Nyáron sem pihennek a tolvajok, betörők: mutatjuk, hogy előzzük meg a bajt

HelloVidék   
  Megosztom
Nyáron sem pihennek a tolvajok, betörők: mutatjuk, hogy előzzük meg a bajt

Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsait a gondtalan nyári vakáció érdekében.

A nyári szünet a család, a hosszabb utazások és a pihenés időszaka, amelyet könnyen megzavarhatnak a távollétüket kihasználó bűnözők. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya a felejthetetlen nyári élmények és a nyugodt kikapcsolódás érdekében felhívja a lakosság figyelmét azokra a prevenciós lépésekre, amelyekkel megelőzhetik a betöréseket és távollétükben is garantálhatják az értékeik biztonságát.

  • Ne tegyük közhírré, hogy nyaralni megyünk!
  • Csak azokkal osszák meg, hogy elutaznak, akikkel feltétlenül szükséges, illetve akik távollétük alatt segédkeznek lakásuk védelmében!
  • Minél kevesebb ember tud az utazásukról, annál kevesebb esély van arra, hogy ez az információ olyanokhoz is eljusson, akik betörhetnek a lakásukba.
  • A nyaralós képeket ráérünk posztolni, ha hazaérkeztünk!

Távollétükről ne osszanak meg adatokat, képeket semmilyen internetes felületen, illetve közösségi oldalon, mivel ezek árulkodóak lehetnek! Csak a nyaralás után posztolják az ott készült felvételeket!

A sokak számára igénybe vehető nyílt wifi használata magasabb kockázattal jár, mint a saját otthoni rendszerük, így ezeket a hálózatokat kezeljék kellő elővigyázatossággal, fiókjaikból mindig lépjenek ki, jelszavaikat sose rögzítsék, és lehetőleg ne használjanak olyan oldalakat, amelyek pénzügyi tranzakciók lebonyolítására szolgálnak!

Teendők a ház körül:

  • Mindig gondosan zárják be az ajtót, az ablakokat! Célszerű modern zárrendszert alkalmazni, amely nagyban megnehezítheti a betörők dolgát.
  • Ha van rá lehetőség alkalmazzanak időzített világítást!
  • Használjanak riasztóberendezést!
  • Figyeljenek a kert rendezettségére, azon belül is a fák, bokrok megritkítására, hogy a szomszéd, vagy a járókelők és a rendőrök szemmel tudják tartani a ház körüli mozgást, az esetleges jogszerűtlen behatolást! A kerítés is legyen átlátható!
  • Ne hagyjanak a ház körül olyan tárgyakat, amelyek megkönnyíthetik a lakásba való bejutást!
  • Kérjék meg a szomszédot, vagy valaki megbízható személyt, hogy szemétszállító napokon rakja ki a kukákat, majd vigye vissza, függetlenül attól, hogy az tartalmaz-e szemetet, avagy sem!
  • Hosszabb út esetén kérjék meg a szomszédot/ismerőst hogy gondozza a kertet, nyírja le a füvet, mert ezek a tevékenységek is azt a látszatot keltik, hogy éppen lakják az adott lakást!

Teendők a házon belül:

  • Ne tartsanak nagy mennyiségű készpénzt a lakásban!
  • Értékeiket gondosan zárják el az erre a célra kialakított biztonságos lemezszekrényben, széfben!
  • Ékszereiket, elektronikus berendezéseiket ne tartsák szem előtt!
  • Az ablakok és ajtók bezárása mellett fontos, hogy besötétítsenek, elhúzzák a függönyöket, redőnyöket, ezzel is megakadályozva a „kíváncsiskodók” nézelődését!
  • Kérjenek meg egy megbízható személyt, hogy amíg távol vannak, rendszeresen ellenőrizze a nyílászárókat, illetve azok sértetlenségét!
  • Készítsenek úgynevezett zsebleltárt a műszaki cikkekről, értékekről, azt biztonságos helyen tárolják! A műszaki cikkek gyári számát dokumentálják, mobiltelefon esetén az IMEI számot rögzítsék! A tulajdonukban lévő műalkotásaikról készítsenek képeket arra az esetre, hogy ha ezeket eltulajdonítanák, azok könnyebben kereshetővé/azonosíthatóvá váljanak!
  • Fontos, hogy a megbízott személy tudja a pontos címet, ahol a vakációt töltik, és egy telefonszámot, ahol baj esetén el tudja Önöket érni!
  • Lehetőség szerint, kérjenek meg egy hozzátartozót a lakás időszakos ellenőrzésére, valamint a postaláda kiürítésére!

Ezzel a pár fontos óvintézkedéssel jelentősen megnehezíthetik a betörők dolgát, valamint biztonságban tudhatják lakásukat és értékeiket, amíg távol vannak otthonuktól. Fontos ezekre odafigyelni. Egy lakásbetörés esetén nem csupán anyagi károk keletkeznek, de az elszenvedők pszichés szempontból is megsérülhetnek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

betörés

betörések

lopás

betörők

csalók

lakás

ház