Negyedik éve mentik a békákat Szentgotthárd környékén: már több száz állatot óvtak meg a gázolástól

HelloVidék   
  Megosztom
Negyedik éve mentik a békákat Szentgotthárd környékén: már több száz állatot óvtak meg a gázolástól

Már negyedik éve mentik a békákat Szentgotthárd és Apátistvánfalva között. Volt év, hogy mintegy kétezer békát sikerült megóvni attól, hogy a gépjárművek eltapossák őket. Az akció az Őr-Nyék hagyományőrzőinek kezdeményezésére indult. Az idén is az Őrségi Nemzeti Park munkatársai és a civilek közösen végezték a munkát - írja a vaol.hu,

Ahogy a portál írja, mókás és egyben bizarr látvány, amint egy nagy, petékkel teli barna varangy asszonyság, hátán a jóval kisebb urasággal, lomha ugrásokkal araszol valamilyen pocsolya, tó vagy holtág felé. Amíg a kiszemelt vízben helyükre kerülnek a többmé­teres petefüzérek, számos meg­próbáltatást kell legyűrniük. Szentgotthárd zsidahegyi részén pár éve vizes élőhelyek jöttek létre, amelyeket hamar felfedeztek a környék békái.

A lap beszámolója szerint Oldal Józsefék a közelben, egy tanyán laknak. Ők észlelték, hogy az úton tavasszal rengeteg az agyontaposott béka. Négy éve megkeresték az Őrségi Nemzeti Park munkatársait, akik azóta évről évre felépítik a fóliakerítést, amely megakadályozza, hogy a békák az útra jussanak.

A kerítés mentén gyűlnek a békák és a gőték. Innen szorgos kezek gyűjtik össze őket és viszik át a tóba. Napközben a nemzeti park munkatársai, esténként pedig Oldal József és fia ellenőrizték a védelmi rendszert. Oldal József elmondta, hogy pár év alatt ötödére csökkent a vonuló békák száma, bár ők megteszik, amit lehet

- írja a portál.

Dr. Jandrasits László természetvédelmiterület-felügyelő szerint, húsvétra véget ért a vonulás, hamarosan lebontják a 220 méteres ponyvasort. A több száz mentett kétéltű 98 százaléka barna varangy, de akadnak gyepi békák és alpesi gőték is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

békák

békamentés

őrségi nemzeti park

nemzeti park

szentgotthárd

apátistvánfalva