Őrület, mennyien keresik fel ezt a magyar régiót: vajon mi a vidéki térség titka?

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Őrület, mennyien keresik fel ezt a magyar régiót: vajon mi a vidéki térség titka?

A turizmus fejlődési pályája új szakaszba lépett azzal, hogy 2020 őszén megtörtént a 11 turisztikai térség kijelölése. A cél a turisztikai feladatok ellátásnak hatékonyabbá tétele, jól értelmezhető és körülhatárolható fogadóterületek létrehozása volt. Emellett fontos szempont volt, hogy a térségek a turisták számára is egymástól jól megkülönböztethetőek legyenek. Így jött létre a korábbi Közép-Dunántúl helyett a Győr-Pannonhalma turisztikai térség. A Magyar Turisztikai Ügynökség és Dr. Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke osztott meg számos érdekességet velünk.

A koronavírus-járvány 2020. márciusi hazai megjelenése és a kormány prevenciós intézkedései számos kereskedelmi szálláshelyet bezárásra kényszerítettek. 2020 első tíz hónapjában kevesebb működési egység üzemelt 2019 azonos időszakához képest, kivétel 2020. január, amikor 25-tel több volt ez aszám. A mélypont 2020. áprilisa volt. Ebben a hónapban 593 db-bal (53%-os visszaesés) kevesebb panzió és 517 db-bal (53%-os visszaesés) kevesebb szálloda működött. Legnagyobb visszaesés a kempingeknél volt megfigyelhető, ahol 2020 áprilisában mindössze a 2019 azonos időszakában mért működő egységek 18%-a üzemelt.

Ahogy aztán a járványadatok javultak, egyre közelebb került a nyitás, viszont ehhez a szektor részvevőinek nagy segítségre volt szüksége. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program a legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja, amelynek célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye. A Program zászlóshajójaként útjára indított Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció 2017-től 2030-ig tartó futamideje alatt összesen 300 milliárd forintos keret teszi lehetővé a szálláshelyek minőségi megújulását, szintlépését.

Elmondhatjuk, hogy nagyjából visszakapaszkodott a turizmus a nyitás után, a szálláshelyek fel vannak töltve, de a gazdagabb régiók idősebb turistái, jellemzően a németek közül sokan elmaradtak, egyfajta vendégcsere történt, helyettük a magyar turisták utaztak idén belföldön többet. Persze azt az árszintet a szállások tekintetében magyar turistákkal nem tudjuk elérni, hiszen kevesebb szolgáltatást vesznek általában igénybe, mint a külföldiek, nem járnak úgy étterembe és a többi. A kormány turizmusfejlesztési stratégiája, a Kisfaludy Program egyedülálló, ez az első célzott ágazati stratégia, és minden részágát fejleszti a turizmusnak, a sportturizmust, egészségturizmust, az agroturizmust vagy falusi turizmust, ez utóbbinál például szobánként egymillió forintot kaphattak fejlesztésre a vendéglátók

- mondta el Dr. Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke a HelloVidék kérdésére.

Statisztikai régió: Közép-Dunántúl

A korábban Közép-Dunántúl régiónak nevezett vidék ma már nem létezik turisztikai kategóriaként, de a hét magyarországi statisztikai régió egyike továbbra is. Három megye, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém alkotja, központja Székesfehérvár. A régió legnagyobb területű települése Sárbogárd, a legkisebb Újbarok, a legnagyobb népességű Székesfehérvár, a legkisebb népességű pedig Megyer.

A régiót alkotó megyék közül mindhárom kiemelt szerepet töltött be a magyar történelemben: a régióközpont, a királyok városaként emlegetett Székesfehérvár a Komárom-Esztergom megyei Esztergommal együtt az ország első fővárosai voltak; előbbi város több mint ötszáz éven keresztül koronázóváros és királyi székhely volt, utóbbi a mai napig a magyar katolikus egyház központja. Veszprém városra a királynék városaként szokás hivatkozni. Mindezek mellett mindhárom város püspöki illetve érseki székhely.

Az új turisztikai térség: Győr-Pannonhalma

Mivel a cikkünk témája a turizmus, ezért ezt az új kategóriát használjuk hazánk ilyetén bemutatására, a konkrét adatokat a Magyar turisztikai Ügynökség osztotta meg a HelloVidékkel. A Győr-Pannonhalma turisztikai térség nevesítésével egy könnyen bejárható, számos kulturális értéket tartogató desztináció jött létre. A térséghez tartozó települések a következők: Abda, Ásványráró, Dunakiliti, Dunaszeg, Dunasziget, Gönyű, Győr, Győrladamér, Győrújbarát, Halászi, Hédervár, Hegyeshalom, Ikrény, Kimle, Kunsziget, Lébény, Lipót, Mosonmagyaróvár, Nyúl, Pannonhalma, Rajka.

Szignifikánsan érezzük a megmozdulást, jól beindult a turizmus, elégedettek vagyunk. Igaz, a németek helyett most főleg magyarok jönnek, csehek és lengyelek csak szórványosan, ez utóbbiak inkább Hajdúszoboszlót és a környékét részesítik előnyben. A Balatontól és a fővárostól messze el van maradva ez a régió, a többihez mérten közepesen népszerű. Pannonhalmát a vallási és a borturisták, míg Győrt a sportturisták látogatják előszeretettel. A borturizmus nemcsak a borfogyasztást jelenti, hanem minden alkoholos italra vonatkozik, a pannonhalmi pálinka pedig lassan világhírű. A legtöbben Németországból érkeznek ide, a turisták 23 százaléka, a V4 országokból 13 százalék, Ausztriából 15 százalék, a turisták 40 százaléka pedig a Balaton valamelyik részénél kötött ki, ami persze rendesen felhajtotta az árakat. Ez a turistáknak nem tett jót, de nekünk, vendéglátóknak igen

- összegzett Dr. Mörk László.

