Vízpartok ölelésében: íme 6 felfedezetlen bringaút, ahol idén érdemes tekerni

HelloVidék   
  Megosztom
Vízpartok ölelésében: íme 6 felfedezetlen bringaút, ahol idén érdemes tekerni

Tavaly nyár óta újra fellendült a kerékpáros turizmus Magyarországon. Az évek óta tartó fejlesztéseknek köszönhetően, ma már minden megyében találunk olyan bicikliutat, amit a családdal együtt felfedezhetünk. Sokan kedveli a tóparti tekeréseket, nem véletlenül népszerű a Balaton, a Velencei-tó vagy épp a Tisza-tó körbekerékpározása. Most viszont összegyűjtöttünk néhány útvonalat, mely nem csak vadregényes tájak de tavak, folyók, holtágak szegélyeznek. Íme tehát hat felfedezetlen, vagy kevésbé ismert útvonal, melyek a nyári melegben is könnyen teljesíthetők, családdal vagy barátokkal is.

Fertő kiskör egy kis strandolással

Fertődről indulva sorban felfedezhetjük a Fertő part kis falvait, melyek az UNESCO által világörökségi címmel kitüntetett kultúrtáj részei. Az úton végig rengeteg a látnivaló, Fertődön az Esterházy-kastély. Fertőszéplakon a Széchényi-kastély, Fertőhomokon a Tájházat érdemes felkeresni, Fertőbozon pedig a Gloriette-kilátót. Balfon a Zsolnay-ivókútnál találunk egy kerékpáros pihenőhelyet, itt feltölthetjük a kulacsokat ásványvízzel, mielőtt nekivágunk a Fertőrákosra tartó panorámaútnak. Ezen a részen a gyönyörű kilátás mellett nagy emelkedők, lejtők és éles kanyarok váltogatják egymást, érdemes óvatosan kerékpározni. Következő megálló Fertőrákos. A kishatáron Mörbischnél (Fertőmeggyes) lépünk át Ausztriába, és komppal hajózzunk át Illmitz kikötőjébe. Itt strandolhatunk is, mielőtt visszatérünk Magyarországra. Majd ezután ismét Fertőd felé vehetjük az irányt.

Körtúra a szamos mentén

Azoknak, akik nem jártasak a régióban, izgalmas útvonal lehet a Szamos-menti kerékpárútvonal, hiszen az út gerincét a vadregényes Szamos folyó aszfaltozott töltése adja Fehérgyarmat és Csenger között, amelyen végig táblák segítenek benneteket a tájékozódásban. Visszafelé Csengertől Fehérgyarmatig, Csengersima-Csegöld-Jánkmajtis-Zsarolyán érintésével egy másik párhuzamos, alacsony forgalmú közúton is lehet közlekedni, de vissza is lehet tekerni ugyanezen az útvonalon a Szamos biztonságos gátján. Aki ezen az útvonalon teker, az a megye rejtett szépségeit biztosan felfedezheti, mint például Cégénydányádon a Kölcsey-Kende kúriát, Gyügyén és Szamosújlakon két Europa Nostra díjas műemlék templomot, Csengerben egy hatalmas, kazettás mennyezetű gótikus templomot, Komlódtótfaluban a Becsky-kúriát.

Tisza-tavi kerékpáros kör a Göbe-erdő mentén

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrumtól kezdhetjük a túrát, innen a Tisza-tó új kerékpárútján és a kecses ívű kerékpároshídon juthatunk el Poroszlóra. Ezután a töltésen kerékpározhatunk tovább Tiszavalk felé. Innen szintén a gáton vezet az út Tiszabábolna, majd Tiszadorogma felé. Itt komppal kell átkelni a túlpartra, majd a Tisza egykori kanyarulatát őrző Göbe-erdő mellett térünk vissza Tiszafüredre.

