Nem minden a Balaton: íme 5 csodahely Magyarországon, amiről még biztos nem hallottál

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Nem minden a Balaton: íme 5 csodahely Magyarországon, amiről még biztos nem hallottál

Számos hely van Magyarországon, ahol nem kell tartanunk még a tömegturizmustól, miközben egészen biztosan rabul ejti a szívünket. Egyre többen választják a hazai úti célokat nyaralásukhoz vagy egy hétvégi kiruccanáshoz, nem véletlenül. Most öt eldugott gyöngyszemet mutatunk az országban, ahol víz mellett is lazulhatunk, elkerülve a húzós árakat és a tömegnyomort, miközben mesés élményekben lehet részünk.

A kormány 11 turisztikai térséget jelölt ki, mellyel a cél a turisztikai feladatok ellátásának hatékonyabbá tétele, jól kommunikálható és körülhatárolható fogadóterületek létrehozása, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 – Turizmus 2.0 stratégia céljaival összhangban.

A Balaton turisztikai térségben 2022-ben csökkent az 1-4 órát a térségben töltők aránya az egy évvel korábbihoz képest (-1,9%-pont), azonban az egy héttel korábbi értékekhez képest (+0,8%-pont) kissé növekedett. Az előző évhez viszonyítva nagyobb jelentőséggel bírnak a térségben 4 óránál hosszabb időt eltöltők (+3,7%-pont), de valamivel kisebb a térségben éjszakázók aránya (-1,7%).

A vizsgált héten a Veszprémi, a Keszthelyi és a Siófoki járások voltak a legnépszerűbbek az egynapos látogatók körében, a látogatók száma növekedést (+65%, +51%, +20%) mutatott az előző évhez mérten. A legnagyobb növekedés a Tabi járásban figyelhető meg (+173%), azonban itt továbbra is alacsony maradt az egynapos látogatók száma. Az előző héthez képest több járásban is növekedés figyelhető meg, legjelentősebb mértékben a Tapolcai (+9%) és a Balatonfüredi (+10%) járásokban.

- tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Az alábbi helyeket - kezdve a Balaton turisztikai térséghez tartozó Nagyteveli tóstranddal - viszont nem a tömegturizmus jellemzi, de ez teszi különösen vonzóvá sokak szemében ezeket a hazai gyöngyszemeket.

1. Nagyteveli tófürdő

Fogadjunk, te sem hallottál még a Veszprém megyei Nagytevelről és a csodásan hűsítő taváról! Van itt minden, ami egy remek strandoláshoz elengedhetetlen: kiváló minőségű víz, homokos-füves part árnyat adó fákkal a Bakony meseszép lankái között, ráadásul a Balaton zsúfoltsága sem fenyeget itt.

A tó vize gyorsan felmelegedik és akár az ősz beköszöntéig is kellemes meleg marad. A nyaralók a strandon élvezhetik a napfényt és a vizet. A Pápai-Bakony-ér vizéből mesterségesen felduzzasztott tározó egész évben kedvelt helye a horgászoknak, nyaranta viszont a nyugodt strandolás hívei is felkereshetik: vize nemcsak kellemes hőmérsékletű, de az utóbbi évek mérései alapján kristálytiszta is, a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalosan is kiválóra minősítette.

2. Fülöpházi homokbuckák

Közép–Európa egyik legnagyobb területű (7400 km²) homokvidékének középső részén, Bács-Kiskun megyében találhatók a Kiskunsági Nemzeti Park Fülöpházi buckavidék nevű területegysége.

Fülöpháza és Kerekegyháza térségének fő természeti látnivalója a szél felhalmozó munkája nyomán kialakult, nyílt homoki gyepek, valamint a néhány szabadon mozgó bucka felszín. Az itteni növénytársulásokat a száraz homokpusztai gyepek uralják borókás-nyáras erdőtársulásokkal.

A tanösvény nemcsak a homokbuckák különleges élővilágát, földtani értékeit ismerteti, hanem a ma már csak zsebkendőnyi foltokban megmaradt homoki élőhelyeket veszélyeztető tényezőket is. A tanösvény az ember természetátalakító tevékenységének következményeire, a tájidegen özönnövények inváziójára, a természetes élővilágra gyakorolt negatív hatásaira hívja fel a figyelmet.

Hossza: 8500 m, megközelíthető az 52. számú főút 20. km szelvényénél lévő Naprózsa Oktatóközpont parkolójából, egész évben, gyalogosan bejárható.

3. Gemenci erdő

A Gemenc vagy Gemenci erdő egy nagy területen elhelyezkedő, természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő a Duna mentén, Magyarország középső déli részén. Területe közigazgatásilag túlnyomórészt Tolna, kisebb részben Bács-Kiskun megyéhez, földrajzilag a Sárköz kistájhoz sorolható, természetvédelmi szempontból a Duna–Dráva Nemzeti Park területének része, annak igazgatósága alá tartozik, erdő- és vadgazdálkodását a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt., rövidebb nevén Gemenc Zrt. látja el. 1977-ben került természetvédelmi oltalom alá; területéből mintegy 180 négyzetkilométert rendszeresen árvíz önt el, amivel nemcsak hazánkban, de egész Európában is egyedülálló. A Gyöngyvirágtól lombhullásig című, 1953-ban bemutatott magyar természetfilm is a Gemenci-erdő élővilágáról szól.

