Brutális rongálás a Pilisben: vadászleseket semmisített meg a pár

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális rongálás a Pilisben: vadászleseket semmisített meg a pár

Pilisi Parkerdő közleményében írt arról, erdészetei vadászleseit 2020 augusztusa óta folyamatosan rongálják ismeretlen elkövetők. Az erdészek tizenkilenc alkalommal fedeztek fel szándékos rombolást Budapesten a II. és a XII. kerületben, illetve Solymár és Remeteszőlős határában. A nyomozás már közel másfél éve tartott, míg idén január 7-én budapesti lakásukban a rendőrség elfogta a 45 éves férfit és a 27 éves nőt.

A Pilisi Parkerdő közleményében írt arról, hogy a Budakeszi és Budapesti Erdészetének vadászleseit 2020 augusztusa óta folyamatosan rongálják ismeretlen elkövetők. Az erdészek eddig tizenkilenc alkalommal fedeztek fel szándékos rombolást Budapesten a II. és a XII. kerületben, illetve Solymár és Remeteszőlős határában.

Mint írták, az elkövetők különböző módon tették tönkre a magasleseket. Volt, hogy egyszerűen felborították a fából készült építményeket, a létrák fokait kettévágták, vagy éppen a les padlózatát, illetve annak tartószerkezetét gyengítették meg úgy, hogy szinte észrevehetetlenül belefűrészeltek a fadeszkákba, tartógerendákba. Más esetben a lest tartó oszlopot teljesen átfűrészelték, majd a vágás helyét sárral gondosan betapasztották, hogy az láthatatlanná váljon, így veszélyeztetve a szolgálatot végző vadászok és kirándulók, közöttük gyerekek testi épségét.

A Parkerdő azért áll értetlenül a jelenség előtt, mert az elkövetők az erdei ökoszisztéma egészséges működéséhez, az elegyes, fajgazdag erdők fenntartásához szükséges szabályozó vadászati tevékenységet teszik lehetetlenné olyan helyeken, ahol az erdők egészsége részben ennek a függvénye.

Fontos tudni, hogy a vadászlesek a biztonságos vadmegfigyelés és vadállományszabályozás eszközei, ezért azokat – elvileg – csak engedéllyel rendelkező személyek használhatják

- hívták fel figyelmet korábbi közleményükben.

Idén januárban viszont kézre kerültek a rongálók

A Telex számolt be arról, hogy egészen idén januárig nem sikerült megtalálni az elkövetőket, viszont áttörést jelentett a police.hu-n közzétett felhívás. Ebben fotókat is közöltek a rongálókról, ezután pedig többen is jelentkeztek, hogy látták a párost, így fogták el január 7-én budapesti lakásukban (tehát közel másfél évvel az első eset után) a 45 éves férfit és a 27 éves nőt. Mint írták, a rendőrség jelentős kárt okozó rongálás miatt indított büntetőeljárást ellenük, és vizsgálják, hogy van-e közük az eltűnt vadkamerákhoz.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vadászles

pilisi parkerdő

rongálás

rendőrség