A térség kiemelt látnivalói

Pannonhalma

Az ország ikonikus pontja, a világörökség részeként a Bencés Főapátság monumentális épülete és környezete kiemelkedő látogatói élményt biztosít. A kulturális turizmus mellett hangsúlyos a desztináció aktív turisztikai kínálata, de kiemelt vonzerőt jelentenek a fürdők, valamint a tudományos élményközpontok. A turisztikai mutatószámok emelkedéséhez jelentősen hozzájárul a pannonhalmi gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztése, a megújult mosonmagyaróvári vár, valamint a Győr és Pannonhalma településeket összekötő 17,7 km-es kerékpárút is. A Szigetközben jelentősen javult a víziturizmust kiszolgáló infrastruktúra, új vízitúra megállópontok, csónaktárolók, vizesblokkok jöttek létre és új eszközöket is beszereztek.

Győr

Magyarország észak-nyugati csücskében terül el Győr-Szigetköz-Pannonhalma háromszöge, mely különleges kalandokkal várja az utazókat. A Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca találkozásánál fekvő Győr Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa, mely a barokkból fennmaradt, szépséges látnivalók mellett futurisztikus, interaktív programokkal is szolgál minden korosztály számára. Egyedülálló keresztény kultúrtörténeti örökséggel várja Pannonhalma, melynek monostora 1996 óta a Világörökség része, és ahol a legendás szerzetesrend mindmáig éli dolgos hétköznapjait. Szigetköz pedig több mint 800 kilométernyi vízi úttal és Duna menti kerékpárúttal biztosítja a terepet az aktív pihenéshez.

Lipót

Ez a kis település gyógyvizéről híres a környéken, és mindössze 30 kilométerre fekszik Győrtől. Sokan kedvelik az itt működő termálfürdőt és strandot, amihez a kedvező jegyárak is hozzájárulnak, ráadásul a fürdőbelépő a szaunahasználatot is magában foglalja. Felnőtteknek mindössze 3500 forintért a szolgáltatásaikat jelenleg.

Szigetköz

A Nagy-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében fekvő Szigetköz az ország egyik legkedveltebb vízitúrázó helye. Ártéri erdők, hódok, gémek, kócsagok és vadkacsák teszik izgalmassá az evezést. Kezdőknek és haladóknak egyaránt érdemes vízre szállni itt.

A környék is csodaszép

Tata

Mintha egy festményről kelt volna életre a város: közepén az Öreg-tó terül el, partján a tatai várral. Nem messze egy pompás kastély áll, de láthat itt vízimalmot, sétálhat angolkertben, megmászhatja a Kálvária-domb kilátóját, és persze takaros templomokba is beleshet.

Zirc

A város jelképe a ciszterci apátsági templom, de – szintén a cisztercieknek köszönhetően – egy halastó köré telepített, 20 hektáros arborétumot is felfedezhet. Érdemes a Reguly Antal Múzeum és Alkotóházba is betérni, ahol letűnt korok mesterségei kelnek életre.

A Cuha-völgy

A Győr közelében fekvő, vadregényes szépségű Cuha-völgyben különböző nehézségi fokú pályákon próbálhatja ki bárki a sziklamászást. Via ferráták, azaz vasalt utak lesznek a segítségére: fixen beszerelt fémkábelek, létrák, hidak és lépcsőfokok biztosítják a biztonságos túrázást.

A bábolnai ménes

Kevés olyan hely van a világon, ahol több mint két évszázada foglalkoznak lótenyésztéssel – Bábolna egy közülük. Itt a ménesudvaron, az istállón és a kocsigyűjteményen kívül egy ménestörténeti kiállítás is helyet kapott.

Pápa

A város főterének közelében található a barokk jegyeket is viselő, copf stílusban épült katolikus nagytemplom, az Esterházy-kastély és a Kékfestő Múzeum, ahol az egykori Kluge cég munkásságát, műhelyét és kékfestő berendezéseit ismerheti meg.

Itt töltött vendégéjszakák

2010 és 2019 között a térségi vendég- és vendégéjszaka-számok majdnem megduplázódtak. Míg 2019-ben a külföldi vendégéjszakák voltak többségben a szálláshelyeken, 2020-ban ez az arány a járványhelyzet hatására megfordult, és a belföldiek adták a teljes forgalom 60%-át.

A Győr-Pannonhalma turisztikai térséghez tartozó 20 település közül a legnagyobb szálláshelyi forgalom Győrben van, a vendégek közel 60 százaléka itt száll meg. Ezt követi sorrendben Mosonmagyaróvár, Lipót, Hegyeshalom, Abda és Dunakiliti. Ez a hat település adja a teljes turisztikai térség szálláshelyi forgalmának 91%-át. A mobilcella adatok alapján kiemelkedő az egynapos látogatások száma a Pannonhalmi Főapátságnál, Győr belvárosában, az Audi Hungária Látogatóközpontjában, az Eurovelo kerékpárút térségbeli szakaszán és a Szigetközben Ásványrárónál, a vízitúrákhoz kapcsolódóan.

Legtöbben Győr-Moson-Sopron megyéből érkeznek, de sokan utaznak ide Budapestről, Komárom-Esztergom, Veszprém, Pest és Vas megyékből is. A küldőpiacokat vizsgálva népszerű úti cél a Németországból, Csehországból, Ausztriából, Romániából, Szlovákiából és Lengyelországból vendégek körében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

közép-dunántúl

győr-moson-sopron megye

győr

pannonhalma

magyar turisztikai ügynökség

dr. mörk lászló

utazás belföldön