Ezek most a halálutak: rengeteg baleset történt ezeken az autópályákon

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek most a halálutak: rengeteg baleset történt ezeken az autópályákon

A járvány lecsengésével nőtt a gépjárműforgalom az idei első negyedévben 2021 ugyanezen időszakához képest, és több személyi sérüléses közúti baleset is történt – tájékoztatott a KSH. Az adatokból kiderül, hogy csaknem negyedével több lett az ittasan okozott baleset is.

2022 első negyedévében az országos 2793 személysérüléses közúti közlekedési balesetből 101 történt Csongrád-Csanád megyében, ezek közül 6 volt halálos kimenetelű – közölte a delmagyar.hu megkeresésére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Honlapjukon közzétett tájékoztatójukból kiderül, hogy a vizsgált időszakban a járműforgalom 22 százalékkal növekedett, és 2021 első negyedévhez képest 13 százalékkal több személysérüléses közúti közlekedési baleset, szám szerint 2793 történt, ezekben 3724 fő sérült meg, közülük 5,4 százalékkal többen haltak meg, mint egy évvel korábban. A 98 elhunyt mellett a negyedév során 899-en szenvedtek súlyos, 2727-en könnyű sérülést. Előbbiek száma 19, utóbbiaké 14 százalékkal nőtt.

Kiugró volt a március

A számokból az is kiderül, hogy a havi balesetszám-növekedés márciusban volt a legnagyobb, 41 százalék az előző év márciusához képest. Az összes baleset (2793) közül a legtöbb Pest (349), Szabolcs-Szatmár-Bereg (175) és Bács-Kiskun (157) megyékben, a legkevesebb Tolnában (53), Nógrádban (54) és Baranyában (67) történt, míg Csongrád-Csanádban 101 ilyen eset történt.

Sok baleset a sztrádákon

Az autópályákon okozott balesetek száma is jelentősen megemelkedett, összesen 35 százalékkal, ami szám szerint 93 balesetet jelent három hónap alatt. A súlyos sérüléssel járóké nőtt a legnagyobb mértékben, 81 százalékkal, de a könnyű sérüléses és a halálos kimenetelű balesetek esetében is számottevő volt a növekedés, 40, illetve 13 százalék.

A Délmagyarország kérdésére a KSH azt közölte, hogy Csongrád-Csanád megyében januárban 1 halálos kimenetelű baleset történt az M43-ason, februárban az M5-ös megyei szakaszán két súlyos és egy könnyű sérüléssel járó, március hónapban pedig egy sem. Ezekből a számokból is látszik, hogy az M5-ös autópályán nem megyénkben történik a legtöbb baleset.

Gyakori a gyorshajtás

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott információkat elemezve a KSH arra jutott, hogy a balesetek 93 százalékáért a sofőrök felelősek. Ezeken belül a leggyakoribb ok továbbra is a sebesség nem megfelelő alkalmazása volt, ez 33 százalékot tett ki, amelyet az elsőbbség meg nem adása követett 29 százalékkal. A balesetek 84 százalékát egyébként személyszállító járművel idézték elő, illetve az is elmondható, hogy több balesetet okoztak a személygépkocsik vezetői és a kerékpárosok, azonban jó hír, hogy csökkent a motorosok által okozott esetszám. Nem túl kedvező adat, hogy 2022 első negyedévében 24 százalékkal több volt az ittasan okozott baleset, mint egy évvel korábban. Ez egyébként az összes baleset 8,8 százalékát tette ki.

A KSH arról is tájékoztatta a lapot, hogy a 2021. évi végleges adatok közzététele 2022. augusztus 30-án várható. Az adatokat az ORFK-tól kapják.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

járműforgalom

balesetek

csongrád-csanád megye

m5

m6

autópálya