Ezt az ékkövet látnod kell: milliárdokból újul meg a monumentális kastély

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt az ékkövet látnod kell: milliárdokból újul meg a monumentális kastély

A Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram első ütemében 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg nemcsak régi szépségüket nyerve vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodva, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek. A Zemplén ékköve, a Füzérradványban álló Károlyi-kastély is ezek közé tartozik.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.) koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei. A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.

Ilyen fel, - és megújítás alatt lévő műemlék a füzérradványi Károlyi-kastély is, amely a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt fejlesztési térségében az egyik legnagyobb turisztikai attrakció. Központi tematikája az egykori, 1930-as évekbeli kastélyszálló életének megidézése archív fotók, régi filmek, festmények, épület- és levéltári kutatások, valamint visszaemlékezések alapján.

A fejlesztés során cél, hogy a fogadó és vendéglátó terek berendezése, a parki attrakciók, illetve a kiállítási tematika is felidézzék a két világháború közötti világot, az egykori mindennapokat. A „kastélyszálló meglátogatása” jelenti a vezérmotívumot, amely végigkíséri a kastélyba érkező vendéget az épületben és a parkban is. A projekt keretében az építés-kivitelezési munkák tavaly ősszel befejeződtek. A kiállításépítés, a kastélyépület berendezése, a műtárgyak elhelyezése jelenleg is folyamatban van, hogy az idén kora őszi nyitás előtt régi pompájában fogadhassa ismét a látogatókat a füzérradványi Károlyi-kastély

- mondta el a HelloVidéknek Glázer Tamás ügyvezető igazgató.

Projektelemek:

 • A fejlesztés során cél, hogy a fogadó és vendéglátó terek berendezése, a parki attrakciók, illetve a kiállítási tematika is felidézzék az egykori kastélyszálló világát, mindennapjait. A „kastélyszálló meglátogatása” jelenti a vezérmotívumot, amely végigkíséri a kastélyba érkező vendéget az épületben és a parkban is.
 • A kastélyépület jelentős része megújul, az építészeti elemek restaurálásra kerülnek.
 • A földszinti egykori reprezentatív terek közösségi funkciót kapnak, kialakításra kerül a fogadótér, az ajándékbolt, a jegypénztár, a rendezvényterem és a kávézó.
 • Az épület tereinek többsége archív fotók alapján, de modern, interaktív eszközökkel is kiegészítve kiállítótérként újul meg.
 • A fejlesztés keretében a kilátótorony is megújul
 • A kastélyparkban a korábbi rekonstrukcióból kimaradt részek kertépítészeti rendezése valósul meg, a kastély közvetlen környezete és a díszudvar a történeti források alapján kerül helyreállításra.
 • A fejlesztés eredményeként egy természetközeli, jól beazonosítható, egyedi vonzerővel rendelkező attrakció jön létre. A számos digitális és interaktív eszköznek, újszerű megoldásnak köszönhetően a látogatók élményszerű módon ismerhetik meg a kastély történetét és a korabeli életmódot.
 • Múzeumpedagógiai foglalkozások, filmvetítések színesítik a különböző célcsoportoknak kínált szolgáltatásokat.
 • A kulturális rendezvényekre, konferenciákra, vállalati és családi eseményekre, tréningekre érkezőket rendezvényterem, szabaduló szoba, és VR-játékok is várják, olvasható a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram honlapján.

A kastély története

A Zempléni-hegységben álló füzérradványi kastély páratlan természeti környezetben fekszik, a Pajna-domb és a Korom-hegy lábánál, az egykori Károlyi-birtokon vízmosások, források, tisztások között. Egy 1844-es leírás szerint „gyönyörű vadakkal bővelkedő erdő” terült el a kastély mellett.

A mai kastély elődjének számító épületet a 16. század végén Réthey Péter építette, az akkor még Radvány nevű településen. I. Lipót király 1686-ban báró Károlyi Lászlónak, Szatmár vármegye örökös főispánjának adományozta az uradalmat. Ezt követően a radványi kastély a Károlyi család rezidenciájaként és uradalmi gazdasági központjaként működött. Károlyi László fia, gróf Károlyi Sándor kötötte meg a Rákóczi-féle szabadságharcot lezáró szatmári békét 1711-ben. A hatalmas íróasztal, amelyen a békeszerződést aláírták, ma is ott áll a füzérradványi kastélyban.

Károlyi László fia, István ismerte fel a kastélyban rejlő idegenforgalmi lehetőséget, a radványi kastélyt luxusszállóvá alakították át, amely 1938 és 1944 között fogadta az akkori magyar felső tízezer tagjait.

A kastély leírása

A kastély első ránézésre a romantika stílusát tükrözi, ám belülről igazi itáliai reneszánsz ejti ámulatba a látogatókat. A kastély épülete átmenet a neoreneszánsz és a romantika között. Az F alaprajzú épület déli és keleti szárnya emeletes, északi keresztszárnya földszintes, ezek határolják a kőmellvéddel elzárt díszudvart.

A kastélypark

A Károlyi kastély különleges klímájú angolparkja igazán mesés, és nem mellesleg 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebb és legnagyobb parkja. A 140 hektáros park több száz éves faóriásairól híres, látunk itt 250-300 éves tölgyeket, gyertyánokat, de a legnépszerűbb fa az 1721-ben ültetett, gigantikus Rákóczi platán a kastélyparkban csordogáló patak mellett. Közvetlenül mellette egy másik impozáns platánt is láthatunk. Ezek a különleges fák, az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. A XIX-XX. században változatos összetételű fenyőcsoportokkal ültették be a kastélykert külső részeit, és a teraszos franciakert is ekkor épült, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a parkra.

A hatalmas platán a park dísze

A járványhelyzet alatt is látogatható a kastélypark, de természetesen megcsappant a látogatói létszáma a korábbi hoz képest. Tárlatvezetésre is lehet jelentkezni, ahol részletesen bemutatják az angolparkot, amelyet 2013-2015 között egy parkrekonstrukció keretében felújítottak, ekkor alakították ki a nagy halastavat, a közel 100 hektárnyi területen. A park ikonikus fája a tekintélyes méretű juharlevelű platán: koronájának átmérője 50 méter, törzséé 7, 5 méter, azt mondják ez az ország legnagyobb platánfája. Egyesek szerint még 1721-ben ültették, de a parkfelújításkor a botanikusok az 1840-es évekre datálták az eredetét. A látogatók nagy kedvence, és már többször felvetették az ötletek az ide járók, hogy nevezhetnék az ország fája versenyre is.

A kastély gyönyörű angolparkja a felújítás ideje alatt is díjmentesen látogatható a hét minden napján.

 • Téli nyitva tartás: 8.00-18.00 óra között (október 31-től)
 • Nyári nyitva tartás: 07.00-20.00 óra között (április 1-től)
 • Vezetett parktúrák indulnak keddtől vasárnapig 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 órakor.
 • Előzetes egyeztetés után egyéb időpontban is van lehetőség parktúrára: 06/70/902-3212.
 • Egyéni időpontok egyeztetése pénteken 12:00 óráig lehetséges.

Címlapkép: NÖF

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zemplén

füzérradvány

károlyi-kastély

kastély

felújítás

nemzeti kastélyprogram

nöf

milliárdok