Őrület, mennyien keresik fel ezt a magyar régiót: vajon mi a vidéki térség titka?

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Őrület, mennyien keresik fel ezt a magyar régiót: vajon mi a vidéki térség titka?

A turizmus fejlődési pályája új szakaszba lépett azzal, hogy 2020 őszén megtörtént a 11 turisztikai térség kijelölése. A cél a turisztikai feladatok ellátásnak hatékonyabbá tétele, jól értelmezhető és körülhatárolható fogadóterületek létrehozása volt. Emellett fontos szempont volt, hogy a térségek a turisták számára is egymástól jól megkülönböztethetőek legyenek. Így jött létre a korábbi Közép-Dunántúl helyett a Győr-Pannonhalma turisztikai térség. A Magyar Turisztikai Ügynökség és Dr. Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke osztott meg számos érdekességet velünk.

A koronavírus-járvány 2020. márciusi hazai megjelenése és a kormány prevenciós intézkedései számos kereskedelmi szálláshelyet bezárásra kényszerítettek. 2020 első tíz hónapjában kevesebb működési egység üzemelt 2019 azonos időszakához képest, kivétel 2020. január, amikor 25-tel több volt ez aszám. A mélypont 2020. áprilisa volt. Ebben a hónapban 593 db-bal (53%-os visszaesés) kevesebb panzió és 517 db-bal (53%-os visszaesés) kevesebb szálloda működött. Legnagyobb visszaesés a kempingeknél volt megfigyelhető, ahol 2020 áprilisában mindössze a 2019 azonos időszakában mért működő egységek 18%-a üzemelt.

Ahogy aztán a járványadatok javultak, egyre közelebb került a nyitás, viszont ehhez a szektor részvevőinek nagy segítségre volt szüksége. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program a legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja, amelynek célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye. A Program zászlóshajójaként útjára indított Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció 2017-től 2030-ig tartó futamideje alatt összesen 300 milliárd forintos keret teszi lehetővé a szálláshelyek minőségi megújulását, szintlépését.

Elmondhatjuk, hogy nagyjából visszakapaszkodott a turizmus a nyitás után, a szálláshelyek fel vannak töltve, de a gazdagabb régiók idősebb turistái, jellemzően a németek közül sokan elmaradtak, egyfajta vendégcsere történt, helyettük a magyar turisták utaztak idén belföldön többet. Persze azt az árszintet a szállások tekintetében magyar turistákkal nem tudjuk elérni, hiszen kevesebb szolgáltatást vesznek általában igénybe, mint a külföldiek, nem járnak úgy étterembe és a többi. A kormány turizmusfejlesztési stratégiája, a Kisfaludy Program egyedülálló, ez az első célzott ágazati stratégia, és minden részágát fejleszti a turizmusnak, a sportturizmust, egészségturizmust, az agroturizmust vagy falusi turizmust, ez utóbbinál például szobánként egymillió forintot kaphattak fejlesztésre a vendéglátók

- mondta el Dr. Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke a HelloVidék kérdésére.

Statisztikai régió: Közép-Dunántúl

A korábban Közép-Dunántúl régiónak nevezett vidék ma már nem létezik turisztikai kategóriaként, de a hét magyarországi statisztikai régió egyike továbbra is. Három megye, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém alkotja, központja Székesfehérvár. A régió legnagyobb területű települése Sárbogárd, a legkisebb Újbarok, a legnagyobb népességű Székesfehérvár, a legkisebb népességű pedig Megyer.

A régiót alkotó megyék közül mindhárom kiemelt szerepet töltött be a magyar történelemben: a régióközpont, a királyok városaként emlegetett Székesfehérvár a Komárom-Esztergom megyei Esztergommal együtt az ország első fővárosai voltak; előbbi város több mint ötszáz éven keresztül koronázóváros és királyi székhely volt, utóbbi a mai napig a magyar katolikus egyház központja. Veszprém városra a királynék városaként szokás hivatkozni. Mindezek mellett mindhárom város püspöki illetve érseki székhely.

Az új turisztikai térség: Győr-Pannonhalma

Mivel a cikkünk témája a turizmus, ezért ezt az új kategóriát használjuk hazánk ilyetén bemutatására, a konkrét adatokat a Magyar turisztikai Ügynökség osztotta meg a HelloVidékkel. A Győr-Pannonhalma turisztikai térség nevesítésével egy könnyen bejárható, számos kulturális értéket tartogató desztináció jött létre. A térséghez tartozó települések a következők: Abda, Ásványráró, Dunakiliti, Dunaszeg, Dunasziget, Gönyű, Győr, Győrladamér, Győrújbarát, Halászi, Hédervár, Hegyeshalom, Ikrény, Kimle, Kunsziget, Lébény, Lipót, Mosonmagyaróvár, Nyúl, Pannonhalma, Rajka.

Szignifikánsan érezzük a megmozdulást, jól beindult a turizmus, elégedettek vagyunk. Igaz, a németek helyett most főleg magyarok jönnek, csehek és lengyelek csak szórványosan, ez utóbbiak inkább Hajdúszoboszlót és a környékét részesítik előnyben. A Balatontól és a fővárostól messze el van maradva ez a régió, a többihez mérten közepesen népszerű. Pannonhalmát a vallási és a borturisták, míg Győrt a sportturisták látogatják előszeretettel. A borturizmus nemcsak a borfogyasztást jelenti, hanem minden alkoholos italra vonatkozik, a pannonhalmi pálinka pedig lassan világhírű. A legtöbben Németországból érkeznek ide, a turisták 23 százaléka, a V4 országokból 13 százalék, Ausztriából 15 százalék, a turisták 40 százaléka pedig a Balaton valamelyik részénél kötött ki, ami persze rendesen felhajtotta az árakat. Ez a turistáknak nem tett jót, de nekünk, vendéglátóknak igen

- összegzett Dr. Mörk László.