Kerékpárral a holtágak birodalmában

Gyomaendrődről indulhatunk el, ahol a kerékpárút a 46-os főút mellett halad. Érdemes letérni róla, és szabadon tekeregni a város holtágai körül. Összesen 16 félkör alakú holtág sorjázik a városban, amelyek a Hármas-Körös egykori nyomvonalát mutatják. A legszebb út, ha az Erzsébet hídon áttekerünk az Erzsébet ligetbe, és a velencei rokon után csak Sóhajok hídjának nevezett hantoskerti hídon jövünk vissza. Gyoma után véget ér a kerékpárút, a 46-os főúton lehet biciklizni 12 kilométert a tanyákkal tarkított békés rónaságon Csárdaszállásig. Az autós forgalom nem vészes. Csárdaszállásra begördülve vadnyugati hangulat fogad minket, a széles puszta közepén csak néhány kihaltnak tűnő tanya árválkodik a település szélén. Innen viszont kiváló bicikliút vezet 8 kilométer hosszan Mezőberényig. A város szélén forduljunk balra, majd a Hosszú-tó mellett eltekerve kijutunk a 47-es főútra. Itt ugyan nagy a forgalom, de jó minőségű bicikliút vezet mellette egészen az 5 kilométerre fekvő Köröstarcsáig, a Hármas-Körös hídjáig. Itt forduljunk balra, és a Körös bal partján biciklizzünk tovább, a gáton. Rázós földút, de megéri: a Körös-Maros Nemzeti Park területének legszebb része következik a Félhalmi-holtág mentén. Jobbra a Körös-part vadregényes fűz-nyár ligetei, vízben álló fákkal, balra a rónaságban őzek, hatalmas mezei nyulak és dürgő fácánok nyüzsögnek, mit sem törődve az emberrel. A gáton 20 kilométer az út, amely lezárja körtúránkat Gyomaendrőd felé.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket kerékpárral

A túrát a gyönyörű fa harangtornyáról híres Kölcse központjából indul. Innen áttekerünk a közeli Sonkádra, de még mielőtt a településre érkeznénk, utunk keresztezi a csodás vízi világot rejtő Öreg-Túr folyócskát. A falun átkelve 7,5 kilométert kell Tiszabecsre tekernünk, a főútról balra, egy játszótérnél térünk le, hogy elérjük a takaros kis települést. A legendás Tisza-túrák kiinduló bázisa Tiszabecs, hiszen itt lép be a Tisza Magyarország területére. A környék természeti szépségei visszaköszönnek Szabó Lőrinc Tücsökzene kötetben megjelent verseiben. A következő falu Milota, amely hatalmas dióligeteiről nevezetes. A kézzel feltörhető héjú, M10-es, népszerű diófajta nevében az M a település kezdőbetűjére utal. A következő község Tiszakóród, ahol megnézhetjük, ahogy a Túr a Tiszába ömlik a Nagybukónál. Szatmárcseke a következő állomás, amely titokzatos, csónak alakú fejfáiról nevezetes. A temető közepén, egy kis dombon a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a síremlékénél tehetjük tiszteletünket. Hangulatos, szatmári tájon, alma- és szilvaligetek között tekerve érjük el túránk egyik legérdekesebb pontját, Túristvándi települését, amelynek kiemelt látnivalója a gyönyörű, fából készült vízimalom, amelynek három alulcsapós vízikereke egész Közép-Európában ritkaságszámba megy. A műemlék épületben ma már malomtörténeti múzeum működik. Túristvándiból keleti irányban, az Öreg-Túr folyását követve gurulhatunk vissza túránk kiindulópontjához, Kölcsére.

Könnyed tekerés Tata és környékén

Az ország legkedveltebb útvonalát élvezhetjük, ha ezt a környéket választjuk, hiszen 2020-ban a Tatabánya és Tata között vezető szakasz nyerte az Év Kerékpárútja díjat. Ha nekivágunk a tekerésnek, jó, ha tudjuk, a Rákóczi Ferenc úti körforgalomnál csatlakozhatunk az Által-ér völgy jó minőségű, az autóforgalomtól teljes hosszában elválasztott kerékpárútra. Pár kilométer múlva Vértesszőlősre érünk, ahol érdemes ismeretséget kötnünk Samuval, a heidelbergi típusú előemberrel. Továbbtekerve a festői Öreg-tóhoz jutunk, amelynek partján haladva a hét évszázados várat is megcsodálhatjuk. A városon áthaladva elgurulunk a kalandos élményt kínáló Fényes ösvény tanösvényig. A kerékpárutat követve 8 kilométernyi lenyűgöző tájon haladva érjük el Dunaalmást, és vele együtt a Duna vonalát követő EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárútvonalat. Dunaalmáson érdemes megnézni a Lilla-forrást, majd kis pihenő után tekerhetünk vissza, esetleg vonatra is szállhatunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kerékpárút

biciklitúra

kerékpár

kerékpár útvonal

kerékpárút

kerékpáros turizmus

biciklizés

tavak

holtág

fertő-tó

szamos

tatai öreg-tó