

Az országban temérdek horgásztó található, amiket nem csak nyáron érdemes felkeresni, hanem télen is. Az elmúlt hetek fagyos időjárása sokakat csalogatott el a Balatonhoz, pedig sokszor a közvetlen környezetünkben is megfigyelhetjük, hogyan játszik a fagyos idő a vízzel. Ugyan tavasszal és nyáron legtöbbször piknikezéshez, strandoláshoz, horgászathoz keresünk megfelelő helyeket, viszont a hűvösebb hónapok alatt sem érdemes lemondani a tópartokról. Ha csak a természetben szeretnél kikapcsolódni, feltöltődni akkor irány valamelyik közeli csónakázótó! A part mentén sétálgatva most is megcsodálhatjuk a természet szépségét. Mutatjuk, hová érdemes mindenképp ellátogatni.

Nagykanizsai Csónakázótó

Nagykanizsa - Zala megye második legnagyobb városa - az ország délnyugati sarkában található a Kelet-Zalai dombság déli részén. A város környéki dombság gazdag forrásokban. A patakok és a csatornák jellemzője, hogy a helyi domborzati viszonyoknak megfelelően apró vízfolyások viszonylag sűrű hálózatát alkotják. Nagykanizsa környezetében hat kisebb-nagyobb vízfolyás található, amelyek egyaránt a Principális-csatornába ömlenek. A környék vizeinek fő gyűjtője a Principális-csatorna, amely a környék minden vízét mesterségesen ásott medrébe gyűjti, majd továbbítja a Murába. A csatorna 609 km2-es vízgyűjtő területtel rendelkezik. A felszíni vizek másik csoportja az állóvizeké. Nagykanizsa területén egy jelentős mesterséges tavat találunk. A Bakónak patak felduzzasztott vize a Csónakázó-tó. Szépen kialakított környezetével a város kedvelt pihenőhelye, szabadidő központja. A tó 41,16 hektár vízfelületű, a tározott víz mennyisége 612.600 m3, a vízgyűjtő terület 38,5 km2. A 61-es főútról balra kanyarodva a Nagykanizsa vége tábla után 200 m-re. Vendéglővel szemben kell befordulni, kb. 500 m a parkolóig. Aszfaltos út megy a tóhoz.

Abaligeti Csónakázótó

A Mecsek tájvédelmi körzetében, Orfűtől 3 km-re, az Abaligeti Cseppkőbarlang szomszédságában található a csónakázó-, és horgász tó. A barlangból kifolyó patak vizének elgátolásával két mesterséges tavat alakítottak ki 1959-ben. A kisebb, közvetlenül a barlang bejáratánál lévő tóban csónakázni, vízi biciklizni lehet, a gépkocsi parkolóhoz vezető út túloldalán lévő nagyobb tó pedig a horgászok kedvelt helye.

Hajdúszoboszlói Csónakázótó

Hajdúszoboszlón a Nádaspart horgásztó és szabadidőközpontban piknikezhetsz, strandolhatsz, horgászhatsz, de ha csak a természetben szeretnél kikapcsolódni arra is kiváló hely. A 8 hektáros vízfelületű tó egy kotort, agyagos aljú, rekreációs terület melynek kialakításában vett részt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, így a kialakításakor szempont volt az is, hogy számos ritka, védett növény-és állatfajnak adjon otthont. Ezért a vízfelületet foltokban nádasok tarkítják, ahol a vízmélység 70-90 cm, míg az ezeken kívül eső részeken 210-240 cm között mozog. A tavat fúrt kútból töltötték fel, melyet részben a talajvíz, részben a csapadék táplál. A halállomány az évenkénti többszöri telepítés mellett, jelentős saját szaporulattal is büszkélkedhet. Horgászni nem csak a partról, hanem a nádasok között hosszan benyúló stégről is lehet.

