Tömegek özönlenek ebbe az eldugott magyar régióba: vajon mi a titkuk?

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Tömegek özönlenek ebbe az eldugott magyar régióba: vajon mi a titkuk?

A turizmus fejlődési pályája új szakaszba lépett azzal, hogy 2020 őszén megtörtént a 11 turisztikai térség kijelölése. A cél a turisztikai feladatok ellátásnak hatékonyabbá tétele, jól értelmezhető és körülhatárolható fogadóterületek létrehozása volt. Emellett fontos szempont volt, hogy a térségek a turisták számára is egymástól jól megkülönböztethetőek legyenek. Így jött létre a korábbi Dél-Dunántúl turisztikai régió helyett a Pécs-Villány turisztikai térség. Igazi kulturális és borgasztronómiai élményhalmaz várja a turistákat a Dunántúl déli részén, a Pécs-Villány turisztikai térségben.

A koronavírus-járvány 2020. márciusi hazai megjelenése és a kormány prevenciós intézkedései számos kereskedelmi szálláshelyet bezárásra kényszerítettek. 2020 első tíz hónapjában kevesebb működési egység üzemelt 2019 azonos időszakához képest, kivétel 2020. január, amikor 25-tel több volt ez aszám. A mélypont 2020. áprilisa volt. Ebben a hónapban 593 db-bal (53%-os visszaesés) kevesebb panzió és 517 db-bal (53%-os visszaesés) kevesebb szálloda működött. Legnagyobb visszaesés a kempingeknél volt megfigyelhető, ahol 2020 áprilisában mindössze a 2019 azonos időszakában mért működő egységek 18%-a üzemelt.

Ahogy aztán a járványadatok javultak, egyre közelebb került a nyitás, viszont ehhez a szektor részvevőinek nagy segítségre volt szüksége. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program a legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja, amelynek célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye. A Program zászlóshajójaként útjára indított Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció 2017-től 2030-ig tartó futamideje alatt összesen 300 milliárd forintos keret teszi lehetővé a szálláshelyek minőségi megújulását, szintlépését.

A turizmus fejlődési pályája új szakaszba lépett azzal, hogy 2020 őszén megtörtént a 11 turisztikai térség kijelölése. A cél a turisztikai feladatok ellátásnak hatékonyabbá tétele, jól értelmezhető és körülhatárolható fogadóterületek létrehozása volt. Emellett fontos szempont volt, hogy a térségek a turisták számára is egymástól jól megkülönböztethetőek legyenek.

Elmondhatjuk, hogy nagyjából visszakapaszkodott a turizmus a nyitás után, a szálláshelyek fel vannak töltve, de a gazdagabb régiók idősebb turistái, jellemzően a németek közül sokan elmaradtak, egyfajta vendégcsere történt, helyettük a magyar turisták utaztak idén belföldön többet. Persze azt az árszintet a szállások tekintetében magyar turistákkal nem tudjuk elérni, hiszen kevesebb szolgáltatást vesznek általában igénybe, mint a külföldiek, nem járnak úgy étterembe és a többi. A kormány turizmusfejlesztési stratégiája, a Kisfaludy Program egyedülálló, ez az első célzott ágazati stratégia, és minden részágát fejleszti a turizmusnak, a sportturizmust, egészségturizmust, az agroturizmust vagy falusi turizmust, ez utóbbinál például szobánként egymillió forintot kaphattak fejlesztésre a vendéglátók

- mondta el Dr. Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke a HelloVidék kérdésére.

Statisztikai régió: Dél-Dunántúl

Dél-Dunántúl a hét magyarországi statisztikai régió egyike, az ország délnyugati részében helyezkedik el. Baranya megye, Somogy megye és Tolna megye alkotja ezt a régiót, melynek központja Pécs. Három megye alkotja:

1. Baranya megye

Baranya megye legfőbb látnivalóját Pécs városa jelenti mediterrán hangulatú utcáival, a világörökség részét képező ókeresztény sírkamráival, középkori és török kori emlékeivel, valamint különleges múzeumaival (Victor Vasarely Múzeum, Csontváry Múzeum, Zsolnay Múzeum). A megye látványos történelmi emléke még a mohács történelmi emlékhely, Szigetvár történelmi központja és a szigetvári vár, a siklósi vár, a pécsváradi vár és a magyaregregyi Márévár. A megye számos védett természeti értéket rejt (abaligeti cseppkőbarlang, szársomlyói természetvédelmi terület a villányi kőbánya őslénybemutatója). A Kelet-Mecsek erdői között megbújó aprófalvak a múltat idéző érintetlen faluképet mutatnak (Kisújbánya, Óbánya, Püspökszentlászló). Kedvelt üdülőhelyek a megye tavai közül az Abaligeti-tó, az orfűi tavak és a pécsváradi Dombay-tó. A gyógyturizmus központjai a harkányi, sikondai és szigetvári gyógyfürdők. A megye legjelentősebb kulturális eseménye a mohácsi busójárás, melyen a hagyományos maszkás busók felvonulása, közönség szórakoztatása mellett láthatóak a helyi sokác (horvát) közösség szokásai (néptánc, népdal éneklés, tambura zenekarok előadásai) és számos hagyományos ugyanakkor látványos attrakció. A turisztikai programjai között említésre méltóak még az októberben tartott villányi borfesztivál és pécsváradi leányvásár. Az ökoturizmus kedvelőinek érdemes ellátogatniuk Gyűrűfű településre.

2. Somogy megye

A megye fő turisztikai vonzerejét a Balaton déli partjának üdülőtelepülései, Kaposvár, a megyeszékhely látnivalói, a Somogyi-dombság csendes, gondozott falvaiban gyakorolt falusi vendéglátás, a megyeszerte megtalálható gyógyfürdők jelentik. A természetjárók kedvelt célpontjai a megye nagy kiterjedésű erdői, valamint a Dunántúl egyik legszebb tája, a dél-balatoni borvidék. Különleges élményt kínál a szántódi uradalmi majorság, a kaposmérői Völgy (ősmagyar jurta és lovasíjász-bemutató), a somogyvámosi Krisna-falu és a megye három kisvasútja (mesztegnyői erdei vasút, a kaszói kisvasút, Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút). A megye múzeumai közül megemlíthető például a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, a Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, a niklai Berzsenyi-kúria vagy a göllei Fekete István Emlékház.

3. Tolna megye

Turisztikai szempontból a fő vonzerőt a Duna, az erdők (Gemenc, Gyulaj), a Sárköz vidékének népművészete és a Szekszárdi-dombság történelmi borvidéke jelentik. Sok érdeklődőt vonzanak a szüreti népszokásokat bemutató Szekszárdi Szüreti Fesztivál rendezvényei.

Az új turisztikai térség: Pécs-Villány

Mivel a cikkünk témája a turizmus, ezért ezt az új kategóriát használjuk hazánk ilyetén bemutatására, a konkrét adatokat a Magyar turisztikai Ügynökség osztotta meg a HelloVidékkel. A Pécs-Villány turisztikai térség nevesítésével egy könnyen bejárható, számos kulturális értéket tartogató desztináció jött létre. A térséghez tartozó települések a következők: Abaliget, Csarnóta, Cserkút, Drávacsehi, Harkány, Kisharsány, Kővágószőlős, Kovácsszénája, Magyarhertelend, Nagyharsány, Óbánya, Orfű, Palkonya, Pécs, Pécsvárad, Pogány, Siklós, Szaporca, Tésenfa, Villány, Villánykövesd, Zengővárkony

A Pécs-Villány térség utánozhatatlan varázsát az egyedülálló hangulatú, több ezer éves történelmi múltról tanúskodó épületei, az egymás mellett kéz a kézben élő kultúrák, valamint a borvidék kínálta egyedi kulináris élmények adják. A térség éghajlatában és hangulatában is érzékelhető a mediterrán hatás, amely télen-nyáron hívogatóvá teszi a vidéket.

Kiemelt látnivalók

Pécs tökéletes helyszín arra, hogy történelmi korokon átívelő sétákat tegyünk a varázslatos hangulatú utcákon, és megtekintsük a világörökség részét képező ókeresztény sírkamrákat és a páratlan kultúrtörténeti kincseket. Pécs többek között kulturális értékeinek és programjainak köszönhetően 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet kapott.

Pécs

Pécs centruma maga az élő történelem, egymást érik a különböző korok műemlékei: a római és középkori örökség mellett egyedülálló, lélegzetelállító állapotban fennmaradt török emlékek találhatóak, és a Zsolnay-örökséget is megcsodálhatjuk.

