Őrület, mi folyik a Balatonnál: hiába a húzós árak, megrohanták ezeket a településeket

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Őrület, mi folyik a Balatonnál: hiába a húzós árak, megrohanták ezeket a településeket

A Balaton, a tavat körülölelő barátságos települések és a változatos programok még a térséget jól ismerők számára is tartogatnak meglepetéseket. A festői Balaton-felvidék, a lankák között megbújó várromok, a kacskaringós utak, a hangulatos terméskő épületek és a szőlőlugassal övezett parasztházak rabul ejtik a látogatót. De visszavágynak a térségbe a túrázás, a sportok és a lélegzetelállító kilátás szerelmesei is.

A Balaton Magyarország első számú üdülőterülete, amely minden hónapban a leglátogatottabb belföldi desztináció a vendégek körében. A térség kínálatában megjelenik a vízparti nyaraláson kívül a kulturális és egészségturizmus, bor és gasztronómia, aktív- és ökoturizmus.

A Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésével folyamatosak a fejlesztések, a cél az, hogy a térség környezetbarát és versenyképes üdülőhellyé váljon, kikapcsolódást biztosítva az utazóknak és támogatást a helyben élőknek.

Természeti kincsek, új élmények

A járványválság hatására felértékelődtek az aktív szabadidős lehetőségek, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park közelmúltban lezárult fejlesztései erre az igényre jól ráépülnek. A Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen és a Salföldi Majorban javultak a vendégfogadás feltételei és a szolgáltatási kínálat is. A balatonfüredi Lóczy-barlangnál létrejött egy új látogatóközpont interaktív kiállítással és családbarát szolgáltatásokkal.

A Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán a Kis-Balaton Látogatóközpont szintén interaktív kiállítással, tanösvénnyel, valamint szárazföldi és vízi túrákon keresztül mutatja be a fokozottan védett táj természeti értékeit. A négyévszakos kínálatot tovább erősítik az olyan tematikus és kalandparkok, mint a zalaszabari Zobori KalandoZoo és a balatonboglári kalandpark, amelyek új élményelemekkel gazdagodtak. A térség kilátói és kilátópontjai közül Balatonbogláron a Gömbkilátó és környezete újult meg, míg Balatonlellén, a Kishegyen panoráma- és pihenőterasz létesült

- tudta meg a HelloVidék az MTÜ-től.

A Balatoni Múzeumban izgalmas tematikájú szabadulószoba jött létre, a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpontban pedig VR-szobát alakítottak ki. A Szigligeti vár részleges rekonstrukciójának köszönhetően megújult a Tóti Lengyel-kapu és a Török Bálint-kaputorony, élményalapú kiállítás látogatható az új kiállítóterekben.

Hegyek tetején, két keréken, barlangok mélyén

Számos lehetőség kínálkozik, ha biciklivel vágna neki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felfedezésének. A Balatoni Bringakör 210 kilométeres és többnyire kerékpárúton visz végig. Aki nem hoz magával biciklit, bérelhet is egyet a kölcsönzők valamelyikében. Sőt, akár csomagszállítást is igénybe vehet: van olyan szolgáltató, aki a tavat körbetekerők részére csomagfutár-szolgáltatást biztosít.

Bátorságpróba a föld alatt

Nemzetközi viszonylatban is különleges a Tapolcai-tavasbarlang, ahol vadregényes csónakázásban is részünk lehet a város alatt. Ha pedig igazi bátorságpróbára vágyunk, speciális overallban, túravezetéssel alászállhatunk a Balatonedericsen található Csodabogyós-barlangba. Az izgalmas kaland során néhol csak négykézláb vagy hason csúszva tudunk majd haladni.

Túrák a tó körül

A Világörökség-várományos Balaton-felvidék vulkanikus tanúhegyeivel és különleges geológiai képződményeivel számos izgalmas, látványos túraútvonalat kínál. Gyönyörködhet a panorámában a nemzeti park kilátóiból, felfedezheti a bazaltorgonák rengetegét és felkeresheti a Tihanyi-félsziget gejzírmezőit, illetve a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geoparkot is. A Kis-Balaton érintetlen természeti szépségét is érdemes megismerni. Másszon fel a Kányavári-sziget madárlesére, majd tegyen egy kitérőt a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba, ahol Magyarország legnagyobb bivalycsordáját lesheti meg dagonyázás közben.

