Figyelem! Jelentősen változik a menetrend a MÁV, Volán járatain

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem! Jelentősen változik a menetrend a MÁV, Volán járatain

A húsvéti ünnepkor a hosszú hétvégére megváltozik a vonatközlekedés rendje. A vonatok április 14-én a pénteki, 15-én a szombati, 16-án és 17-én az ünnepnapi, 18-án a vasárnapi, 19-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket. A Volánbusz járatok és a HÉV-ek közlekedési rendje is módosul.

A kiemelt, forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően. A megújult ELVIRA menetrendi keresőben már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet) vonatokat.

A várható jelentős utasforgalom miatt, és a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében, érdemes a jegyváltáshoz igénybe venni az 5 százalékos kedvezményt nyújtó automatákat, vagy 10 százalékos kedvezménnyel az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban.

A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 14-én, csütörtökön 10 órától 18-án, hétfőn éjfélig vehetik igénybe. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményeikkel.

Minden gyermek, aki ebben az időszakban a jegyvásárlás vagy utazás során felmutatja pecsétgyűjtő sárga Kajla-útlevelét és diákigazolványát (vagy diákigazolványt helyettesítő igazolását és személyazonosság igazolására alkalmas okmányát), korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain. A gyerekeknek elővételben vagy az autóbusz fedélzetén díjmentes Kajla regisztrációs jegyet, a gyereket kísérő szülőknek – szolgáltatótól függően, ha más kedvezményre nem jogosultak – teljes árú vagy 33%-os kedvezményű jegyet kell váltaniuk. A részletek itt tekinthetők meg.

A közkedvelt bükki célpontot, Szilvásváradot is több vonattal lehet elérni egészen őszig mindennap délelőtt és délután is eggyel több vonat indul az Eger-Szilvásvárad szakaszon.

A hosszú hétvégén lendületet vehet a kerékpáros kikapcsolódás is, ezért a vasúttársaság a bringások számára is friss tájékoztatóval készült, amelyet itt olvashat el.

A tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején módosul a Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is. Április 15-én nagypénteken a munkaszüneti napon, 16-án a szabadnapon, 17-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon, 18-án, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. A további részletek a Volánbusz honlapján olvashatók.

MÁV-HÉV változások

Április 14-én a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár. Április 15-től 18-ig (nagypéntektől húsvéthétfőig) a HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben (kivéve április 16-án a H7-es HÉV-et, aznap szombati menetrend szerint járnak a vonatok). Április 19-én (kedden) a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint közlekedik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

utazás

máv

volán

volánbusz

menetrend

menetrend változás

húsvét

húsvéti menetrend