A négytornyú Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház, más néven a pécsi bazilika a város egyik legkáprázatosabb és legikonikusabb jelképe. Története egészen a XI. századig vezethető vissza, mai formáját azonban csak a XIX. század végén nyerte el. A templomba belépve kék és arany színekben pompázó belső tér fogadja a látogatókat. Az altemplomban található a híres költő és püspök, Janus Pannonius síremléke. Érdemes meghallgatni a Székesegyház orgonajátékát, melynek egyedülálló élményéről a legnagyobb mechanikus csúszkaládás templomi orgona gondoskodik.

Villányi borvidék

Különleges élmények várják a borok szerelmeseit délen, a napsütötte tájon, ahol meglátogathatjuk az egyedülálló borokat termelő pincészeteket, és megkóstolhatjuk a tájegység jellegzetes, máshol nem kapható borait.

Harkány

Ideális célpont lehet a gyógyulni vágyók számára, hiszen itt található Közép-Európa egyik leghíresebb fürdőhelye.

A Mecsek

Remek adottságaiból kifolyólag ezt a környéket mintha természetjárásra teremtették volna. A kirándulás szerelmeseit bakancsos túrák várják az ország legszebbjei közé tartozó útvonalakon: a Nyugat-Mecsek legérdekesebb hegye a varázslatos sziklaképződményeiről, pálos kolostorának romjairól, fantasztikus kilátóhelyeiről ismert 592 méteres Jakab-hegy. A Hetvehelyhez közeli Sás-völgyben húzódó Lombkorona sétány és tanösvény a kihelyezett tájékoztató táblákkal segíti az erdő alsó szintjeiről nem látható lombkoronaszint élővilágának megismerését.

Barlangi túrák, termálfürdők, vízi kalandok

A Mecsekben számos barlang található: kényelmesen bejárhatja a 2000 méter hosszú, gyógyító klímával rendelkező Abaligeti-cseppkőbarlangot, vagy választhat egy extrém overallos túrát az orfűi Mészégető-források-barlangjában. A közelben található a Tettyei Mésztufa-barlang, mely több mint száz éve ismert. A barlang félelmetes sárkányinstallációkkal és oktatóanyagokkal várja a természetjárókat. Az Óbányai-völgy lélegzetelállító vízi csodái: a Ferde-vízesés és a Csepegő-szikla, azOrfűi halastavak, de vízitúrát tehetünk a Dráván és a Fekete-vízen Vaslapon sült pisztrángot kóstolhatunk az óbányai pisztrángos tavak melletti hangulatos fogadókban.

Gemenc

Gemenc az ország legnagyobb, zömében erdővel borított ártere, melynek hossza 30 kilométer, szélessége pedig mintegy 7 kilométer. A növényzetet az egész területen a vízjárás határozza meg: a jellegadó fák a legtöbb helyen a fűzfafélék közé tartoznak, ezen belül a mélyebben fekvő területeken füzek, a magasabbakon nyárfák telepedtek meg nagyobb arányban. Világhírűvé a nagyvadállománya tette: itt él az ország legszebb, legértékesebb trófeáit növesztő gímszarvas-állománya, de rengeteg az őz és a vaddisznó is.

Középkori váremlékek a környéken

Szigetvári vár

Magyarország egyik leghíresebb vára 1566-ban írta be magát Európa történelmébe, amikor Zrínyi Miklós várkapitány 2500 magyar és horvát katonájával megállította Szulejmán szultán százezres seregét. Az erődítmény a mai napig áll, és látványos kiállítás mutatja be Szigetvár ostromát és a csatában használt harci eszközöket.

Siklósi vár

Magyarország egyik legépebben megmaradt erődítménye a Tenkes alján, Siklós városának közepén, egy magaslaton emelkedik. Legfontosabb elemei még a középkorban épültek, ám építészetileg minden korszak nyomot hagyott rajta. A Siklósi Vár magja maga a várkastély, melyet várfalak, tornyok és bástyák öveznek. Itt forgatták az egyik leghíresebb magyar tévésorozatot, A Tenkes kapitányát.

Látnivalók a közelben

Dél-Balaton

A Dél-Balatoni Borút látogatható pincészetei remek időtöltéssel kecsegtetnek, míg kissé távolabb a parttól a nemzeti történelmi emlékhely, Somogyvár helyezkedik el.