A térség kiemelt látnivalói

Pannonhalma

Az ország ikonikus pontja, a világörökség részeként a Bencés Főapátság monumentális épülete és környezete kiemelkedő látogatói élményt biztosít. A kulturális turizmus mellett hangsúlyos a desztináció aktív turisztikai kínálata, de kiemelt vonzerőt jelentenek a fürdők, valamint a tudományos élményközpontok. A turisztikai mutatószámok emelkedéséhez jelentősen hozzájárul a pannonhalmi gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztése, a megújult mosonmagyaróvári vár, valamint a Győr és Pannonhalma településeket összekötő 17,7 km-es kerékpárút is. A Szigetközben jelentősen javult a víziturizmust kiszolgáló infrastruktúra, új vízitúra megállópontok, csónaktárolók, vizesblokkok jöttek létre és új eszközöket is beszereztek.

Győr

Magyarország észak-nyugati csücskében terül el Győr-Szigetköz-Pannonhalma háromszöge, mely különleges kalandokkal várja az utazókat. A Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca találkozásánál fekvő Győr Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa, mely a barokkból fennmaradt, szépséges látnivalók mellett futurisztikus, interaktív programokkal is szolgál minden korosztály számára. Egyedülálló keresztény kultúrtörténeti örökséggel várja Pannonhalma, melynek monostora 1996 óta a Világörökség része, és ahol a legendás szerzetesrend mindmáig éli dolgos hétköznapjait. Szigetköz pedig több mint 800 kilométernyi vízi úttal és Duna menti kerékpárúttal biztosítja a terepet az aktív pihenéshez.

Lipót

Ez a kis település gyógyvizéről híres a környéken, és mindössze 30 kilométerre fekszik Győrtől. Sokan kedvelik az itt működő termálfürdőt és strandot, amihez a kedvező jegyárak is hozzájárulnak, ráadásul a fürdőbelépő a szaunahasználatot is magában foglalja. Felnőtteknek mindössze 3500 forintért a szolgáltatásaikat jelenleg.

Szigetköz

A Nagy-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében fekvő Szigetköz az ország egyik legkedveltebb vízitúrázó helye. Ártéri erdők, hódok, gémek, kócsagok és vadkacsák teszik izgalmassá az evezést. Kezdőknek és haladóknak egyaránt érdemes vízre szállni itt.

A környék is csodaszép

Tata

Mintha egy festményről kelt volna életre a város: közepén az Öreg-tó terül el, partján a tatai várral. Nem messze egy pompás kastély áll, de láthat itt vízimalmot, sétálhat angolkertben, megmászhatja a Kálvária-domb kilátóját, és persze takaros templomokba is beleshet.

Zirc

A város jelképe a ciszterci apátsági templom, de – szintén a cisztercieknek köszönhetően – egy halastó köré telepített, 20 hektáros arborétumot is felfedezhet. Érdemes a Reguly Antal Múzeum és Alkotóházba is betérni, ahol letűnt korok mesterségei kelnek életre.

A Cuha-völgy

A Győr közelében fekvő, vadregényes szépségű Cuha-völgyben különböző nehézségi fokú pályákon próbálhatja ki bárki a sziklamászást. Via ferráták, azaz vasalt utak lesznek a segítségére: fixen beszerelt fémkábelek, létrák, hidak és lépcsőfokok biztosítják a biztonságos túrázást.

A bábolnai ménes

Kevés olyan hely van a világon, ahol több mint két évszázada foglalkoznak lótenyésztéssel – Bábolna egy közülük. Itt a ménesudvaron, az istállón és a kocsigyűjteményen kívül egy ménestörténeti kiállítás is helyet kapott.

Pápa

A város főterének közelében található a barokk jegyeket is viselő, copf stílusban épült katolikus nagytemplom, az Esterházy-kastély és a Kékfestő Múzeum, ahol az egykori Kluge cég munkásságát, műhelyét és kékfestő berendezéseit ismerheti meg.

Itt töltött vendégéjszakák

2010 és 2019 között a térségi vendég- és vendégéjszaka-számok majdnem megduplázódtak. Míg 2019-ben a külföldi vendégéjszakák voltak többségben a szálláshelyeken, 2020-ban ez az arány a járványhelyzet hatására megfordult, és a belföldiek adták a teljes forgalom 60%-át.

A Győr-Pannonhalma turisztikai térséghez tartozó 20 település közül a legnagyobb szálláshelyi forgalom Győrben van, a vendégek közel 60 százaléka itt száll meg. Ezt követi sorrendben Mosonmagyaróvár, Lipót, Hegyeshalom, Abda és Dunakiliti. Ez a hat település adja a teljes turisztikai térség szálláshelyi forgalmának 91%-át. A mobilcella adatok alapján kiemelkedő az egynapos látogatások száma a Pannonhalmi Főapátságnál, Győr belvárosában, az Audi Hungária Látogatóközpontjában, az Eurovelo kerékpárút térségbeli szakaszán és a Szigetközben Ásványrárónál, a vízitúrákhoz kapcsolódóan.

Legtöbben Győr-Moson-Sopron megyéből érkeznek, de sokan utaznak ide Budapestről, Komárom-Esztergom, Veszprém, Pest és Vas megyékből is. A küldőpiacokat vizsgálva népszerű úti cél a Németországból, Csehországból, Ausztriából, Romániából, Szlovákiából és Lengyelországból vendégek körében.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

közép-dunántúl

győr-moson-sopron megye

győr

pannonhalma

magyar turisztikai ügynökség

dr. mörk lászló

utazás belföldön