Őrült száguldozás a Mecsek lankáin: hihetetlen, mire képes egy-egy sofőr

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Őrült száguldozás a Mecsek lankáin: hihetetlen, mire képes egy-egy sofőr

Több tízezer embert vonzott idén is Pécsre és környékére a Mecsek Rallye. Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező raliversenye 2021-ben már 54. alkalommal indult útjára június végén. Az új koronavírus-járvány harmadik hulláma után mindez nemcsak egy kitűnő és várva várt találkozási pont, hanem óriási segítség a vendéglátó és kereskedelmi szektorok vállalkozóinak. Az elmúlt évek tanúsága alapján ilyenkor mintegy tízezer ember érkezik Pécsre és a környékre, ahol az összes szálláshelyet elfoglalják. A HelloVidék ezúttal Bernáth Miklóst, a rendezvény főszervezőjét kérdezte.

Ráadásul idén emelkedő tendenciáról számoltak be a szervezők. A hazai rallybajnokság versenyzői mellett idén is a baranyai megyeszékhelyre érkeztek a Historic Európa-bajnokság legjobbjai, ami igazi kuriózumot jelentett az autósport magyar rajongóinak. A HelloVidék ezúttal Bernáth Miklóst, a rendezvény főszervezőjét kérdezte.

Tavaly az új koronavírus-járvány miatt kialakult egészségügyi veszélyhelyzet miatt elmaradt a Mecsek Rallye. A sorban 54. alkalommal rendezett bajnokságon a modern versenyautók mellett oldtimer gépek is száguldottak a baranyai hegyvidék izgalmas, a Mecsek Rallye hírnevéhez méltó pályáin. Az emblematikus viadal a hazai autósport egyik legnagyobb, több mint fél évszázados múltra visszatekintő versenye.

Bár tavaly a pandémia miatt elmaradt a Mecsek Rallye, de ez az egy év kihagyás új lehetőséget adott arra is, hogy újragondoljuk az egész verseny. Szerettük volna megőrizni a régi hagyományokat, de újakat is bevezetni, hogy valami felejthetetlent adjunk a résztvevőknek és látogatóknak. A fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében kezdtünk el gondolkodni, ami a verseny idei egyik vezérfonalát képviselte. Szerveztünk egy elektromos autókból álló flottát, ami mindkét nap az Árpád-tető előtti szakasz előtt futott. Arra gondoltunk, hogy ezek a gépjárművek néhány éven belül még ennél is nagyobb tért nyernek majd. Nagy hangsúlyt helyeztünk a szemét összeszedésére, hogy a mecseki utak a viadal idején és azután is ugyanolyan szépek és tiszták maradjanak. Terveztünk faültetést is, de ebben a kánikulai forróságban erről le kellett mondanunk

– mondta el a HelloVidék kérdésére Bernáth Miklós, az 54. Mecsek Rallye főszervezője, a PSN Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A főszervező elárulta azt is, hogy az új koronavírus-járvány miatt idén jóval nehezebb volt megszervezni a versenyt. A megmérettetést korábban rendszeresen támogató vállalkozások közül többen most a pandémiás helyzet utáni túlélésre rendezkednek be és erre költik a marketingköltséget. Ettől függetlenül igaznak bizonyult az a mondás, miszerint „sok kicsire sokra megy”. Több vállalkozó emellett barter megállapodást kötött a szervezőkkel, tehát az áru vagy szolgáltatás cserején alapuló üzletet hoztak tető alá.

A versenyt már az év elején elkezdtük szervezni, de júniusra már szépen összeálltak az apróbb részletek is. A kiadás oldal viszonylag jól kalkulálható volt az előző évek tapasztalata alapján, míg a bevételeket leginkább a városi támogatás, a szponzori bevételek és a nevezési díjak jelentették. Nem elhanyagolható azonban az a tényező sem, hogy miután ez az első nagy rendezvény Pécsett, ezért a járványhelyzet utáni felszabadulás is fontos eleme lett. A Mecsek Rallye népszerű rendezvény, amikor mintegy tízezer ember érkezik Pécsre és a környékre, akik mind szálláshelyeket foglalnak, növelve az idegenforgalmi bevételeket és a vendéglátóhelyek forgalmát is. Ahogy láttam, ebben a tekintetben is emelkedő tendenciát tapasztalhattunk

– mutatott rá Bernáth Miklós.

A hazai szabályzat és a FIA útmutatása alapján a lokális szabályozást helyezték előtérbe a világjárvánnyal kapcsolatos védekezésének kialakításában. Ennek eredményeként az 54. Mecsek Rallye-n elfogadott volt a magyar állam által kibocsátott, érvényes védettségi igazolvány. Akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, azoknak a további vagy egyéb tesztelésük (PCR) nem volt szükséges.

Az első versenyt 1967-ben rendezték a Mecsek lábánál, azóta a magyar élmezőny mellett a rali nemzetközi sztárjai közül is sokan részt vettek a Mecsek Rallye-n.

Nézzük a programot

  • június 24.: a hivatalos tesztek napja
  • június 25.: gépátvételek, majd Pécs főterén, a Széchenyi téren rendezett rajtceremóniával, a versenyzők és versenyautóik bemutatásával indult az esemény. Kora este egy ismert, de az idei évre újragondolt 18.15 kilométeres szakaszon kezdett a Historic mezőny, akiket a magyar élmezőny már sötétben követett.
  • június 26.: reggeltől estig verseny, amikor közel 120 kilométer gyorsasági szakasszal, köztük egy megújított helyszínnel várták a versenyzőket és a nőzőket egyaránt. A záróesemény ismét a Széchenyi téren kapott helyet, egy mediterrán hangulatú estén találkozhatnak újra a szurkolók és a versenyzők.

Abszolút végeredmény:

  • 1. Mads Östberg, Torstein Eriksen (norvég, Citroën C3 Rally) 1:12:07.1,
  • 2. Hadik, Kertész (DVTK SE, Ford Fiesta R5) 33.6 másodperc hátrány,
  • 3. Grzyb, Sadowski (lengyel, Škoda Fabia RAlly2) 38.2 mp h.,
  • 4. Velenczei, Bacigal (V-V Rally Racing, Škoda Fabia Rally2) 1:38.3 p h.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mecsek rallye

mecsek

verseny

rally

autósport

rali

raliverseny

baranya megye