Kőszegi Csónakázótó

Ahol az országunkba a határátkelő mellett átlép a Gyöngyös-patak, az első duzzasztó zsilipet elhagyva, a Malomárok mellékágával fogja közre Kőszeg város egyik gyöngyszemét, a csónakázó és horgásztavat.
A Kőszegi Csónakázótavat 1978-ban a város északnyugati részén, a hegy lábánál létesítették (társadalmi munkával). Csónakázási és horgászati célra hozták létre. 2006.január 1-jétől a Kőszegi Sporthorgász Egyesület kezelésébe került a tó. Mielőtt a tóhoz érkeznénk, kialakított parkoló várja a horgászokat, kirándulókat. A parkolótól a tóhoz vezető rövid út mindkét oldalát szegélyező sövény mellett lehet még parkírozni ( a táblától 50 m megtétele után érkezünk a vízpartra). A szépen parkosított, rendezett, tiszta környezet azonnal szembetűnő látvány az ide látogatóknak. A tó, átfolyó rendszerének köszönhetően, folyamatosan a Gyöngyös mellékágából, a Malomárokból kapja a frissítő vizet. Csónakázótó sekélysége ellenére a megye leghidegebb vizű tava, ugyanis a jégolvadás 1-1,5 héttel később következik be a megye többi tavához viszonyítva. A 3,3 ha-os tó fokozatosan mélyül 1,5- 2 méterig. Akadók nem találhatók a mederben. A tómeder váltakozva enyhén iszapos, kavicsos aljzatú. A tóban a keszegfélék népes családján túl természetesen fogható ponty, amúr, süllő, és harcsa is. A víz tisztaságát jelzi, hogy a kanadai jelzőrákok élnek a tóban. 2008 évben az egyesület a tó körüli sétaúton 20 táblából álló halismereti tanösvényt, majd 2009 évben az ösvényhez kapcsolódó bemutatóházat létesített.

Miskolctapolcai Csónakázó-tó

A miskolctapolcai park és csónakázó tó a fürdőváros központja és "tüdeje", természetvédelem alatt álló terület. A csónakázó tónak az eredeti kiterjedése napjainkra a felére csökkent. Az itt végzett vizsgálatok eliszaposodásra utalnak –­ ezen kívül folyamatosan csökken a vízmélység. A környéket megörökítő egykori képeslapokon látható, a tájra jellemző égerfákkal borított kis szigetek ma is megfigyelhetőek. A tó partfalának kialakításához először az 1950-es években láttak neki, szintén ekkoriban hozták létre a csónakkikötőt. A miskolctapolcai Barlangfürdő szomszédságában elhelyezkedő kis tavon nemcsak csónakázhatunk, hanem vízi biciklizhetünk is. Érdekesség, hogy a mederében lévő víz átlagosan 7,5 naponként teljesen kicserélődik.

Sárvári Csónakázó-tó

Az 1970-es években a sárváriak közös munkájával az egykori agyaggödrök helyén létrejött a város csónakázó tava.. Átlag vízmélység 1,40-1,50 m. Öblök, szigetek, félszigetek hidak, esőbeállók, gyalogösvények teszik vadregényessé a város közepén lévő ritka szépségű tavat. A tó horgászati szepmontból is változatos, épp a változatos környezete miatt. A leggyakoribb halaink: amur, ponty, kapitális dévérek és kárászok! Kifejezetten csukás tónak mondható, de süllő és hrcsa is fogható. Bojlis horgászok számára 10 kg feletti pontyokat telepítettünk. Szabadtéri sütés-főzés a kijelölt tűzrakóhelyeken. A tó partján játszótér szórakoztatja a gyermekeket.

Szombathelyi Csónakázó-tó

Az egykori agyagbányászat miatt keletkezett kubikgödrök átalakításával hozták létre a hatvanas évek elején a Csónakázó-tavat, és a Horgásztavat. Az Arany-patak táplálta horgásztóból jut a csónakázó tóba a víz, a két tavat mindössze egy sétány választja el egymástól. A Horgász-tó kisebb, ez némileg rejtettebb is, nincs annyira szem előtt, mint nagyobb társa. A part természetes, a fák gyökerei a vízig is lehúzódnak, de a szegélyzónában gyér sást és gyékényt is találunk. Kikövezett, sétányon körbejárható. Kerülete közel 1500 méter, szélessége 200-250 méter. Két árok húzódik a mederben (kb. 120-130 méterre találhatók az árkok), ezek kerülik a mesterségesen kialakított szigetet. Mindenhol hirtelen mélyülő, az átlagos mélységet (1,7 m) hamar el lehet érni. Egész évben csónakból, a szigetről, és télen lékről is tilos horgászni!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kirándulás

utazás

utazás belföldön

belföldi utazás

belföldi úti célok

belföldi turizmus

túrázás

belföldi kirándulás

tavak

belföldi programok