Káli-medence

A térség igazi gyöngyszeme, ahol kedves falvak, lankás táj és barátságos vendéglátás várja az utazót vidéki romantikával és finom ízekkel.

Öt mesés kilátó

  • Óvári messzelátó: A több mint 100 éves, Balatonalmádi jelképének számító kilátóból a Sió-völgyet és Fűzfői-öblöt csodálhatja meg. Érdemes gyalogosan megközelítenie az építményt, hiszen a Szent István parkból induló Vörös Homokkő Tanösvényen a város egyéb látványosságait is megcsodálhatja.
  • Festetics-Kilátó: A Gyenesdiáson, mintegy 235 méteres magasságban található építmény körpanorámát nyújt az egész Balatonra és a Keszthelyi-öbölre. A háromszintes kilátót megmászva szeme elé tárul a Keszthelyi-hegység és Keszthely városa is.
  • Xantus János Gömbkilátó: Habár a balatonboglári Gömbkilátó az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült, geometrikus, letisztult formája még ma is modern látványt nyújt – belsejéből pedig az egész Balatont belátni.
  • Őrtorony-Kilátó: A Tihanyi-félsziget belsejére innen a legteljesebb a panoráma. A kilátóból körbenézhet a vulkáni eredetű félszigeten, és megpillanthatja a Balaton víztükrét is.
  • Walkó-Kilátó: Fonyód emblematikus kilátója az 1910-es évek óta fogadja a kirándulókat. Nemcsak a lenyűgöző kilátás, de a közeli Kripta villa miatt is megéri ellátogatni ide. Érdekessége, hogy építtetője esküvő előtt elhunyt menyasszonyának állított vele emléket, és a mediterrán stílusú épületben márványból kifaragott nászágyukat is elhelyezte.

A téli Balaton csodája

Nincs hangulatosabb annál, mint a téli fagyokból belépni egy párás levegőjű fürdőbe, egy forró szaunába, vagy kiúszni a hóesésben a hévízi tófürdő gőzölgő vizében a szabad ég alá. A sportolni vágyók az eplényi síparkban próbálhatják ki bátorságukat, de Magyarország leghosszabb kétüléses síliftjéről az is gyönyörködhet a tájban, aki csak egy finom forralt borra menne fel a hüttébe.

Zalakaroson új gyógyhelyi településközpont várja a vendégeket. A fürdő szomszédságában multifunkcionális rendezvényteret, sétányokat, játszóteret és fitneszparkot, továbbá futópályát alakítottak ki. A folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően tovább javul Hévíz települési infrastruktúrája és az turisztikai szolgáltatások minősége is. De a tavalyi évben számos vízitúramegálló is megújult, hogy még több kikapcsolódni vágyó választhassa a vizet és vizes mozgásformákat.

Ennyire népszerű a magyar tenger

A Nemzeti turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2021 nyarán a vendégek száma 16%-kal, a vendégéjszakáké 15%-kal volt több, mint egy évvel korábban.

A Balaton turisztikai térséghez tartozó települések közül a legnagyobb szálláshelyi forgalom Siófokon tapasztalható (14%), ezt követi Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros, Balatonlelle és Zamárdi. Ez a hat település adja a teljes turisztikai térség szálláshelyi forgalmának közel felét. A mobilcella adatok alapján a Balaton térségben kiemelkedő volt az egynapos látogatások száma a siófoki Aranypart strandon, a balatonfüredi Tagore sétányon, illetve a Hévízi-tónál

- közölte velünk az MTÜ munkatársa.

Emellett a tapolcai Malom-tó és környéke volt népszerű a látogatók körében, valamint a Tihanyi Bencés Apátság és a Zalakarosi fürdő is kiemelten vonzó attrakciónak bizonyult. A térség településeire a belföldi egynapos látogatásokra legtöbben Budapestről, Veszprém, Zala és Somogy megyéből érkeztek. A nemzetközi érdeklődést vizsgálva a Balaton a német, a szlovák, a cseh, az osztrák, a lengyel és az orosz turisták körében népszerű.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

utazás belföldön

turizmusfejlesztés

turisztikai fejlesztés

nyaralás

telelés