Zselic

A Zselic szelíd lankái és élővilága páratlan természeti értéket képviselnek. A fényszennyezettségtől mentes vidéknek hála csodálatos látvánnyal szolgál az éjszakai égbolt a Zselici Csillagparkban. A dombságon halad át Rockenbauer Pál Déldunántúli Kéktúra útvonala is.

Baja

Baján mintegy negyven műemlék és városképi jelentőségű épület található, melyeket a város legkedveltebb közlekedési eszközével, a városnéző kisvasúttal könnyedén megtekinthet. Ha itt járunk, kóstoljuk meg a híres bajai halászlevet is, valamint a Hajós-Bajai borvidék kiváló borait.

Szekszárd

Tolna megye központja a legkisebb megyei jogú város és egyben megyeszékhely az országban. A város központjában található Béla térnél meghallgathatjuk Közép-Európa legnagyobb egyhajós templomának a lenyűgöző harangjátékát. A Szekszárdi borvidék lankáiról származó szekszárdi bikavér a minőségi borélvezők kedvence lesz itt.

A Pécs-Villány turisztikai térség fontosabb adatai

2019-ben a Pécs-Villány turisztikai térség szálláshelyei összesen több mint 346 ezer vendéget és 855 ezer vendégéjszakát regisztráltak; a vendégek száma 8,9%-kal, a vendégéjszakák száma 11,7%-kal nőtt 2018-hoz képest.

  • a belföldi vendégek száma (289 ezer) 2018-hoz képest 8,7%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma (679 ezer) 14,6%-kal emelkedett.
  • a külföldi vendégek száma (57 ezer) 10,4%-kal nőtt, a külföldi vendégéjszakák száma (176 ezer) 1,6%-kal volt több, mint 2018-ban.
  • a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevételei a térségben 4,2 milliárd forintot tettek ki, és 12,7%-kal bővültek; ezen belül a belföldiektől származó szállásdíjbevételek (3,2 milliárd forint) 14,8%-kal gyarapodtak, a külföldiektől származó szállásdíjbevételek (1 milliárd forint) pedig 6,5%-kal nőttek 2018-hoz képest.

A vendégéjszakák száma alapján a Pécs-Villány térség legfontosabb küldőpiacai: Csehország, Németország és Románia; az összesített vendégéjszakaszámok alapján a Pécs-Villány térség legforgalmasabb települései: Pécs, Harkány, Orfű, Villány, Siklós, Villánykövesd, Magyarhertelend, Pécsvárad, Cserkút és Abaliget.

A Pécs-Villány turisztikai fejlesztési térség hosszú távú célja: a termékalapon két fókuszú térség - Pécs a kultúra, míg Villány a bor városa – egységes desztinációs márka alatti értékesítése által a térség az ország egyik különleges, meghatározó desztinációjává válik. A magas minőségű kulturális kínálat és a prémium bor élmény adja a desztináció egyedi élmény alapú márkaprofilját, amelyhez a másodlagos termékprofilt az egyedi természetes gyógytényezőre (a gyógyvízre) épülő szolgáltatásaival Harkány adja

- írja az MTÜ.

A stratégiai célok elérése érdekében a releváns turisztikai termékekre vonatkozó mélységi, a térség fejlesztési irányait meghatározó elemzéseken, a meglévő vonzerőkre alapozott egyedi, meghatározott célcsoportokra fókuszáló térségi program- és csomagajánlatok előkészítésén túl a Pécs-Villány turisztikai fejlesztési térség márkázását elősegítendő, a termékfejlesztés részeként több fejlesztési elemzés és műszaki felmérés készül. További a térséget jól leíró és meghatározó projektelemek a meglévő borturisztikai szolgáltatók hálózatba kapcsolása, értékesíthetőségi javaslatok megfogalmazása, valamint Pécs kulturális kínálatának belföldi és nemzetközi értékesíthetőségét, fejlesztési koncepcióját leíró tanulmány elkészítése. A desztinációs márka kialakításának egyik legfontosabb alappillérét jelentik a helyi egyedi, unikális termékek és szolgáltatások, amelyek növelik a térség vonzerejét és a desztináció iránti keresletet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

turisztika

pécs

villány

turisztikai térség

pécs-villány turisztikai térség

utazás belföldön

dél-dunántúl