Negyedik éve mentik a békákat Szentgotthárd környékén: már több száz állatot óvtak meg a gázolástól

HelloVidék   
  Megosztom
Negyedik éve mentik a békákat Szentgotthárd környékén: már több száz állatot óvtak meg a gázolástól

Már negyedik éve mentik a békákat Szentgotthárd és Apátistvánfalva között. Volt év, hogy mintegy kétezer békát sikerült megóvni attól, hogy a gépjárművek eltapossák őket. Az akció az Őr-Nyék hagyományőrzőinek kezdeményezésére indult. Az idén is az Őrségi Nemzeti Park munkatársai és a civilek közösen végezték a munkát - írja a vaol.hu,

Ahogy a portál írja, mókás és egyben bizarr látvány, amint egy nagy, petékkel teli barna varangy asszonyság, hátán a jóval kisebb urasággal, lomha ugrásokkal araszol valamilyen pocsolya, tó vagy holtág felé. Amíg a kiszemelt vízben helyükre kerülnek a többmé­teres petefüzérek, számos meg­próbáltatást kell legyűrniük. Szentgotthárd zsidahegyi részén pár éve vizes élőhelyek jöttek létre, amelyeket hamar felfedeztek a környék békái.

A lap beszámolója szerint Oldal Józsefék a közelben, egy tanyán laknak. Ők észlelték, hogy az úton tavasszal rengeteg az agyontaposott béka. Négy éve megkeresték az Őrségi Nemzeti Park munkatársait, akik azóta évről évre felépítik a fóliakerítést, amely megakadályozza, hogy a békák az útra jussanak.

A kerítés mentén gyűlnek a békák és a gőték. Innen szorgos kezek gyűjtik össze őket és viszik át a tóba. Napközben a nemzeti park munkatársai, esténként pedig Oldal József és fia ellenőrizték a védelmi rendszert. Oldal József elmondta, hogy pár év alatt ötödére csökkent a vonuló békák száma, bár ők megteszik, amit lehet

- írja a portál.

Dr. Jandrasits László természetvédelmiterület-felügyelő szerint, húsvétra véget ért a vonulás, hamarosan lebontják a 220 méteres ponyvasort. A több száz mentett kétéltű 98 százaléka barna varangy, de akadnak gyepi békák és alpesi gőték is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

békák

békamentés

őrségi nemzeti park

nemzeti park

szentgotthárd

apátistvánfalva