Szerveznek itt nyomkereső tábort gyermekeknek, de lovaskocsikázhatunk is a legtöbb szálláshelyről, valamint népszerűek a kajak-kenu túráik is.

A túra a Rezéti-Dunán, rétisasok, barna kányák, hódok, kócsagok és szürke gémek birodalmán vezet keresztül. Nyárilegelőtől a Senki-szigetig evezünk, nyugodt, szemlélődésre alkalmas tempóban. Képzett túravezetőink közreműködésével kevésbé gyakorlott, vagy kezdő vízitúrázókra is emlékezetes élmények várnak.

A túra a pörbölyi Ökoturisztikai Központból indul, regisztráció és a felszerelés átvétele után a résztvevők kisvasúttal utaznak Nyárilegelőre, a Rezéti-Duna partjára, ahol a 2 és 4 személyes túrakenukat vízre teszik. A tervezett táv 14 km. A túrát 7 év alatti gyerekeknek nem ajánlják!

Program:

  • 8:00 Gyülekező a pörbölyi Ökoturisztikai Központban. Felszerelések felvétele.
  • 9:00 Indulás a Gemenci Erdei Vasúttal Pörbölyről.
  • 9:30 Vízre szállás a Rezéti-Dunán, Nyárilegelőnél.
  • 15:15 Kikötés Nyárilegelő megállóhelynél.
  • 15:52 Erdei vasúttal visszaindulás Pörbölyre.
  • 16:18 Érkezés Pörbölyre.

Részvételi díj: Felnőtt: 9 000 Ft/fő, Gyerek: (14 éves korig): 6 500 Ft/fő

Előzetes jelentkezés: a korlátozott számú férőhely miatt előzetes bejelentkezés szükséges az Ökoturisztikai Központban telefonon, email-ben vagy személyesen 2022. július 14. 12:00 óráig.

4. Paprikás-patak, Solymári vízesés

A hangulatos Alsó-Jegenye-völgyben futó Paprikás-patak egy nagy, 4-5 méter magas sziklalépcsőjén találjuk a Budai-hegység legnagyobb, kristálytiszta vízesését. A lélegzetelállító Solymári vízesést a Budai-hegység legnagyobb vízeséseként tartják számon. Egy hangulatos kis erdőben vezet az 5,6 km-es túra, végig a patak partján haladva, kifejezetten gyerekbarát, akár babakocsival is végigjárható kényelmes, változatos sétaúton egészen a szép kilátást nyújtó solymári várig mehetünk.

A patak partján haladó, kifejezetten gyerekbarát, akár babakocsival is végigjárható kényelmes, változatos sétaúton egészen a szép kilátást nyújtó solymári várig megyünk.

A Sárga sáv és Kék Mária útjelzéseket követve a Paprikás-patak árnyas völgyében utunk végig a tiszta vizű patak mentén halad, mindig halljuk a kellemes, megnyugtató csobogását. Több kis fahidacska könnyíti meg az átkelést a patak fölött. A fő látványosság persze a hazánkban is igen impozánsnak számító vízesés. Tábla sajnos nem jelzi, hol kell letérni a vízeséshez, de balra, ha látunk egy, a patakhoz levezető falépcsőt, akkor jó helyen járunk. A vízesést kényelmesen felülről lehet megcsodálni, elméletileg le lehet menni az aljához is, de elég meredek és csúszós a patak partja. Főleg csapadékos idő után és hóolvadáskor szép a 4-5 méter magasról, egy kis tiszta vizű tavacskába zubogó víz.

A túra hossza: 5,6 km, időtartama: 1,5 óra (pihenők nélkül), szintkülönbség: 90 méter fel, 90 méter le.

5. Túr bukó

Szatmárcseke-Tiszakóród között, a falutól nyugati irányban található a Túr folyó. Itt ömlik a Túr vize a Tiszába. A Túr a Gutin hegységből ered, és a 1261 négyzetkilométer vízgyűjtő-területéből jelenleg csak 25 százaléknyi folyik Magyarországon.

A bukógátat több mint 90 éve, 1929. augusztus 4-én adták át a rendeltetésének. A gát 28,70 méter hosszú vasbetonból készült, merev keretszerkezet, amelyet a parti szárnyfalak és négy közbülső borda osztanak 5 egyenlő részre.

A bukógát melletti diófaligetek, s a vízesésként ömlő Túr nyáron a környék kedvelt kiránduló és fürdőzőhelye.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

gemenc

solymári vízesés

paprikás-patak

túr

nagytevel

tófürdő

fülöpháza

homokbuckák